- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπλε και κίτρινα τιμολόγια ρεύματος τα φθηνότερα το α' εξάμηνο του 2024 - Ποια θα αυξηθούν τον Ιούλιο
Η εξέλιξη των τιμών και οι επιλογές των καταναλωτών
Ρεύμα: Μπλε και κίτρινα τιμολόγια ρεύματος τα φθηνότερα το α' εξάμηνο - Η εξέλιξη των τιμών και οι επιλογές των καταναλωτών.
Τα μπλε (σταθερά) και τα κίτρινα (κυμαινόμενο) τιμολόγια ρεύματος αναδεικνύονται ως οι φθηνότερες επιλογές για τους οικιακούς καταναλωτές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα πράσινα τιμολόγια, στα οποία παραμένει η πλειονότητα των καταναλωτών είναι σχετικά ακριβότερα, χωρίς ωστόσο μεγάλες διαφορές, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι παρέχουν στον καταναλωτή ορατότητα για την τιμή που πληρώνουν, καθώς οι χρεώσεις κάθε μήνα ανακοινώνονται προκαταβολικά, την 1η κάθε μήνα.
Ρεύμα: Τα φθηνότερα τιμολόγια για το α' εξάμηνο του 2024
Τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών προέρχονται από το εργαλείο σύγκρισης των τιμολογίων ρεύματος της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου, οπότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το πράσινο τιμολόγιο προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση στο περιβάλλον χωρίς επιδοτήσεις που ίσχυσαν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι με εξαίρεση τον Ιανουάριο οπότε το φθηνότερο τιμολόγιο ήταν μπλε, τους επόμενους πέντε μήνες οι φθηνότερες προσφορές από τους παρόχους εντάσσονταν στο κίτρινο τιμολόγιο.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο οι τιμές του ρεύματος υποχώρησαν. Βασικές αιτίες της πτώσης ήταν η σχετικά χαμηλή ζήτηση λόγω του ήπιου χειμώνα και των φυσιολογικών θερμοκρασιών που επικράτησαν την άνοιξη, η αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στην κάλυψη του φορτίου και η συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου σε επίπεδα χαμηλότερα από πέρυσι, παρά την άνοδο που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.
Αλλάζουν οι συνθήκες το καλοκαίρι - Ποια τιμολόγια ρεύματος θα ακριβύνουν
Οι συνθήκες έχουν αλλάξει το καλοκαίρι, καθώς η ζήτηση αυξάνεται και οι θερμικές μονάδες συμμετέχουν περισσότερο στην κάλυψη του φορτίου. Η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 97 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 81 ευρώ το Μάιο και 60 τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι - αν δεν αλλάξει η εικόνα ως το τέλος του μήνα - τα κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα) του Ιουλίου θα είναι αυξημένα.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, η εποχικότητα - εξαιτίας της υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ - θα κυριαρχεί στο εξής στο ηλεκτρικό σύστημα, με υψηλότερες τιμές τα καλοκαίρια, χαμηλότερες το φθινόπωρο και την άνοιξη και μεσαίες τιμές τον χειμώνα ανάλογα με τον καιρό.
Σύμφωνα με παράγοντες του ενεργειακού χώρου, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να προσαρμόσουν ανάλογα την στρατηγική τους:
- Είτε επιλέγοντας κυμαινόμενα τιμολόγια με χαμηλότερες χρεώσεις ορισμένους μήνες και υψηλότερες τους άλλους,
- Είτε στρεφόμενοι στα σταθερά, τα οποία κατά τις περιόδους γενικής πτώσης των τιμών υποχωρούν επίσης (π.χ. τον Απρίλιο υπήρχε στην αγορά σταθερό τιμολόγιο εξάμηνης διάρκειας στα 8,8 σεντς ανά κιλοβατώρα). Τα σταθερά προστατεύουν από τις αυξήσεις αλλά δεν επιτρέπουν στον καταναλωτή να επωφεληθεί από τις μειώσεις κατά τη διάρκεια ισχύος τους. Επιπλέον σε αντίθεση με τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια εμπεριέχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης αν ο καταναλωτής επιλέξει να "σπάσει" το συμβόλαιο πριν τη λήξη του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέσσερα F-16 στην Κύπρο, για ενίσχυση της άμυνας- Μετάβαση Δένδια και Α/ ΓΕΕΘΑ στη Λευκωσία
Παγωμένα κονδύλια και βέτο, η δοκιμασία των ευρωπαϊκών αξιών
Όσα είπε στο Face2Face και την Κατερίνα Παναγοπούλου για την πολιτική επικαιρότητα και τις προσωπικές στιγμές που σημάδεψαν την πορεία της
Διυπουργική πρωτοβουλία για ταχύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και απλούστευση διαδικασιών
Διακοπή ενός μήνα στα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διπλασιάσει τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Tα συστήματα που έχουν οι ελληνικές φρεγάτες
Συνεχής ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών από τον Γιώργο Γεραπετρίτη
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τις πρεσβείες και τα προξενεία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Βελτιώνονται οι υποδομές πρόσβασης για όσους επισκέπτες αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα
Σπεύδουν δύο ελληνικές φρεγάτες στην Κύπρο
Παρακαλούνται οι πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών
Το εθνικό πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF
Συνολικά 325 πλοία ελληνικών συμφερόντων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή
Πιο «ψύχραιμη» αντίδραση στην Ευρώπη
H Περιφέρεια υλοποιεί σειρά έργων υποδομής που ωφελούν περισσότερους από 600.000 κατοίκους
Παπαστεργίου: Στρατηγική επένδυση εθνικής σημασίας
Θυσιάζονται τα ψήγματα αλήθειας στον βωμό της υπεραπλούστευσης της πραγματικότητας
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.