Πολιτικη & Οικονομια

5 βιβλία για να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι (κι ένα τραγούδι)

»Η Κόκκινη Μασσαλία. Maurice Attia. Πόλις.

14241-108382.jpg
Φώτης Γεωργελές
ΤΕΥΧΟΣ 267
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

»Η Κόκκινη Μασσαλία. Maurice Attia. Πόλις. Ο Ατιά, ψυχίατρος στο Παρίσι και συγγραφέας, συνεχίζει την παράδοση ενός άλλου μεγάλου Γάλλου που έφυγε πρόωρα, του Ζακ Κλοντ Ιζό. Σύγχρονο νουάρ μυθιστόρημα, κοινωνικό και μεσογειακό. Οι ήρωές του, ο Πάκο Μαρτίνεθ, μπάτσος Γαλλοϊσπανός από χαμένο αναρχικό πατέρα, και η Ιρέν, η κοκκινομάλλα αγαπημένη του. Είναι το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας. Στο πρώτο, το «Μαύρο Αλγέρι», ντεκόρ ήταν τα σοκάκια της πόλης, η μάχη της Αλγερίας, η απελευθέρωση, η επιστροφή των Γάλλων στην ηπειρωτική χώρα. Εδώ, οι ήρωες ξαναβρίσκονται στη Μασσαλία, μυστικές υπηρεσίες και υπόκοσμος, ακροδεξιοί και οργανωμένο έγκλημα, αριστερίστικες οργανώσεις, τροτσκιστές, το βιβλίο τελειώνει με τον Μάη του ’68. Πρωταγωνιστής πάλι μια πόλη, η Μασσαλία. Μετά το Αλγέρι και τη Μασσαλία, έρχεται το τρίτο βιβλίο της τριλογίας, το “Paris Blues”. «Το γνώριζα καλύτερα απ’ τον καθένα, η ενοχή ήταν η πιο πιστή μου σύντροφος…».

»Χειμώνας. Melani Wallace. Πόλις. Δεκαετία του ’70, βόρεια Αμερική, τοπία χαμένα στην ομίχλη και το χιόνι, σκληρή ζωή, φτώχεια, άγρια φύση, άγριος κόσμος. Τροχόσπιτα, “white trash”, καλύβες, κυνήγι, άνθρωποι στη μοναξιά τους, οι μισοί μόνοι και οι άλλοι μισοί μοναχικοί. Ένα 17χρονο κορίτσι με το σκύλο της περιπλανιέται στη χιονισμένη άγρια επαρχία, συναντάει τον έρωτα, το θάνατο, τη μοναξιά πάντα, ως ότου τα νερά ενός φράγματος θα σκεπάσουν για πάντα έναν κόσμο που χάνεται. Η μοίρα δεν προβλέπει ευτυχία, μόνο δραπέτευση με απώλειες. Παράξενο, ποιητικό βιβλίο από μια συγγραφέα γεννημένη στο Νιου Χάμσιρ, που ζει τώρα πια στο χωριό Μύλοι της βόρειας Εύβοιας. «Είχε το ύφος κάποιας που είχε μάθει πόσο εύκολο ήταν να σηκωθεί και να φύγει, ό,τι και να παρατούσε πίσω της, και κάτι τέτοιο να το περάσει λαθεμένα γι’ αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν λύση».

»Χαμένη στη Μετάφραση. Nicole Mones. Μελάνι. Η συγγραφέας έχει ζήσει 17 χρόνια στην Κίνα και ξέρει για τι πράγμα μιλάει. Η ηρωίδα της, η Άλις, εγκαταλείπει τις ΗΠΑ και το ρατσιστή γερουσιαστή πατέρα της για να χαθεί στην αχανή Κίνα με το όνομα Άι-λι, μια κοκκινομάλλα έξυπνη, πολύπλοκη, όμορφη που προσπαθεί να σβήσει το παρελθόν της και να βρει έναν άλλο κόσμο. Βρίσκει μια περιπέτεια, ένα ταξίδι στις απαγορευμένες περιοχές της Κίνας και της Μογγολίας, το βαρύ παρελθόν των διώξεων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, στη σημερινή Κίνα της βιασύνης και της εφόδου στο μέλλον, στην ιστορία που βαθιά σημαδεύει τα πάντα, στη φιλοσοφία, το ερωτικό πάθος, τη γοητεία του διαφορετικού. Ψάχνοντας με μια αρχαιολογική αποστολή να βρει τον προϊστορικό άνθρωπο του Πεκίνου, θα βρει τον έρωτα, σε μια χώρα που με δυσκολία ανέχεται τον ξένο. Εδώ μαθαίνει τους υπαινιγμούς, τα υπονοούμενα, τις απαγορεύσεις, στην Κίνα «η γεωμετρία του κόσμου φαινόταν πιο σωστή, όλα τα βάρη και οι ισορροπίες, όλες οι κυρώσεις έμπαιναν στο παιχνίδι».

»Η Τελευταία Διάλεξη. Ράντυ Πάους. Πατάκης. Θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα από τα γνωστά βιβλία αυτοβοήθειας, αυτοβελτίωσης και αυτοηλιθιότητας, αμερικανιές γεμάτα μεγάλες αλήθειες και αφόρητα κλισέ, απ’ αυτές τις αλήθειες που σου μαθαίνει η ζωή μα δεν σε βοηθάνε καθόλου άμα τις ακούς απλώς, γιατί τις αναγνωρίζεις μόνο αν εσύ ο ίδιος, με τη δικιά σου πείρα, είσαι έτοιμος να τις καταλάβεις. Όμως ίσως επειδή ο Ράντυ Πάους, καθηγητής Πληροφορικής, ήξερε ήδη όταν έγραφε ότι έχει λίγους μήνες μόνο ζωής ακόμα, το βιβλίο έχει μια τρυφερότητα, μια καλοσύνη που το ξεχωρίζει από τα πολλά αδιάφορα αυτού του είδους. «Ο χρόνος είναι το μόνο που έχουμε. Και ίσως μια μέρα ανακαλύψουμε ότι έχουμε λιγότερο απ’ όσο νομίζουμε. Δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε τα χαρτιά που μας μοιράζουν, μπορούμε όμως να παίξουμε το παιχνίδι με το δικό μας τρόπο».

»Αγαπώντας τις Ερωμένες του. Ελισάβετ Παπαδοπούλου. Καστανιώτης. Μπορεί μια γυναίκα να γράφει για την απιστία; «Η απιστία είναι πραγματικά απαίσια, έχει τη χειρότερη φήμη. Ιδίως αν είσαι στη λάθος μεριά». Μπορεί, αν φιλοσοφεί τη ζωή, αν δει τον κόσμο μέσα κι από τα μάτια του «εχθρού», του άντρα, αν νιώσει τρυφερότητα για τις «άλλες», τις αντίζηλες, αν διαθέτει χιούμορ, εξυπνάδα και αυτοσαρκασμό για να αντιμετωπίσει τον μπερδεμένο, αιχμηρό και συναρπαστικό κόσμο των ερωτικών σχέσεων, το «τρομερό θηρίο με το θηλυκό όνομα, τη Ζήλια». Η συγγραφέας αντιμετωπίζει όλα τα πρωταρχικά ερωτήματα (είναι βιώσιμο είδος η μονογαμία; Έχει νόημα η πίστη, όταν από επιθυμία μετατρέπεται σε καθήκον;) και τα ξεπερνάει μ’ έναν τρίτο τρόπο, έξω απ’ τους παραδοσιακούς, σ’ ένα σύγχρονο αθηναϊκό μυθιστόρημα σχέσεων που διαβάζεται χωρίς ανάσα. «Δεν είχε ξεκαθαρίσει τη διαφορά ανάμεσα στην καύλα και την αγάπη με αποτέλεσμα να έχει απαιτήσεις από τους λάθος ανθρώπους, από εκείνους δηλαδή που τους καύλωνε, αλλά δεν την αγαπούσαν».

+1) Reboot. Blue Pilots Project. Klik Records. Κι ένα τραγουδάκι για μουσική υπόκρουση στα καλοκαιρινά βράδια, ατμοσφαιρικό, ταξιδευτικό και σαγηνευτικό. Οι Μπλε Πιλότοι επιστρέφουν με το δεύτερο δίσκο τους, ο Thomas Kosidis δηλαδή από τη Θεσσαλονίκη φτιάχνει το σάουντρακ για καλοκαιρινές βόλτες με το αυτοκίνητο και μοναχικά βράδια με τους ήρωες των παραπάνω βιβλίων. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ