Πολιτικη & Οικονομια

ΕΝΦΙΑ 2024: Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά

Έρχεται η ώρα της πληρωμής για την πρώτη δόση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακίνητα στην Αθήνα
ΕΝΦΙΑ 2024: Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

ΕΝΦΙΑ 2024: Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά - Η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης

Τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ 2024 αναμένεται να αναρτηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, με την καταβολή της πρώτης δόσης να αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και η πληρωμή μπορεί να γίνει σε 11 δόσεις, με την τελευταία να κατατίθεται στις 28 Φεβρουαρίου του 2025. 

Κτίρια στο κέντρο της Αθήνας
(φωτογραφία αρχείου) © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

ΕΝΦΙΑ 2024 - Εκκαθαριστικά: Πού θα δείτε τα ποσά

Τα ποσά θα αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς Taxisnet των ιδιοκτητών και θα πρέπει οι φορολογούμενοι να εισέλθουν με τους κωδικούς τους στην εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) προκειμένου να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής με το συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ και τις μηνιαίες δόσεις που αντιστοιχούν. Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2024 και μέσα από το νέο application της ΑΑΔΕ, το myaadeapp, που είναι ήδη διαθέσιμο για συστήματα IOS και android.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d082udxwf1u9)

ΕΝΦΙΑ 2024: Ποιοι δικαιούνται μειωμένο

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε κατοικίες που έχουν ασφαλιστεί το προηγούμενο έτος εκκαθάρισης, ενώ θα πρέπει να πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια: 

  • Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,
  • Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών εντός του ίδιου έτους,
  • Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d07muyfm2w09)

ΕΝΦΙΑ 2024 - Ποιοι χάνουν την έκπτωση

Σύμφωνα με το «Βήμα», από το σύνολο 7.100.000 ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα, ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 6.100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων – φυσικά πρόσωπα – και το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,75 δισ. ευρώ. Το ποσό και ο αριθμός των πολιτών που καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ θα ήταν πολύ υψηλότερος αν δεν είχαν θεσμοθετηθεί εκπτώσεις και αφορολόγητα ποσά. Με βάση τα ισχύοντα, παρέχεται γενναία έκπτωση 50% ή και 100% ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, την περιουσιακή και την οικογενειακή κατάσταση των ιδιοκτητών.

Το 2024 περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, σε σύνολο περίπου 900.000 που έχουν ασφαλισμένα τα ακίνητά τους, θα έχουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έως 10%. Οι υπόλοιποι 550.000 δεν θα έχουν καμία έκπτωση γιατί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών, δεν έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους και για τους τρεις κινδύνους φυσικών καταστροφών που προβλέπει ο νέος νόμος, δηλαδή από πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα. Στο υπουργείο Οικονομικών, τελικά, δεν έλαβαν υπ’ όψιν τα πολλά αιτήματα που δέχθηκαν ειδικά για εφέτος να υπάρχει μια εξαίρεση και η έκπτωση του 10% να αφορά και εκείνους που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους για δύο από τους τρεις κινδύνους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ