Πολιτικη & Οικονομια

Ο Χάρης Δούκας δηλώνει «παρών» στις εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ

Ο λόγος στη βάση, το «συμμετοχικό σοκ», ο χρόνος μέχρι τις εθνικές εκλογές και οι προσωπικές ατζέντες

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χάρης Δούκας: Δηλώνει «παρών» στις εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ
Χάρης Δούκας: Δηλώνει «παρών» στις εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ © ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ / EUROKINISSI

Χάρης Δούκας: Δηλώνει «παρών» στις εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ - Ο λόγος στη βάση, το «συμμετοχικό σοκ»,ο χρόνος μέχρι τις εθνικές εκλογές και οι προσωπικές ατζέντες

Την ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μέσα από ένα «συμμετοχικό σοκ» σε μία προσπάθεια που δεν περισσεύει κανείς εξήγησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» εν μέσω των εσωκομματικών αναταράξεων. Ο Χάρης Δούκας δηλώνει «παρών» στις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή χωρίς να «ανοίγει τα χαρτιά του» για το αν θα διεκδικήσει ρόλο στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ και τάσσεται υπέρ της άμεσης, μαζικής προσφυγή στη βάση. Μιλάει, επίσης, συνολικά για τις προοπτικές της Κεντροαριστεράς και σημειώνει ότι δεν περισσεύει κανείς στην προσπάθεια αυτή στην οποία δεν χωρούν εγωισμοί και προσωπικές ατζέντες. Δίνει απαντήσεις για τις επόμενες εθνικές εκλογές που θα γίνουν το αργότερο σε τρία χρόνια και αν ο χρόνος αυτός επαρκεί για να διαμορφωθεί μια ισχυρή πρόταση έναντι της ΝΔ.

Πιο αναλυτικά στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στον ρόλο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο οποίος είναι όπως είπε«καθοριστικός και αναντικατάστατος. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να δρομολογηθεί με επιτυχία η προσπάθεια ανασύνθεσης της δημοκρατικής παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο, χρειάζεται πρώτα το ίδιο να ανασυνταχθεί. Να ανατάξει τις δυνάμεις του, να κλείσει τον κύκλο των αλλεπάλληλων ηττών και να μην ανοίξει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Για να τα καταφέρουμε, χρειάζεται ένα συμμετοχικό σοκ. Το μεγάλο μας όπλο είναι ο κόσμος. Η μόνη αποτελεσματική διέξοδος είναι να δώσουμε τον λόγο στη βάση, αλλιώς η κρίση θα βαθαίνει και θα πολλαπλασιάζεται. Αφετηρία της επανεκκίνησής μας πρέπει να είναι η άμεση, μαζική προσφυγή στον κόσμο μας».

Αυτή την ώρα, πάντως πρόσθεσε ότι προέχει να «συμφωνήσουμε και να χαράξουμε τον οδικό χάρτη των αλλαγών που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν» χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του για το αν θα διεκδικήσει ρόλο στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ

Στη μεγάλη πρόκληση για την ανασύνθεση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, δεν περισσεύει κανείς, είπε ο κ. Δούκας. «Ομως, αυτή την κρίσιμη ώρα δεν χωρούν συζητήσεις για ρόλους, θέσεις, προσωπικές ατζέντες. Ή όλοι ομονοούμε ότι αυτή την κρίσιμη ώρα θα συστρατευτούμε σε αυτή την προσπάθεια ή όποιος θέλει ας περιχαρακωθεί στη γωνιά του, ας παραμείνει δέσμιος προσωπικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων. Τα εύσημα και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους δεν τους αποδίδει ο καθένας στον εαυτό του, τους αποδίδει η κοινωνία».

O Χάρης Δούκας για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

Η επόμενη ημέρα αφορά, σύμφωνα με τον κ. Δούκα, όλους όσοι πιστεύουν ότι στην Ελλάδα χρειάζεται να συγκροτηθεί μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, με προοδευτικό πρόσημο, με επίκεντρο τον άνθρωπο, που θα μπορεί να εμπνεύσει μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών και τους ανθρώπους να ξαναζήσουν, να ξαναονειρευτούν, να ξαναπαιτήσουν. «Μια πρόταση διακυβέρνησης για την Ελλάδα που θα καινοτομεί, θα δημιουργεί και θα αποκτά ρόλο και φωνή στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον που είναι υπό διαμόρφωση. Σε αυτή τη συζήτηση δεν χωρούν οι δυνάμεις της συντήρησης και του λαϊκισμού. Οι τελικοί σχηματισμοί χρειάζεται να προκύψουν γρήγορα και βεβαίως όχι μέσα από κομματικά γραφεία και διαβουλεύσεις μηχανισμών» σημειώσε και πρόσθεσε «ανήκω στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ένα πολυσυλλεκτικό κίνημα που έχει αποδείξει ότι με σεβασμό στις αποχρώσεις κάθε δύναμης, κάθε προσωπικότητας, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Οποτε κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση, κλείστηκε στον εαυτό του και σε αδιέξοδους τακτικισμούς» απέτυχε. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια της αποτυχίας».

«Επαρκεί ο χρόνος μέχρι τις εθνικές εκλογές;» - Η απάντηση του Χάρη Δούκα

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» ο κ. Δούκας ρωτήθηκε και για το αν επαρκεί ο χρόνος μέχρι τις εθνικές εκλογές για να διαμορφωθεί συνεκτική και ελκυστική πολιτική πρόταση απέναντι στη Ν.Δ. Ο ίδιος απάντησε ότι «το κεντρικό μας σύνθημα στη μάχη των δημοτικών εκλογών ήταν «Αθήνα Τώρα», και κερδίσαμε. Μετά δώσαμε τη μάχη στην Κεντρική Ενωση Δήμων με το σύνθημα «Αυτοδιοίκηση Τώρα» και καταφέραμε σε ένα προδιαγεγραμμένο δύσκολο τοπίο, να συγκεντρώσουμε το 30% των ψήφων. Στον Δήμο πορευόμαστε με γνώμονα ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα, δεν το αφήνουμε για αύριο, και κερδίζουμε κρίσιμες μάχες. Λέω λοιπόν ότι τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε την προσπάθεια της μεγάλης ανασυγκρότησης. Τώρα να αλλάξουμε ότι βάζει φρένο σε αυτή την πορεία. Τώρα να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική πρόταση. Ο,τι κενό αφήνουν οι προοδευτικές δυνάμεις, όπως έδειξαν και οι εκλογές σε όλη την Ευρώπη, θα το καταλαμβάνουν δυνάμεις που θα μας γυρίσουν χρόνια πίσω»

Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στην Κεντροαριστερά. «Οι ψηφοφόροι του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου υπάρχουν, είναι πολλοί και είναι σε αναμονή. Προσδοκούν βιώσιμες πρωτοβουλίες και πολιτικές κινήσεις που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και στη διαμόρφωση μιας νέας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου. Ελπίζουν να ξαναβρεθούν σε πρώτο πλάνο και η πυξίδα να γυρίσει στα πραγματικά προβλήματα, σε λύσεις για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, ελπίζουν να λειτουργήσει το κράτος δικαίου, η ισονομία και η ισοπολιτεία, ελπίζουν να δοθεί χώρος στις δυνάμεις της δημιουργίας. Oμως δεν θα περιμένουν επ’ αόριστον, ο χρόνος εξαντλείται. Η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο για να περιμένει.

»Δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι αποσύρθηκαν τον τελευταίο χρόνο από τις κάλπες. Συνολικά –λίγο πάνω λίγο κάτω– ένας στους δύο ψηφοφόρους εδώ και χρόνια δεν ψηφίζει. Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις ευρωεκλογές του 2019, έχασαν από 750.000 ψήφους. Πολίτες που αναζητούν εκπροσώπηση μετακινούνται δοκιμάζοντας αποτυχημένες εκδοχές διεξόδου ή αποσύρονται απογοητευμένοι. Είναι άνθρωποι που νιώθουν πως το πολιτικό σύστημα δεν τους ακούει, που δεν βλέπουν την πολιτική δύναμη που θα αφουγκραστεί τις αγωνίες τους και θα τις μετατρέψει σε πολιτική πρόταση.

»Οι εκλογές της Κυριακής κατέγραψαν ένα εκλογικό σώμα σε αναζήτηση και με προσδοκίες και ένα πολιτικό σύστημα σε αδυναμία να διαμορφώσει μια νέα σύγχρονη πολιτική πρόταση.

»Σε αυτό το περιβάλλον των υψηλών προσδοκιών και της χαμηλής ανταπόκρισης του πολιτικού συστήματος, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη επιβάλλεται να ανασυνταχθεί. Και αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μια υπόσχεση για το μέλλον, αλλά μια δέσμευση για το παρόν».

Για τη μείωση δυνάμεων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο κ. Δούκας σχολίασε ότι « Η Ν.Δ., έπειτα από πολλά χρόνια, κατέγραψε μια σημαντική ήττα. Τον τελευταίο χρόνο, από τις εκλογές του Ιουνίου, ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι την απέρριψαν. Οι απώλειες είναι τόσο μεγάλες, που δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Είναι μια πορεία φθοράς στην οποία την οδήγησε η βαθιά συντηρητική πολιτική της, η άρνησή της να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα θέματα της ακρίβειας, οι πολιτικές που οδηγούν στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, το αλαζονικό ύφος της εξουσίας.

»Oμως και κανένα κόμμα του προοδευτικού χώρου δεν μπόρεσε να εμπνεύσει και να απεγκλωβίσει τους πολίτες από τις συμπληγάδες της συντήρησης και του λαϊκισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να πιάσει τον εκλογικό του στόχο, κατέγραψε σημαντική μείωση των ψήφων και των ποσοστών του. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν έπεισε τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να είναι η λύση. Από τις εκλογές του περυσινού Ιουνίου έχασε 100.000 ψήφους. Δεν είναι απλά μια ήττα, ότι χάθηκε μία ακόμη ευκαιρία. Το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα του χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα «κάντε επιτέλους κάτι» έρχεται από παντού»

Σχολίασε ακόμη τη συνεργασία στις δημοτικές εκλογές που βασίστηκε όπως είπε σε ένα βασικό στοιχείο, «στις συγκλίσεις που πετύχαμε στις γειτονιές, χωρίς χρώματα και κόμματα, μόνο στη βάση των προβλημάτων που οι ίδιοι οι πολίτες μας έθεταν. Και αυτή είναι η δύναμη του μοντέλου μας. Συγκροτήσαμε μια ατζέντα με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, διατυπώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και καταφέραμε με αυτή την ατζέντα να συσπειρώσουμε προοδευτικές δυνάμεις και πολίτες ανεξαρτήτως κομματικών επιλογών. Δηλαδή, καταφέραμε να πολλαπλασιάσουμε και όχι απλώς να αθροίσουμε δυνάμεις».

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής ο κ. Δούκας είπε ότι αυτό «κατέγραψε τα κενά, τις καθυστερήσεις, τις ολιγωρίες, τις ανεπάρκειες. Στην προσπάθεια της ανασύνθεσης δεν περισσεύει κανείς, και πρώτα απ’ όλα ο κόσμος που έχει επενδύσει όνειρα και προσδοκίες σε μια νέα εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε αυτή την πορεία μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ομως, το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής έστειλε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα: Η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε επιτροπές, συντονιστικά και πλατφόρμες. Δεν μπορεί να αναζητηθεί σε κλειστά γραφεία, σε κινήσεις ηγεσιών και σε συνεννοήσεις μηχανισμών.

Το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα του χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα "κάντε επιτέλους κάτι" έρχεται από παντού».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.