Πολιτικη & Οικονομια

Εξηγήσεις από τους «Σπαρτιάτες» για το αδίκημα εξαπάτησης του εκλογικού σώματος

Ξεκίνησε η ποινική έρευνα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή
Σπαρτιάτες: Εξηγήσεις για εξαπάτηση εκλογικού σώματος © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Σπαρτιάτες: Εξηγήσεις για εξαπάτηση εκλογικού σώματος - Ξεκίνησε η ποινική έρευνα

Εξηγήσεις καλούνται να δώσουν οι βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες» στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που έχει ξεκινήσει για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, μετά τις καταγγελίες του Προέδρου του κόμματος Βασίλη Στίγκα περί πρακτικών «μαφίας» και «Δον Κορλεόνε».

Πολυσέλιδο υπόμνημα με τις θέσεις του υπέβαλε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς. Σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι τα όσα έχει υποστηρίξει ο Βασίλης Στίγκας είναι «ψεύδη και συκοφαντίες». Όπως σημείωσε: «Ο κ. Στίγκας έχει σκοπό να αποσείσει ευθύνες τρίτων και να με καταστήσει εξιλαστήριο θύμα, αλλά έχω δώσει απαντήσεις με δύο μηνύσεις και τέσσερις αγωγές που έχω ήδη καταθέσει. Το κατηγορητήριο θα καταρρεύσει».

Ο δικηγόρος του κ. Κατσιβαρδά, Βασίλης Καπερνάρος, σημείωσε πως «είναι μια υπόθεση, η οποία είναι κατασκευασμένη και εκτός νομικού πλαισίου για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες». Εκτός από τον κ. Κατσιβαρδά εξηγήσεις έχουν ήδη δώσει ακόμα τέσσερις βουλευτές των «Σπαρτιατών».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czhjjczmn1eh)

Σπαρτιάτες: Εξηγήσεις για εξαπάτηση εκλογικού σώματος

Το Εκλογοδικείο σήμερα το απόγευμα το απασχόλησαν οι πρώτες ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου. Με πρόεδρο την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Γεωργίου Χριστοδουλέα, όπως και της πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σωτηρία Ντούνη, το Εκλογοδικείο συνήλθε στην πρώτη συνεδρίασή του μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Αναλυτικότερα, η πρώτη ένσταση που συζητήθηκε είναι του εκλογέα Κωνσταντίνου Παπαστεργίου ο οποίος στρέφεται κατά των βουλευτών των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα (Β3 Νότιου τομέα Αττικής) και Πέτρου Δημητριάδη, βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης και πρώην νομικού συμβούλου του Ηλία Κασιδιάρη, όπως και κατά της αναπληρωματικής βουλευτού Β΄Θεσσαλονίκης Ακριβής Πετροπούλου. Εισηγήτρια στην υπόθεση ήταν η αρεοπαγίτης Παναγιώτα Γκουδή - Νινέ.

Ο ενιστάμενος υποστήριξε ότι υπήρξε νόθευση της λαϊκής βούλησης καθώς οι «Σπαρτιάτες» υποστηρίχθηκαν από τον Ηλία Κασιδιάρη και μάλιστα ο αρχηγός των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας τον ευχαρίστησε δημόσια μετά τις εκλογές. Ακόμη, ο κ. Στίγκας ανέφερε ότι δεν θα δεχόταν ποτέ να είναι αχυράνθρωπος του οποιοδήποτε και ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με παρακρατική οργάνωση, αλλά ούτε ποτέ έχει συμπράξει με τον Γιάννη Λαγό, ενώ επανέλαβε ότι δεν είχε τη παραμικρή επαφή με τον Ηλία Κασιδιάρη και ότι αφού κόπηκε το κόμμα του μέλους της Χρυσής Αυγής από τον 'Αρειο Πάγο διοχέτευσε τους οπαδούς του στους Σπαρτιάτες.

Παράλληλα, ο κ. Στίγκας παραδέχθηκε ότι στήριξε την υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιέρη στις δημοτικές εκλογές (Δήμο Αθηναίων).

Στη συνέχεια ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι το κόμμα «Σπαρτιάτες» δεν έχει κρυφή ηγεσία όπως θέλουν να υποστηρίζουν και ότι η νομιμότητα συμμετοχής τους στις εκλογές κρίθηκε οριστικά από την Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου και προσέθεσε ότι το ίδιο Τμήμα, έκοψε και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, αυτό όμως δεν είναι μια ανακολουθία για τις αποδοχές των αποφάσεων του Τμήματος αυτού του Αρείου Πάγου.

Η δεύτερη ένσταση είναι κατά του βουλευτή Β΄ Πειραιά των «Σπαρτιατών» Αλέξανδρου Ζερβέα, αλλά και κατά της απόφασης 174/2023 του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου κατά το μέρος που αφορά την ανακήρυξη των βουλευτών, στρέφονται ο Δημήτρης Παράβολος και η Φιλάνθη Αυραμέα. Εισηγήτρια στην υπόθεση ήταν η αρεοπαγίτης Ελένη Θεοδωρακοπούλου. Ο δικηγόρος του κ. Ζερβέα ζήτησε από το Εκλογοδικείο να αναβάλει τη λήψη απόφασης μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία που έχει ξεκινήσει για τους «Σπαρτιάτες» η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μποτόπουλος συνήγορος εκ των ενιστάμενων υποστήριξε ότι πρέπει να ακυρωθούν οι εκλογές καθώς υπήρξε εξαπάτησή του εκλογικού σώματος και του εκλογικού αποτελέσματος και ότι η αναπλήρωση των εδρών των βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» να γίνει στο πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ