Πολιτικη & Οικονομια

Οι δύο αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ 2024 - Τι πρέπει να προσέξετε πριν την πληρωμή της α' δόσης

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακίνητα - Πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας
ΕΝΦΙΑ 2024 - Εκκαθαριστικά: Οι δύο αλλαγές © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

ΕΝΦΙΑ 2024 - Εκκαθαριστικά: Οι δύο αλλαγές και η πληρωμή της πρώτης δόσης

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναρτώνται ήδη από το απόγευμα της Κυριακής, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Στον ΕΝΦΙΑ 2024 υπάρχουν δύο αλλαγές. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0efzxm1lc8h)

ΕΝΦΙΑ 2024 - Εκκαθαριστικά: Οι δύο αλλαγές

Στα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΕΝΦΙΑ 2024 υπάρχει αλλαγή σχετικά με τον αριθμό δόσεων, αφού για πρώτη φορά φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις, από τις 30 Απριλίου έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2025. Η δεύτερη αλλαγή αφορά την έκπτωση 10% που έλαβαν οι ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους και αφορά περίπου 300.000 ιδιοκτήτες κατοικιών που ασφάλισαν τα ακίνητά τους για σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές. Η έκπτωση είναι ανάλογη του χρόνου ασφάλισης.

ΕΝΦΙΑ 2024: Ποιοι θα πληρώσουν μισό φόρο

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες είτε θα πληρώσουν μισό φόρο, είτε θα απαλλαγούν με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ απολαμβάνουν όσοι έχουν 3 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% με την προϋπόθεση ότι:

  • Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000€ προσαυξανόμενο κατά 1000€ για τον/τη σύζυγο και για κάθε τέκνο.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ.

Την ίδια ώρα, 50% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κερδίζουν όσοι:

  • Έχουν συνολικό φορολογητέο εισόδημα 9.000€ προσαυξανόμενο κατά 1000€ για τον/τη σύζυγο και για κάθε τέκνο.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ.
  • Η συνολική αξία της περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 85.000€ για τον άγαμο, τις 150.000€ για το ζευγάρι ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με 1 εξαρτώμενο τέκνο και τις
  • 200.000€ για τον έγγαμο και τα εξαρτώμενα τέκνα του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με 2 εξαρτώμενα τέκνα.
  • Είναι πολύ πιθανό, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων να δουν το εκκαθαριστικό τους και να το θεωρήσουν «παραλόγως» φουσκωμένο. Στα τέλη Απριλίου, όταν και θα ξαναανοίξει η πλατφόρμα του Ε9, θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν και να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις μέσω τροποποιητικής δήλωσης.
Ακίνητα - ΕΝΦΙΑ
ΕΝΦΙΑ 2024: Ποιοι λαμβάνουν 10% έκπτωση © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη στον ΕΝΦΙΑ 2024

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, τα πιο συχνά λάθη έχουν να κάνουν με την αναγραφή των βοηθητικών χώρων (αποθήκες, πάρκινγκ κτλ.), οι οποίοι έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 90% και πρέπει να δηλώνονται χωριστά. Αν το ακίνητο είναι κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο πρέπει να δηλωθεί ενώ αν ένα κτίσμα εντός αγροκτήματος δεν δηλωθεί ως βοηθητικό, τότε ο φόρος του πενταπλασιάζεται. Τα ημιτελή κτίσματα έχουν έκπτωση 60%. 

ΕΝΦΙΑ 2024 - Προσοχή πριν την πληρωμή της α' δόσης

Πριν προχωρήσετε στην πληρωμή της πρώτης δόσης θα πρέπει να τσεκάρετε ότι τα στοιχεία που αναγράφονται στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2024 - που μόλις αναρτήθηκαν - είναι σωστά. Σε περίπτωση που εντοπίσετε λάθη θα μπορέσετε να τα διορθώσετε με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ

Ποια σημεία πρέπει να προσέξετε πριν την πληρωμή των ΕΝΦΙΑ:

1. Ηλικία. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. 

2. Βοηθητικοί χώροι. Η αναγραφή των βοηθητικών χώρων ως κύριων ή η δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου αποτελούν λάθη. 

3. Ημιτελή κτίσματα. Αν έχετε στην κατοχή σας ημιτελές κενό κτίσμα, ελέγξτε εάν ο ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκε στο ακίνητο αυτό έχει υπολογιστεί με την προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση κατά 60%. 

4. Αγροτεμάχιο με κτίσμα. Αν έχετε αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ελέγξτε εάν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το συγκεκριμένο κτίσμα εμφανίζεται να έχει δηλωθεί ως κατοικία.

5. Εμπράγματα δικαιώματα. Τσεκάρετε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). 

6. Ποσοστό συνιδιοκτησίας.

7. Όροφος. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0ehu7tfzos9)

Διαβάστε περισσότερα για τον ΕΝΦΙΑ 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ