Πολιτικη & Οικονομια

Κυβερνητικές πηγές: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα της αντιπολίτευσης το αίτημα για νομική θεσμοθέτηση της γυναικοκτονίας

«Η ανθρωποκτονία καλύπτει», απαντούν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα πίσω από την κουρτίνα
Γυναικοκτονία: Η κυβέρνηση για θεσμοθέτηση του όρου © Unsplash / Claudia Soraya

Γυναικοκτονία - Άγιοι Ανάργυροι: Η κυβέρνηση για τη θεσμοθέτηση του όρου - Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα»

Η γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων με θύμα την 28χρονη Κυριακή συγκλονίζει, η έρευνα της Δικαιοσύνης και η ΕΔΕ που διατάχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. περί παραλείψεων και λαθών στο ΑΤ θα δώσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που αρχίζουν να πυκνώνουν για τη στάση των αστυνομικών. Κυβερνητικές υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ξανά» και έτσι «τα ακριβή δεδομένα της υπόθεσης θα αποτυπωθούν από την έρευνα». Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το αίτημα για νομική θεσμοθέτηση της γυναικοκτονίας αποτελεί «επικοινωνιακό πυροτέχνημα της αντιπολίτευσης».

Η 28χρονη Κυριακή δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της έξω από το Αστυνομικό Τμήμα στους Αγίους Αναργύρους
Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρου: Η 28χρονη Κυριακή δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της έξω από το Αστυνομικό Τμήμα © Facebook

«Όταν χάνεται ένα νέο κορίτσι τόσο άδικα, τόσο φρικτά δεν μπορείς παρά να μην πεις ότι συγκλονίζεσαι, να μην οργιστείς να μην πεις πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ανάγκη πέραν του νόμου, ανάγκη ανθρώπινη, να διερευνηθούν όλα όσα συνέβησαν από τη στιγμή που η κοπέλα αυτή εισήλθε στο αστυνομικό τμήμα μέχρι τη στιγμή που έχασε τη ζωή της, που δολοφονήθηκε», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 18 γραφεία για τη διαχείριση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, ενώ αναμένεται η δημιουργία ακόμη 45 γραφείων. «Κανένας δεν είπε ότι επειδή εφαρμόζουμε αυτά τα σχέδια, θα έχουμε μηδενικές δολοφονίες, γυναικοκτονίες, αφαιρέσεις ανθρώπινων ζωών», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές. 

Κυβερνητικές πηγές για τη θεσμοθέτηση του όρου «γυναικοκτονία»

Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, ο όρος «γυναικοκτονία» υπάρχει σε κοινωνικό επίπεδο. «Γιατί κάποιες γυναίκες δεν πέθαναν ως γυναίκες, αλλά σκοτώθηκαν επειδή είναι γυναίκες. Αυτό τι σημαίνει; Ότι αυτή όλη η δήθεν υπεροχή του θύτη, τον οδήγησε στο ν’ αφαιρέσει τη ζωή ενός ανθρώπου, επειδή ήταν γυναίκα. Από μόνο του αυτό, ως φαινόμενο, κοινωνικά υπάρχει. Και με το να μην το αναφέρουμε, να μην το αναγνωρίζουμε, απλά εθελοτυφλούμε και διαιωνίζουμε το πρόβλημα. Ωστόσο, το να ζητά η αντιπολίτευση να υιοθετηθεί ο όρος στην ποινική μεταχείριση είναι υποκρισία και επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Γιατί; Κάτι τέτοιο θα ήταν απαραίτητο να γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ με τον δικό τους Ποινικό Κώδικα, όπου ένας δολοφόνος, όπως ο χθεσινός, θα μπορούσε να καταδικαστεί, όχι μόνο 15, ακόμα και δέκα χρόνια και σε πέντε χρόνια να είναι πάλι έξω και να ξανά κάνει το ίδιο. Με τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η ΝΔ προβλέπεται πλέον το μέγιστο της ποινής. Άρα ακόμη και να υιοθετηθεί ο όρος δεν αλλάζει κάτι στο μέγιστο της ποινής γιατί αυτό ισχύει ήδη μετά την αλλαγή των ΠΚ από τη ΝΔ», σημειώνουν πηγές στην ATHENS VOICE. 

Μαρινάκης: «Όταν το θύμα είναι γυναίκα να είναι ισόβια και εάν είναι κάποιος άλλος να είναι λιγότερο;»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης
Άγιοι Ανάργυροι: Ο Π. Μαρινάκης για τη γυναικοκτονία © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Αντίστοιχη θέση τήρησε σε δηλώσεις του στον Ant1 o Παύλος Μαρινάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε σήμερα (3.4) ότι αυτοί που προτείνουν τη θεσμοθέτηση του όρου «γυναικοκτονία», είχαν νομοθετήσει να μπορεί ενδεχομένως ο χθεσινός δολοφόνος να είναι έξω σε πολύ λίγα χρόνια. «Αυτά είναι γραπτά, προκύπτουν, όποιος τα αμφισβητεί, είναι οι κώδικες, υπήρχαν, τα ξέρουν όλοι. Πάμε και γιατί είναι επικοινωνιακό τρικ, ως προς τη νομική του διάσταση. Τι ποινή έχει η ανθρωποκτονία; Συνολικά η ανθρωποκτονία, πλέον, με τη δική μας κυβέρνηση, όπως ήταν και παλιά; Ισόβια. Έρχεται, λοιπόν, κάποιος και λέει, να θεσμοθετηθεί στον Ποινικό Κώδικα επιβαρυντικά. Ρωτάω, λοιπόν, εγώ: αυτοί που το λένε, γνωρίζουν ότι τα ισόβια είναι η εσχάτη των ποινών στο δικαιϊκό μας σύστημα. Τι προτείνουν ακριβώς; Θέλουν να επανέλθει η θανατική ποινή; Προφανώς, και όχι φαντάζομαι. Τα έχουμε λύσει αυτά δεκαετίες. Τι θέλουν, όταν το θύμα είναι γυναίκα να είναι ισόβια και εάν είναι κάποιος άλλος να είναι λιγότερο; Θέλω να πω, όταν γνωρίζουν ότι η μέγιστη των ποινών προβλέπεται, προφανώς, στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας, αν κι εκείνοι αυτό δεν το είχαν κάνει, όλο αυτό το κάνουν μόνο και μόνο γιατί; Για να κάνουν πολιτική μέσα σε μία ημέρα, που όλη η κοινωνία είναι προφανές ότι έχει οργιστεί με αυτήν τη δολοφονία, ο κάθε άνθρωπος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ