Πολιτικη & Οικονομια

Κωστής Χατζηδάκης: Απορροφώνται ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ

Τι θα γίνει με τα ΕΛΤΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωστής Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας - Οι ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας από τον Βόλο.
© Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Κωστής Χατζηδάκης: Απορροφώνται ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ - Τι θα γίνει με τα ΕΛΤΑ

Σε τέσσερις άξονες θα κινηθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αλλαγή της εικόνας του Υπερταμείου και τη μεγαλύτερη συμβολή του στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς και για τις ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από το Υπερταμείο, προκειμένου, συν τοις άλλοις, να καταστούν πιο φιλικές στους πολίτες. Στο όλο πλάνο του υπουργείου, περιλαμβάνεται η δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, καθώς και η καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ- ΜΠΕ την περασμένη Κυριακή, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι οι τέσσερις άξονες έχουν ως εξής:

    1. Πιο σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης του Υπερταμείου.

    2. Απορρόφηση από το Υπερταμείο των ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ.

    3. Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο.

    4. Μοντέλο ΔΕΗ στις ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από το Υπερταμείο.

    Ειδικότερα:

Αλλάζει κατεύθυνση το Υπερταμείο – Παρεμβάσεις σε 4 άξονες

Στον πρώτο άξονα, περιορίζεται ο ρόλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου, που μετονομάζεται σε Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης. Για την καθημερινότητα θα είναι υπεύθυνο το διοικητικό συμβούλιο, όπου αλλάζει και η εκπροσώπηση του Δημοσίου. Πλέον θα μετέχουν, ένας γενικός γραμματέας από το ΥΠΕΘΟ, ένας υποδιοικητής από την Τράπεζα της Ελλάδος και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ (σ.σ. παραμένει η συμμετοχή των δύο ξένων).

Στον δεύτερο άξονα, έως τις 31 Δεκεμβρίου εφέτος απορροφώνται στο Υπερταμείο το ΤΑΙΠΕΔ (με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ) και το ΤΧΣ (με υπουργική απόφαση). Οι εργαζόμενοι μπορούν, εάν το επιθυμούν, να συνεχίσουν στο Υπερταμείο. Οι δομές και τα όργανα των απορροφούμενων θα αποφασιστούν στη συνέχεια. Από την απορρόφηση δεν επηρεάζεται η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, παρότι το ΤΧΣ έχει καταστατική αρμοδιότητα έως τις 31/12/2025, έχει ήδη υλοποιήσει το 90% του αντικειμένου του. Απομένουν το 18% της Εθνικής Τράπεζας και η εκκρεμότητα της Τράπεζας Αττικής, που θα κλείσουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το έργο του, εκτός από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη Hellenic Energy, καθώς και ορισμένα περιφερειακά λιμάνια και περιφερειακά οικόπεδα.

Στον τρίτο άξονα, το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα αποτελέσει ένα Sovereign Fund και θα έχει μια «προίκα» 300 εκατ. ευρώ. Καθώς, αποτιμήθηκαν, σε συμφωνία με τον ESM, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ σε περίπου 600 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 300 εκατ. ευρώ θα οδεύσουν για απομείωση του δημοσίου χρέους και τα υπόλοιπα στο νέο Ταμείο. Εισήγηση για την καλύτερη λειτουργία του θα υπάρξει από τη Black Rock, ενώ η διοικητική μονάδα του θα επιλεγεί από το Υπερταμείο.

Σκοπός θα είναι να υπάρξει ένα σύγχρονο επενδυτικό σχέδιο σε δυναμικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας. Θα πρόκειται για μεσαίας κλίμακας επενδύσεις, πχ σε πράσινη μετάβαση, κυκλική και μπλε οικονομία, τεχνολογικές υποδομές κά και δεν θα ανταγωνίζεται το πρώην ΤΑΝΕΟ. Οι συμμετοχές του θα είναι μειοψηφικές.

Στις επενδύσεις του νέου Ταμείου θα μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι επενδυτές (ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον από την ΕΤΕπ), και, υπό προϋποθέσεις, τρίτοι από άλλα Sovereign Funds, από ευρωπαϊκές ή αραβικές χώρες.

Ο τέταρτος άξονας, αφορά στις εξής ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από το Υπερταμείο: Όμιλος ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, ΕΛΤΑ και οι θυγατρικές, HELEXPO ΔΕΘ, Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ) στον Ρέντη, Ελληνικές Αλυκές και Διώρυγα Κορίνθου.

Θα προσελκυστούν στελέχη και από τον ιδιωτικό τομέα, με θητεία για δύο 4ετίες και με αποφάσεις για τη διαδικασία προσλήψεων από τον διευθύνοντα σύμβουλο κάθε επιχείρησης. Περιορίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ, που απλώς θα ελέγχει εντός 10 ημερών τον έλεγχο νομιμότητας της προκήρυξης, όπως συμβαίνει με τη ΔΕΗ. Απελευθερώνονται, κατά το πρότυπο επίσης της ΔΕΗ, οι αμοιβές για τα στελέχη στα ΕΛΤΑ, όπου θα αποφασίζουν το Υπερταμείο και οι διοικήσεις. Για τους άλλους φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης (συγκοινωνίες, ΓΑΙΑΟΣΕ, κά) θα ακολουθηθεί το «μοντέλο ΕΦΚΑ» και το μισθολόγιο θα παραμείνει όπως σήμερα. Τέλος, θα σταματήσει η εκπροσώπηση των συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νέο λαϊκό μέτωπο στη Γαλλία και οι λαϊκομετωπικές φαντασιώσεις στην Ελλάδα
Το νέο λαϊκό μέτωπο στη Γαλλία και οι λαϊκομετωπικές φαντασιώσεις στην Ελλάδα

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οφείλουν να τοποθετηθούν: Θα δώσουν μάχη για να πρωταγωνιστήσει ξανά η δημοκρατική παράταξη ή θέλουν να ηγηθούν μιας συνιστώσας του «ελληνικού λαϊκού μετώπου»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.