Πολιτικη & Οικονομια

Σπαρτιάτες: Τα τρία σενάρια για τις έδρες τους

Οι 11 βουλευτές θα διωχθούν για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες
Σπαρτιάτες: Τα τρία σενάρια για τις έδρες τους © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Σπαρτιάτες: Τα τρία σενάρια για τις έδρες τους - Οι 11 βουλευτές θα διωχθούν για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης στους 11 βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες», αλλά και τον Ηλία Κασιδιάρη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, φέρνοντας σειρά πολιτικών εξελίξεων. Ήδη οι βουλευτές του κόμματος Μανούσος και Δημητροκάλλης έχουν κάνει γνωστή την ανεξαρτητοποίησή τους. Τρία είναι τα σενάρια για τις έδρες του κόμματος στη Βουλή, τη στιγμή που αναμένεται και η απόφαση του εκλογοδικείου επί των ενστάσεων κατά του κόμματος των Σπαρτιατών. 

Τι θα γίνει με τις έδρες που κατέχει το κόμμα «Σπαρτιάτες» στη Βουλή

Τρία εκτιμάται ότι είναι τα σενάρια τις έδρες. Το πρώτο σενάριο αφορά την κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Το δεύτερο είναι η αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών (4,68%) σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα αύξανε το ποσοστό της κατά 1,9% και θα πήγαινε στο 42,45% ενώ οι έδρες της από 158 θα ανέβαιναν σε 163. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άλλες 3 έδρες κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα προκληθούν «καραμπόλες» σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες. Τρίτο σενάριο να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών. Πρόκειται για τις Α΄Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Άρειος Πάγος: Άσκηση ποινικής δίωξης στους 11 βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες»

Την άσκηση ποινικής δίωξης στους 11 βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες» ζητάει με παραγγελία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. 

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την παραγγελία προς τον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών ζητάει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των 11 εκλεγμένων βουλευτών του κόμματος, πλην του προέδρου, Βασίλη Στίγκα, για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.

Ο πρόεδρος του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλης Στίγκας
Ο πρόεδρος του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλης Στίγκας © ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Συγκεκριμένα οι βουλευτές για τους οποίους ζητείται η άσκηση της ποινικής δίωξης είναι:

1. Αθανάσιος ΧΑΛΚΙΑΣ, 2. Χαράλαμπος ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ 3. Γεώργιος ΜΑΝΟΥΣΟΣ, 4. Αλέξανδρος ΖΕΡΒΕΑΣ, 5. Ιωάννης ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ, 6. Διονύσιος ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ 7. Γεώργιος ΑΣΠΙΩΤΗΣ 8. Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ 9. Ιωάννης ΚΟΝΤΗΣ 10. Πέτρος ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ και 11. Κωνσταντίνος ΦΛΩΡΟΣ

Σπαρτιάτες: «Ο Ηλίας Κασιδιάρης ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος»

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε η κ. Αδειλίνη μετά τις δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα. Η δίωξη θα αφορά τους έντεκα βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα Σπαρτιάτες κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, αλλά και τον καταδικασμένο σε πρώτο βαθμό διευθυντή της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Ηλία Kασιδιάρη, για το οποίο ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης για ηθική αυτουργία στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος. Κατά πληροφορίες, από την εισαγγελική έρευνα, προέκυψε, ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών, αυτός κινούσε τα νήματα, καθοδηγώντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογική του κάθοδο, αλλά και την εκλογή των βουλευτών του στη Βουλή.

Ηλίας Κασιδιάρης
Ποιος προκύπτει ότι ήταν ο ρόλος του Ηλία Κασιδιάρη © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι ο Κασιδιάρης είχε συνεχείς επαφές μέσα από τη φυλακή με υποψήφιους βουλευτές των Σπαρτιατών και ότι είχε αυτός αναλάβει την καθοδήγηση και την πολιτική τους στήριξη, κάτι που η νομοθεσία απαγορεύει, τόσο για τον ίδιον όσο και για άλλους εγκλείστους της ΧΑ που έχουν καταδίκες ως εγκληματική οργάνωση. Παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης δόθηκε επίσης και για έναν δικηγόρο καθώς μετείχε, όπως προέκυψε από την έρευνα, στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους και μετέπειτα βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες» για συνέργεια στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Εν αναμονή της απόφασης του εκλογοδικείου για τους «Σπαρτιάτες»

Την ίδια στιγμή αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου) επί των ενστάσεων έχουν κατατεθεί κατά της νομιμότητας της εκλογής των κοινοβουλευτικών στελεχών του ακροδεξιού κόμματος των «Σπαρτιατών». Η απόφαση του ΑΕΔ αναμένεται ως τον Ιούνιο, καθώς τότε αποχωρεί, λόγω συνταξιοδότησης η Πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα που προήδρευσε του Δικαστηρίου και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί.

Ανεξαρτητοποιήθηκαν από τους «Σπαρτιάτες» Μανούσος και Δημητροκάλλης

Νωρίτερα, ανεξαρτητοποιήθηκαν από το κόμμα «Σπαρτιάτες» οι βουλευτές Γιώργος Μανούσος και Γιάννης Δημητροκάλλης

 Ο βουλευτής Γιώργος Μανούσος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής έκανε γνωστή την ανεξαρτητοποίησή του. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Αξιότιμε κ. Τασούλα,
Κατόπιν της ποινικής δίωξης που παρήγγειλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εναντίον των 11 συναδέλφων μου αλλά και εμού προσωπικά, έπειτα από τις ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες του Προέδρου των Σπαρτιατών κ. Βασίλειου Στίγκα, σας γνωστοποιώ ότι αποχωρώ από την Κ.Ο των Σπαρτιατών.
Η μέχρι τώρα παραμονή μου σε αυτή είχε να κάνει με την πεποίθησή μου ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν θα ανεύρισκε ούτε ψήγμα αξιοπιστίας σε αυτές τις ψευδείς καταθέσεις, ειδικά μετά τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισα ενώπιόν της.

Η ηθική μου, η στάση ζωής, αλλά και η αξιοπρέπειά μου, δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να συνυπάρχω με τον άνθρωπο που οδήγησε με ψεύδη και συκοφαντίες κατηγορούμενη σύσσωμη την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Αναμένοντας ως εκ τούτου και την απόφαση του Α.Ε.Δ, θα εκπληρώνω τα καθήκοντα μου ως ανεξάρτητος βουλευτής τιμώντας την ψήφο των χιλιάδων συμπατριωτών μας που με εμπιστεύθηκαν.

4 Απριλίου 2024
Γεώργιος Μανούσος
Βουλευτής Β΄2 Δυτικός Τομέας Αθηνών

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ