Πολιτικη & Οικονομια

Πώς γίνεται η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2024 και πώς θα δείτε τα εκκαθαριστικά

Η ημερομηνία για την καταβολή της πρώτης δόσης

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακίνητα σε περιοχή της Αθήνας με αφορμή την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2024
ΕΝΦΙΑ 2024: Πώς γίνεται η πληρωμή και η εκτύπωση © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

ΕΝΦΙΑ 2024: Πώς γίνεται η πληρωμή και η εκτύπωση - Διόρθωση λαθών και καταβολή πρώτης δόσης

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2024 έχουν ήδη αναρτηθεί από την ΑΑΔΕ, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ετοιμάζονται για την πληρωμή της πρώτης δόσης. Ο ΕΝΦΙΑ του 2024 μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως και τις 30 Απριλίου 2024. 

Ακίνητα στην Αθήνα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ
ΕΝΦΙΑ 2024: Πώς γίνεται η πληρωμή και η εκτύπωση © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

ΕΝΦΙΑ 2024: Πώς γίνεται η πληρωμή και η εκτύπωση

Για να δείτε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2024 θα πρέπει να μπείτε στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και στο πεδίο «ΜyAADE» - «Εφαρμογές». Στη συνέχεια θα επιλέξετε την επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές» και θα αναζητήσετε το πεδίο «ΔΗΛΩΣΗ Ε9 / ΕΝΦΙΑ», ενώ θα κάνετε είσοδο στην εφαρμογή με τους κωδικούς του Taxis. 

Στη συνέχεια θα βρεθείτε στη σελίδα όπου αριστερά αναγράφεται «Έτος», «Στοιχεία υπόχρεου», «Διαθέσιμες ενέργειες», «Εκτυπώσεις». Για να μπορέσετε να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του τρέχοντος έτους θα πρέπει να κάνετε κλικ στην επιλογή και να βάλετε ως έτος το 2024. Αμέσως μετά θα διαπιστώσετε ότι στο πεδίο «Εκτυπώσεις» εμφανίζεται η επιλογή «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2024» και σε παρένθεση αναγράφει «αρχείο pdf». Εκεί θα πρέπει να κάνετε κλικ για να εμφανιστεί το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2024. Μόλις κατέβει στον υπολογιστή το αρχείο με το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και το ανοίξετε θα πρέπει πάνω δεξιά να αναγράφετε «ΕΝΦΙΑ 2024».

Ακόμη, μπορείτε να εκτυπώσετε τον ΕΝΦΙΑ 2024 και μέσα από το myAADEapp. Ο φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώσει μέσω της εφαρμογής με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS ή με χρεωστική κάρτα τους φόρους του και τα τέλη που οφείλει όπως, για παράδειγμα, τα τέλη κυκλοφορίας.

Ποιοι είναι οι τρόποι για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2024

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2024

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ μέσω κάρτας και TAXISNet

Για τη διαδικασία αυτή, θα χρειαστείτε του κωδικούς του TAXISNet, για να εισέλθετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από εδώ, όπου αναρτάται το ποσό της χρέωσης και η ταυτότητα οφειλής. Στη συνέχεια, επιλέγετε Εφαρμογές TAXISnet -> Στοιχεία οφειλών -> Οφειλές εκτός ρύθμισης και πληρωμή. Κατόπιν, επιλέγετε την πληρωμή ΕΝΦΙΑ (από τη λίστα που εμφανίζονται όλες οι οφειλές σας προς το Δημόσιο) και εξοφλείς ολόκληρο το ποσό ή μέρος αυτού. Ακόμα, πατάτε έλεγχο και πληρωμή, όπου και συμπληρώνετε τα στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής σας κάρτας.

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ μέσω e-banking

Θα χρειαστείτε την ταυτότητα οφειλής που θα δείτε στην ΑΑΔΕ (βλ. πληρωμή ΕΝΦΙΑ μέσω διαδικτύου και TAXISNet) και μπαίνετε στο e-banking της τράπεζάς σας. Από το σχετικό μενού, επιλέγετε Μεταφορές και πληρωμές -> Πληρωμή λογαριασμών και οφειλών -> ΕΝΦΙΑ. Στη συνέχεια, συμπληρώνετε τα στοιχεία που απαιτούνται (θα χρειαστείτε την ταυτότητα οφειλής). Έπειτα, κάνετε επιβεβαίωση, πληρωμή και προαιρετικά αποθηκεύετε ή και εκτυπώνετε το αντίγραφο της πληρωμής ΕΝΦΙΑ.

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ μέσω της εφαρμογής myAADEapp

Η ΑΑΔΕ έχει κυκλοφορήσει εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα τόσο με λογισμικό Android όσο και με λογισμικό iOS που λέγεται myAADEapp. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, οι πολίτες μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ από το κινητό τηλέφωνό τους χωρίς ταυτότητα οφειλής και χωρίς να περιμένουν να πιστωθεί η πληρωμή την επόμενη ημέρα. Το myAADEapp είναι η επίσημη ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ για φορητές συσκευές, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να ενημερώνονται για τον λογαριασμό τους και να εκτελούν πληρωμές μέσω κάρτας ή μέσω IRIS με άμεση πίστωση της οφειλής τους.

Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να μεταβάλλει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμού για την καταβολή των επιστροφών φόρου και να έχει πρόσβαση στα ραντεβού του, τα αιτήματα που έχει αποστείλει στην ΑΑΔΕ καθώς και τα μηνύματα που έχει λάβει. Τέλος στην ενότητα myWallet μπορεί να κατεβάσει και να αποθηκεύσει χρήσιμα έγγραφα όπως βεβαιώσεις και εκκαθαριστικά, ενώ θα λαμβάνει άμεσα προσωποποιημένες ενημερώσεις για θέματα που τον αφορούν.

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε κατάστημα

Εάν δεν επιθυμείτε ηλεκτρονική πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, τότε μπορείτε να εξοφλήσετε το ποσό με φυσική παρουσία μέσω του δικτύου των ΑΤΜ τραπεζών, ΕΛΤΑ σε κάθε νομό της χώρας και καταστημάτων ΟΠΑΠ.

Διακανονισμός για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Με την πάγια ρύθμιση οφειλών για τον ΕΝΦΙΑ μπορείτε να χωρίσετε το ποσό σε έως 24 δόσεις, αλλά θα επιβαρυνθείτε με επιτόκιο. Για την ένταξη στον διακανονισμό δεν χρειάζεται καμία δόση να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη. Η αίτησή σας πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση μέσω της ΑΑΔΕ.

ΕΝΦΙΑ 2024 - Διόρθωση λαθών 

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει την πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη διεκπεραίωση νέας εκκαθάρισης του ποσού του ΕΝΦΙΑ που θα καταβάλουν όσοι διορθώσουν τα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης. Ανάλογα με το είδος των λαθών και των παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων, η μείωση του φόρου μπορεί να κυμανθεί από 20% έως 90%. Πριν από την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, είναι σημαντικό να ελέγξετε το εκκαθαριστικό σας για πιθανά λάθη και να διορθώσετε τυχόν ανωμαλίες στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας σας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της συμπλήρωσης και υποβολής μιας νέας δήλωσης Ε9.

Μάλιστα, ειδική προσοχή απαιτείται στα εξής:

  • Εμπράγματα δικαιώματα

Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας, όπως πλήρη ή ψιλή κυριότητα και επικαρπία. Υπάρχουν φορολογούμενοι που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων, αλλά έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ επειδή δεν δήλωσαν σωστά στο Ε9 το είδος του δικαιώματος, χρησιμοποιώντας τον λάθος κωδικό (1 αντί των κωδικών 2 ή 3) στις αντίστοιχες στήλες. Σε περίπτωση που δεν έχει αναφερθεί ή έχει αναφερθεί λανθασμένο είδος εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης του επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

  • Ημιτελή κτίσματα

Προσέξτε εάν έχει ληφθεί υπόψη η έκπτωση φόρου για τα ημιτελή κτίσματα. Για αυτά τα κτίσματα, ο φόρος ΕΝΦΙΑ πρέπει να έχει υπολογιστεί με έκπτωση 60%. Εάν δεν έχει ληφθεί υπόψη η έκπτωση, πιθανόν να μην έχετε ενημερώσει τα στοιχεία του εν λόγω ακινήτου στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε αυτήν την παράλειψη.

  • Αγροτεμάχια

Ελέγξτε τις αξίες και τους φόρους στα αγροτεμάχια σας. Υπάρχει περίπτωση να έχετε χρεωθεί με μεγαλύτερο φόρο, ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή ενδεχομένως να έχετε δηλώσει μόνο την ονομασία της θέσης και τον νομό στον οποίο βρίσκεται η περιοχή, χωρίς να έχετε δηλώσει το Δήμο ή τη Δημοτική Ενότητα. Επομένως, είναι σημαντικό να επανεξετάσετε τη δήλωση του αγροτεμαχίου σας και να συμπληρώσετε σωστά τα στοιχεία της διεύθυνσής του.

  • Αγροτεμάχιο με κτίσμα

Αν έχετε αγροτεμάχιο με κτίσμα, προσέξτε τη σωστή δήλωσή του στο Ε9. Σε περίπτωση όπου στο εν λόγω αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα που χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν λειτουργεί ως κατοικία, αλλά ως γεωργικό κτίσμα, αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. Συνεπώς, ελέγξτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για να διαπιστώσετε εάν το εν λόγω κτίσμα έχει δηλωθεί ως κατοικία ή ως γεωργικό κτίσμα, αποθήκη ή επαγγελματική στέγη.

  • Όροφος

Σε περίπτωση που δεν συμπληρώνεται ο αριθμός ορόφου ή συμπληρώνεται ως δώμα, ο υπολογισμός του φόρου γίνεται με βάση τον υψηλότερο συντελεστή που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Σε μεζονέτες, πολλοί αναφέρουν τον όροφο όπου βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας, αντί για τον υψηλότερο όροφο, όπως απαιτείται.

Διαβάστε περισσότερα για τον ΕΝΦΙΑ 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ