Πολιτικη & Οικονομια

25η Μαρτίου: Πόσο κοστίζει φέτος ο μπακαλιάρος

Γιατί επιλέγουμε το συγκεκριμένο φαγητό ανήμερα της Εθνικής Επετείου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπακαλιάρος παστός
25η Μαρτίου: Πόσο κοστίζει φέτος ο μπακαλιάρος © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

25η Μαρτίου: Πόσο κοστίζει φέτος ο μπακαλιάρος - Γιατί επιλέγουμε το συγκεκριμένο φαγητό

25η Μαρτίου την ερχόμενη Δευτέρα και ήδη σε σούπερ μάρκετ και υπαίθριες αγορές οι μπακαλιάροι βρίσκονται σε περίοπτη θέση, με τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς πριν επιλέξουν από πού θα ψωνίσουν για το παραδοσιακό γεύμα μετά τις παρελάσεις της Εθνικής Επετείου. 

Μπακαλιάρος παστός σε υπαίθρια αγορά
25η Μαρτίου © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

25η Μαρτίου: Πόσο κοστίζει φέτος ο μπακαλιάρος

Σύμφωνα με το Mega, οι τιμές του μπακαλιάρου φέτος - παστού ή και φρέσκου - είναι για κάποιες οικογένειες απλησίαστες. 

  • Μπακαλιάρος υγράλατος Νορβηγίας με κόκαλο το μεγάλο: 7,79 – 10,95€
  • Μπακαλιάρος λινγκ σε φιλέτο υγράλατος: 7,35 – 7,69€
  • Μπακαλιάρος μεγάλο φιλέτο Ισλανδίας: 13,95 – 14,20€
  • Μπακαλιάρος φιλέτο υγράλατος Ισλανδίας τεμαχισμένος: 10,59 – 17,72€
  • Κατεψυγμένος μπακαλιάρος φιλέτο (ελαφρώς αλατισμένος) εισαγωγής: 9,95€
  • Κατεψυγμένος μπακαλιάρος σε φέτες: 4,35€ – 5,95€ / κιλό
  • Φρέσκος μπακαλιάρος (ελληνικός): 19 – 22€.
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czylh4255ykh)

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου 

Λίγα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, το 1938, αποφασίστηκε ο εορτασμός της εθνικής εορτής να συμπίπτει με τη μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Από τότε μέχρι και σήμερα, κάθε 25η Μαρτίου γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό της Ελληνικής Επανάστασης, μαζί και μια σημαντική γιορτή της ορθοδοξίας. Το πιάτο που παραδοσιακά τρώμε αυτή τη μέρα είναι ο μπακαλιάρος, τηγανητός, ψητός, βραστός, με σκορδαλιά ή άλλα λαχανικά. Το συγκεκριμένο πιάτο δεν σχετίζεται φυσικά με την επανάσταση του 1821, αλλά με τη θρησκευτική πλευρά της ημέρας.

Όπως διαβάζουμε σε παλαιότερο άρθρο της ATHENS VOICE, η νηστεία της Σαρακοστής είναι μακράν η πιο αυστηρή του χριστιανισμού. Για 40 ημέρες η διατροφή των πιστών περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα αφού δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα ή ακόμα και το λάδι. Ωστόσο, στη διάρκεια της σκληρής αυτής νηστείας πέφτει πάντα μέσα και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, γεγονός ιδιαίτερα χαρμόσυνο στη χριστιανική πίστη που δεν μπορεί παρά να εορταστεί καταλλήλως. Για τη συγκεκριμένη ημέρα, λοιπόν, γίνεται μια παύση στη νηστεία και προβλέπεται ένα μικρό παραστράτημα, όπου το ψάρι, το λάδι και το κρασί επιτρέπονται.

Γιατί, όμως, μπακαλιάρο; Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Η Ελλάδα, εκτός από το μεγάλο παραθαλάσσιο μέτωπο και τον νησιωτικό της χώρο, έχει και έναν μεγάλο ορεινό όγκο γεμάτο από πανέμορφα χωριά. Εκεί δηλαδή όπου στα τέλη του προ-προηγούμενου αιώνα ψάρι δεν έβρισκες εύκολα, εκτός... αν έψαχνες για μπακαλιάρο! Το ωραίο αυτό ψάρι με την ολόλευκη κρουστή σάρκα, παρόλο που συχνά το βρίσκουμε και στη Μεσόγειο, προτιμά να κολυμπάει κυρίως στα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού, οπότε οι χώρες που τον αλιεύουν περισσότερο είναι η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Πορτογαλία που του έχει μάλιστα τεράστια αδυναμία (στην πορτογαλική κουζίνα υπάρχουν περισσότερες από 400 συνταγές με μπακαλιάρο!). Οι λαοί αυτοί, εδώ και αιώνες συνηθίζουν να παστώνουν τον μπακαλιάρο και να τον εμπορεύονται σε όλες τις χώρες της Μεσογείου (και όχι μόνο), φυσικά και στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι ο παστός μπακαλιάρος πρωτοήρθε στη χώρα μας τον 15ο αιώνα και προτιμήθηκε αμέσως καθώς μπορεί να διατηρηθεί για πολύ περισσότερες μέρες από ένα φρέσκο ψάρι και άρα να ταξιδέψει αναλλοίωτο ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές. Αυτός είναι και ο λόγος που η κωδική του ονομασία είναι «ψάρι του βουνού», αλλά και «Φτωχογιάννης», μια που η χαμηλή τιμή του τον καθιστά προσιτό σε όλους.

Στις τοπικές κουζίνες της Ελλάδας συναντάμε άπειρες συνταγές για να μαγειρέψουμε τον μπακαλιάρο μας: πλακί, ψητό, βραστό, με χόρτα, με σταφίδες, με πατάτες κ.ά. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ