- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πάνω από 140 αναφορές για περιστατικά bullying έχει δεχθεί η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας
Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού
Bullying: Πάνω από 140 καταγγελίες στην πλατφόρμα - Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού
Δημοσιεύθηκε, νωρίτερα σήμερα, το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, η Υπουργική Απόφαση για τα νέα παιδαγωγικά μέτρα που καθιερώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, λειτουργεί και η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, η οποία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες έχει δεχθεί 148 αναφορές από γονείς και μαθητές.
Πριν από λίγο δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για τα νέα παιδαγωγικά μέτρα που καθιερώνουμε για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες, η πλατφόρμα https://t.co/adeE3MoNtk έχει δεχτεί 148 αναφορές από γονείς και μαθητές. pic.twitter.com/A2BDQvnCXi
— Kyriakos Pierrakakis (@Pierrakakis) April 29, 2024
«Στόχος μας στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είναι να προστατεύσουμε κάθε μαθήτρια και κάθε μαθητή από την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό. Συνεχίζουμε την υλοποίηση της στρατηγικής μας, ώστε κανένα παιδί να μην είναι μόνο του απέναντι σε περιστατικά bullying», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.
Αναλυτικότερα, η Υπουργική Απόφαση θεσμοθετεί μέρος των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη, σε εκδήλωση της 9ης Απριλίου 2024, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Έτσι, το νέο πλαίσιο περί των παιδαγωγικών μέτρων έχει ως εξής:
- Εισάγεται η αποβολή από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) ή μέχρι (5) μέρες κατά περίπτωση, ενώ μέχρι σήμερα προβλεπόταν αποβολή από τα μαθήματα μιας (1) ή δύο (2) ημερών.
- Εισάγεται το μέτρο της ωριαίας απομάκρυνσης, του αποκλεισμού από δράσεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνει το σχολείο καθώς και της αλλαγής τμήματος, που δεν προβλέπονταν στο ισχύον πλαίσιο.
- Καθίσταται πιο ευέλικτη η διαδικασία για την εφαρμογή του μέτρου της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.
- Σε περίπτωση μαγνητοφώνησης, φωτογράφισης ή βιντεοσκόπησης εκπαιδευτικού ή μαθητή επιβάλλεται το μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) ή μέχρι πέντε (5) ημέρες, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού. Σε περίπτωση που το περιστατικό αφορά σε ιδιαιτέρως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τότε εφαρμόζεται το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.
Τέλος, ρυθμίζεται η διαδικασία αποκατάστασης της δαπάνης για φθορά/καταστροφή, ολική ή μερική, που προκαλούν μαθητές σε σχολικά κτίρια, χώρους και παραρτήματα αυτών, καθώς και σε υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό εντός αυτών, την όποια είτε αναλαμβάνει να καταβάλλει ο γονέας/κηδεμόνας ή ο ίδιος ο μαθητής, εάν είναι ενήλικος, είτε, σε αντίθετη περίπτωση, αυτή βεβαιώνεται και ακολουθείται η διαδικασία είσπραξής της.
Η εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί περιλαμβάνονται:
- Δύο προγράμματα επιμόρφωσης για τους Συμβούλους Εκπαίδευσης, τις τετραμελείς ομάδες δράσης σε κάθε διεύθυνση, τους Διευθυντές 14.000 Σχολικών Μονάδων και τους Υπευθύνους Αποδέκτες Αναφορών.
- Εισαγωγή προγράμματος Δράσεων Ενεργού Πολίτη (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Α' Λυκείου, 4 ώρες τον μήνα).
- Οριζόντια (σε όλα τα μαθήματα) εκπαίδευση των μαθητών σε δεξιότητες ζωής (lifeskills) από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Α΄ τάξη Λυκείου.
- Νέος Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολείων.
- Επαναφορά της διάκρισης απουσιών σε δικαιολογημένες και μη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η Κύπρος είναι και μέλος της Ευρώπης. Θα είναι μεγάλη επιτυχία λοιπόν αν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα αντικατασταθεί από ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Δόγμα
Πώς διαμορφώνεται το πλαφόν σε τρόφιμα
Ποιες είναι οι ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων και κλήρωσης
Πρακτικές συμβουλές για την προστασία από επιθέσεις τύπου phishing
Ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα για ογκολογικούς ασθενείς στο «Παπαγεωργίου»
Η υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το νέο Ηχογραφικό Κέντρο και το Στούντιο Επαυξημένης Πραγματικότητας
«Οι πιέσεις στις τιμές θα εντείνονται» προειδοποιεί ο αναπηρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν διανύει την πιο ανέφελη περίοδο της δεύτερης θητείας του. Το διακύβευμα στην περίπτωσή του είναι ένα: η υστεροφημία του.
Μέχρι 30 Ιουνίου η ολοκλήρωση των «κάθετων» έργων του ΤΑΑ στα νοσοκομεία
Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα κρεοπωλεία
Στο Athens Alitheia Forum ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Όπως βλέπετε το κεφάλι μου είναι στη θέση του»
Τα συχνότερα λάθη και παραλείψεις στην αίτηση για το Α21
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Η επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ για το πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές
Ολόκληρη η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας στο Athens Alitheia Forum
«Ενσαρκώνει τις κοινές μας αξίες: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα, κοινωνική ένταξη» σημειώνει ο πρωθυπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.