Πολιτικη & Οικονομια

Σαν σήμερα, 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Δείτε βίντεο από την επιστροφή Καραμανλή - Οι πρώτες στιγμές της Μεταπολίτευσης

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες στους δρόμους την 24η Ιουλίου 1974, ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας
Σαν σήμερα, 24 Ιουλίου 1974, η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας © Gilbert UZAN/Gamma-Rapho μέσω Getty Images

Σαν σήμερα, 24 Ιουλίου 1974, η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας - Η επιστροφή Καραμανλή και οι πρώτες στιγμές της Μεταπολίτευσης

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πτώση της Δικτατορίας και την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου 1974, λίγες ημέρες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. 

Η Χούντα του Ιωαννίδη κατέρρευσε στις 24 Ιουλίου του 1974 υπό το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο που είχε ξεκινήσει τέσσερις ημέρες νωρίτερα. Ο Φαίδων Γκιζίκης, που είχε οριστεί «Πρόεδρος της Δημοκρατίας» το 1973 κάλεσε στις 23 Ιουλίου πολιτικά πρόσωπα σε έκτακτη σύσκεψη στη Βουλή και συμφώνησε να παραδώσει την εξουσία σε πολιτικούς. Στο γραφείο του βρέθηκαν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος της ΕΡΕ και Γεώργιος Μαύρος της «Ενώσεως Κέντρου», καθώς και οι Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Σπύρος Μαρκεζίνης, ο Στέφανος Στεφανόπουλος, ο Πέτρος Γαρουφαλλιάς, ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, και ο Ξενοφών Ζολώτας. Εκεί συμφωνήθηκε η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ωστόσο η επιμονή του Ευάγγελου Αβέρωφ οδήγησε στην ανάληψη της εξουσίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος σε λίγες ώρες θα επέστρεφε στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια. Παρά την πτώση της Χούντας και με σκοπό την ομαλή αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Γκιζίκης παρέμεινε με παραίνεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας έως το Δεκέμβριο του 1974, όταν κατόπιν εκλογών και δημοψηφίσματος, η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή εξέλεξε προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Μιχαήλ Στασινόπουλο.

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Η επιστροφή Καραμανλή και η ορκωμοσία τα ξημερώματα

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφτασε στην Αθήνα στις 02:06 το πρωί της 24ης Ιουλίου 1974 με το προεδρικό αεροσκάφος που του παραχώρησε ο τότε Γάλλος πρόεδρος, Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Στο αεροδρόμιο και τους γύρω δρόμους τον προϋπάντησαν χιλιάδες πολίτες με συνθήματα. Είναι ενδεικτικό το βίντεο της επιστροφής του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα: 

Λίγες ώρες αργότερα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα φτάσει στη Βουλή για να ορκιστεί πρωθυπουργός. Η ορκωμοσία έγινε στις 04:15 το πρωί της 24ης Ιουλίου 1974. 

Μετά από λίγες ώρες ανακοινώθηκαν και ορκίστηκαν τα πρώτα μέλη της κυβέρνησης, ενώ άμεσα έγιναν γνωστά τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της: η απόλυση όλων των κρατουμένων, η αμνήστευση των πολιτικών αδικημάτων, το κλείσιμο της Γυάρου και όλων των στρατοπέδων και επιστροφή της εθνικότητας σε όλους όσους η δικτατορία είχε στερήσει την ελληνική ιθαγένεια, η αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο αλλά και η αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας σε όλη την ελληνική κοινωνία. 

50 χρόνια Μεταπολίτευση - Η σειρά Podcasts της ATHENS VOICE

Η Μεταπολίτευση ήταν μια εποχή μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων για την Ελλάδα. Πενήντα χρόνια μετά, μπορούμε να δούμε τα επιτεύγματα αλλά και τις αναπάντεχες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Ωστόσο, παραμένει ένας αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της ταυτότητάς μας, μια υπενθύμιση της προσπάθειας και του αγώνα της κοινωνίας και της χώρας να πετύχει. Σήμερα, καθώς γιορτάζουμε τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, εξερευνούμε αυτήν την εποχή μέσα από τη σειρά podcast «50 χρόνια Μεταπολίτευση» της ATHENS VOICE που επιμελούνται οι Νίκος Παναγιώτου και Χρήστος Α. Φραγκονικολόπουλος, καθηγητές του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο της σειράς podcast «50 χρόνια Μεταπολίτευση» - Η κοινωνία και η μεσαία τάξη στην Ελλάδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.