Πολιτικη & Οικονομια

Σακελλαροπούλου για την τρανσφοβική επίθεση: Σε μια δημοκρατία η βία δεν είναι ανεκτή

Η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σακελλαροπούλου για την τρανσφοβική επίθεση: Σε μια δημοκρατία ίσης ελευθερίας, η βία δεν είναι ανεκτή
Σακελλαροπούλου για την τρανσφοβική επίθεση: Σε μια δημοκρατία ίσης ελευθερίας, η βία δεν είναι ανεκτή © (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

To μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

«Τα θλιβερά γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν ταιριάζουν στην Πολιτεία μας» τονίζει με δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας ότι «πλήττουν ανεπίτρεπτα την κοινή μας συμβίωση και τις θεμελιώδεις αρχές της». Όπως σημειώνει «Σε μια δημοκρατία ίσης ελευθερίας, σεβασμού του άλλου ως προσώπου και πλουραλισμού δεν είναι ανεκτή η βία, πρακτική και συμβολική, σε πολίτες και πολιτικά πρόσωπα για την ταυτότητα και τις επιλογές τους».

Ειδικότερα, στη δήλωσή της η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Σε μια δημοκρατία ίσης ελευθερίας, σεβασμού του άλλου ως προσώπου και πλουραλισμού δεν είναι ανεκτή η βία, πρακτική και συμβολική, σε πολίτες και πολιτικά πρόσωπα για την ταυτότητα και τις επιλογές τους. Τα θλιβερά γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν ταιριάζουν στην Πολιτεία μας. Πλήττουν ανεπίτρεπτα την κοινή μας συμβίωση και τις θεμελιώδεις αρχές της».

Αναβλήθηκε για τις 22 Μαρτίου η δίκη των συλληφθέντων για την τρανσφοβική επίθεση 

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν οι 9 ενήλικες από τους 21 συλληφθέντες, για την επίθεση σε μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, το βράδυ του Σαββάτου.

Πρόκειται για εννέα από τους συνολικά 21 συλληφθέντες, καθώς οι υπόλοιποι 12 είναι ανήλικοι θα παραπεμφθούν σε αρμόδιο δικαστήριο. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 22 Μαρτίου λόγω απουσίας μαρτύρων και το δικαστήριο ήρε την κράτησή τους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czqwvni9mq75)

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες για την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

Εις βάρος των «9» που πέρασαν την πόρτα του Αυτοφώρου ασκήθηκε ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ σε δύο εκ των ενηλίκων απαγγέλθηκε επιπλέον κατηγορία για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή.

Σημειώνεται ότι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εξετάζεται εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες εναντίον των γονιών των ανηλίκων.

Κασσελάκης: Παρέμβαση Εισαγγελέα για την επίθεση και τα επεισόδια από ομάδα κουκουλοφόρων 

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες (10.03) έξω από το Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη και την παραγγελία προκειμένου να διερευνηθεί η επίθεση κουκουλοφόρων κατά του Στέφανου Κασσελάκη. 

Σύμφωνα με τiς πληροφορίες, κουκουλοφόροι που βρέθηκαν στη συγκέντρωση κατά της ομοφοβικής επίθεσης εναντίον δύο queer ατόμων στη Θεσσαλονίκη, αποδοκίμασαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, την ώρα που έφτασε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στον κινηματογράφο «Ολύμπιον». Του φώναξαν «σκουπίδι» και τον αποκάλεσαν καταπιεστή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czqpd7ealr01)

Η κα Αδειλίνη μετά τα επεισόδια αυτά έδωσε παραγγελία στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να εποπτεύει την αυτεπάγγελτη προανάκριση των αστυνομικών αρχών και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων και τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Όπως αναφέρει στην παραγγελία της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τα ερευνώμενα αδικήματα αφορούν μεταξύ άλλων διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, διατάραξη κοινής ειρήνης κ.α.

Ολόκληρη η παραγγελία της κ. Αδειλίνη για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

«ΠΡΟΣ

Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης
Χθες, 10/3/2024, ομάδα κουκουλοφόρων, που συμμετείχαν σε συγκέντρωση των ΛΟΑΤΚΙ κατά της ομοφοβικής επίθεσης εναντίον δύο τρανσέξουαλ ατόμων στη Θεσσαλονίκη, δημιούργησαν επεισόδια έξω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» στο κέντρο της πόλης, όπου πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης, προπηλακίζοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανο Κασσελάκη και επιτιθέμενοι εναντίον του αστυνομικού που βρισκόταν στην είσοδο του κινηματογράφου, τον οποίο και τραυμάτισαν.

Εν όψει των ανωτέρω παρακαλούμε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, διατάραξη κοινής ειρήνης κλπ, εποπτεύοντας και τη διενεργούμενη ήδη αυτεπάγγελτη αστυνομική προανάκριση, καθώς και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών και να μας ενημερώσετε σχετικώς.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ