Πολιτικη & Οικονομια

Ευρωεκλογές 2024: Ντιμπέιτ μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πώς να παρακολουθήσετε το «Eurovision Debate»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωεκλογές 2024: Ντιμπέιτ μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Το Eurovision Debate θα μεταδοθεί την Πέμπτη 23 Μαΐου © Unsplash / Guillaume Périgois

Το «Eurovision Debate» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαΐου, από τις 16:00 έως τις 17:45 (ώρα Ελλάδας), στις Βρυξέλλες

Συζήτηση διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), με τίτλο Eurovision Debate την Πέμπτη 23 Μαΐου, από τις 16:00 έως τις 17:45 (ώρα Ελλάδας), στην αίθουσα ολομέλειας του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Για πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία σε πολίτες από 8 χώρες να θέσουν ερωτήματα και διαμορφώσουν την συζήτηση των Υποψηφίων για την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η χώρα μας έχει επιλεγεί ανάμεσα στις 8 από τις 27 χώρες της ΕΕ που θα θέσουν ερωτήματα προς τους Υποψηφίους.

Ευρωεκλογές 2024: Ντιμπέιτ μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Eurovision Debate

Το Eurovision Debate θα μεταδοθεί στις δημόσιες τηλεοράσεις κάθε κράτους μέλους και διαδικτυακές πλατφόρμες σε όλη την Ευρώπη και θα διανεμηθεί σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς παγκοσμίως από τη Eurovision News και την υπηρεσία Europe by Satellite του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για πρώτη φορά, το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχει στη συζήτηση. Χάρη στις συνεργασίες μεταξύ των μελών της EBU και των Γραφείων Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλες τις πρωτεύουσες της ΕΕ, έτσι ώστε οι ψηφοφόροι να μπορούν να συμμετέχουν στη συζήτηση ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο.

Το ντιμπέιτ διοργανώνεται από την EBU, η οποία επιβεβαίωσε τη συμμετοχή των Walter Baier (Αυστρία, Ευρωπαϊκή Αριστερά), Sandro Gozi (Ιταλία, Renew Europe Now), Ursula von der Leyen (Γερμανία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Terry Reintke (Γερμανία, Ευρωπαίοι Πράσινοι) και Nicolas Schmit (Λουξεμβούργο, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών).

 Οι πέντε υποψήφιοι θα συζητήσουν τα ακόλουθα θέματα:

  • Οικονομία και θέσεις εργασίας
  • Άμυνα και ασφάλεια
  • Κλίμα και περιβάλλον
  • Δημοκρατία και ηγεσία
  • Μετανάστευση και συνοριακή πολιτική
  • Καινοτομία και τεχνολογία

Ερωτήσεις θα τεθούν από το κοινό που θα βρίσκεται στην αίθουσα της ολομέλειας, από θεατές που θα παρευρίσκονται στις κατά τόπους εκδηλώσεις των Γραφείων του Κοινοβουλίου στα κράτη μέλη της ΕΕ, από πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τους δύο συντονιστές.

Οι υποψήφιοι θα κληθούν επίσης να απαντήσουν σε εξατομικευμένες ερωτήσεις «υπό το φως του προβολέα» από τους συντονιστές. Η νέα αυτή μορφή ερωταπαντήσεων, γνωστή ως «spotlight», θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στο ντιμπέιτ του 2024.

Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι Martin Řezníček (Czech TV, Τσεχία) και Annelies Beck (VRT, Βέλγιο), ενώ οι υποψήφιοι θα μιλήσουν στα αγγλικά και θα παρέχεται διερμηνεία σε 24 γλώσσες.

Η κλήρωση που πραγματοποίησε η EBU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 Μαΐου, καθόρισε τη θέση των υποψηφίων στη σκηνή της συζήτησης, τον πρώτο ομιλητή για κάθε θέμα και τη σειρά των συνεντεύξεων «spotlight».

Η θέση των υποψηφίων στη σκηνή θα είναι η εξής (από αριστερά προς τα δεξιά): Ursula von der Leyen, Nicolas Schmit, Terry Reintke, Sandro Gozi, Walter Baier. Κάθε υποψήφιος θα πάρει τον λόγο πρώτος σε μία τουλάχιστον θεματική ενότητα, με την εξής σειρά: Nicolas Schmit, Sandro Gozi, Ursula von der Leyen, Walter Baier, Terry Reintke, Nicolas Schmit.

Η σειρά των συνεντεύξεων «in the spotlight» θα είναι η ακόλουθη: Nicolas Schmit, Sandro Gozi, Terry Reintke, Ursula von der Leyen, Walter Baier.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κλήρωση εδώ, καθώς και να την παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη.

Πώς να παρακολουθήσετε το Eurovision Debate

Η τηλεμαχία θα μεταδοθεί στις 23 Μαΐου από το EbS και την EBU, με γραφικά με τα ονόματα των συμμετεχόντων στην οθόνη και άλλα στοιχεία. Ένα «καθαρό» βίντεο θα είναι διαθέσιμο στο EbS+, αλλά μόνο για επεξεργασία για δελτία ειδήσεων και όχι για πλήρη ζωντανή μετάδοση.

Το ντιμπέιτ θα μεταδοθεί επίσης στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου (Κέντρο Πολυμέσων) και θα είναι προσβάσιμο από τις πλατφόρμες διανομής της EBU. Δεν επιτρέπεται η ανεξάρτητη μαγνητοσκόπηση της συζήτησης.

Το Κέντρο Πολυμέσων του Κοινοβουλίου θα διαθέτει επίσης ζωντανά το ντιμπέιτ στη διεθνή νοηματική γλώσσα και με velotype (δηλ. υποτιτλισμό στα αγγλικά), καθώς και υποτιτλισμένα βίντεο στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, κατόπιν αιτήματος και μετά το πέρας της συζήτησης. Τα αρχεία θα είναι διαθέσιμα πριν από τις 20:00 (ώρα Ελλάδας) για τους ενδιαφερόμενους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.