Πολιτικη & Οικονομια

Άκης Σκέρτσος για μη κρατικά Πανεπιστήμια: Είναι ζήτημα λυμένο σε επίπεδο κοινωνίας

Τι δηλώνει στην Athens Voice ο υπουργός Επικρατείας

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άκης Σκέρτσος: Τι επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια και την πολιτική της κυβέρνησης.

Άκης Σκέρτσος: Τι επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια και την πολιτική της κυβέρνησης

«Αίρουμε μία διαχρονική, αδιανόητη ανορθογραφία –ιστορική, πολιτική και συνταγματική– που απαγόρευε τη λειτουργία και μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας», λέει στην Athens Voice ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ενόψει της ψήφισης, την Παρασκευή, του νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Ερωτηθείς, γιατί τώρα δόθηκε έμφαση στα μη κρατικά Πανεπιστήμια, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι «δεν δίνουμε έμφαση στα μη κρατικά μόνο. Δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση και στη στήριξη του καλού δημόσιου σχολείου, του καλού δημόσιου πανεπιστημίου. Στο νομοσχέδιο, τα 170 από τα 200 άρθρα αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο και πώς αυτό θα γίνει πιο ισχυρό, πιο ποιοτικό, πιο εξωστρεφές, πιο εναρμονισμένο με αυτό που συμβαίνει στην ακαδημαϊκή σφαίρα διεθνώς».

Ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει ακόμη ότι αυτή η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης συνδέεται με μία σειρά άλλων: «Την ανάγκη η κοινωνία, η οικονομία και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να γίνουν πιο ελεύθερα. Αναγνωρίζουμε δικαιώματα, κοινωνικά δικαιώματα. Αναγνωρίζουμε πολιτικά δικαιώματα, όπως η επιστολική ψήφος ή η ψήφος των αποδήμων. Αναγνωρίζουμε πλέον δικαιώματα ακαδημαϊκά σε όσους Έλληνες και Ελληνίδες δεν είχαν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και πήγαιναν στο εξωτερικό. Τους δίνουμε πλέον τη δυνατότητα να μείνουν στη χώρα μας, να μην φύγουν».

Αυτό είναι μια στρατηγική κίνηση που στοχεύει στο brain gain; «Θεωρώ κροκοδείλια τα δάκρυα για το brain drain από τις δυνάμεις της αριστεράς, που θεωρούν ότι με κάποιο μαγικό τρόπο μπορούν όλοι να φοιτούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ αυτό πρακτικά δεν γίνεται. Αλλά ταυτόχρονα δεν κάνουν τίποτα για να δώσουν λύσεις σε παιδιά τα οποία θέλουν να σπουδάσουν και μπορούν να το κάνουν στο εξωτερικό, αλλά όχι στη χώρα μας. Επομένως, η πολιτική μας είναι μια σταθερή, αταλάντευτη πολιτική στήριξης του Δημόσιου Πανεπιστημίου με κάθε τρόπο».

Πώς στηρίζετε, τον ρωτώ, το δημόσιο πανεπιστήμιο; «Έχει αυξηθεί πολύ σημαντικά, κατά 50% η τακτική χρηματοδότηση, αλλά και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων - αυτή τη στιγμή δαπανώνται πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στα ελληνικά πανεπιστήμια. Το 2018, η τακτική χρηματοδότηση των ΑΕΙ ήταν στα 90 ή 92 εκατομμύρια ευρώ, αν θυμάμαι καλά. Είναι τεράστιες οι διαφορές και η μεγάλη στήριξη που δίνεται, συν οι πολιτικές για την προσέλκυση Ελλήνων ή ξένων καθηγητών, που θα εμπλουτίσουν το ακαδημαϊκό προσωπικό που εργάζεται στα δημόσια πανεπιστήμια, συν η δυνατότητα που δίνουμε για συνεργασία με ξένα ευρωπαϊκά ή άλλα διεθνή πανεπιστήμια στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, οι συμπράξεις, ώστε να μπορούν οι Έλληνες να κάνουν σπουδές στο εξωτερικό ή ξένοι αλλοδαποί να φοιτούν στο ελληνικό πανεπιστήμιο».

Προσθέτει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει το ελληνικό πανεπιστήμιο πιο εξωστρεφές και ανοιχτό και υπογραμμίζει την «ενίσχυση που δίνουμε στα εισοδήματα των καθηγητών με τις αυξήσεις στο μισθολόγιο, αλλά και με τη δυνατότητα να έχουν πρόσθετο εισόδημα από τα ερευνητικά τους project χωρίς πλαφόν, χωρίς όριο».

Ο υπουργός Επικρατείας τονίζει ότι όλα τα παραπάνω είναι δυνατότητες που δίνονται στο νομοσχέδιο και «έχουν ως στόχο να κρατήσουν εντός του ελληνικού πανεπιστημίου την αφρόκρεμα των Ελλήνων καθηγητών, να αισθάνονται πιο ελεύθεροι και δημιουργικοί ώστε να επιτελέσουν το ακαδημαϊκό και ερευνητικό τους έργο, να μην φεύγουν στο εξωτερικό, να μην ξενιτεύονται».

«Πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε μια αναστροφή και του brain drain, γιατί υπάρχουν πολλοί Έλληνες καθηγητές που εργάζονται στο εξωτερικό, διότι δεν μπορούν να έρθουν στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και μπορεί να μας δώσει και μια αναπτυξιακή, μεγάλη δυνατότητα. Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία το 2006-2007 με τη συνταγματική αναθεώρηση τότε, την οποία –δυστυχώς– δεν υπερψήφισε το ΠΑΣΟΚ ώστε να συγκλίνουμε και να εναρμονιστούμε με αυτά που συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο».

Και επισημαίνει ότι η Κύπρος, την αντίστοιχη περίοδο, αξιοποίησε αυτή την ευκαιρία και έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυναμικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, όπου πηγαίνουν και Έλληνες και σπουδάζουν εκεί. «Γιατί αυτό να μην μπορεί να γίνει και στη χώρα μας και να μην αποτελέσει η Ελλάδα έναν κόμβο ακαδημαϊκό για την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή; Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε άριστα τις ιατρικές σπουδές στη χώρα μας. Έχουμε άριστους γιατρούς, άριστους ακαδημαϊκούς. Θα προσελκύσουμε σπουδαστές από τα Βαλκάνια, από τη Μέση Ανατολή. Νομίζω ότι ανοίγονται πάρα πολλές ευκαιρίες μέσα από αυτή την πρωτοβουλία και πιστεύω ότι είναι μάχες οπισθοφυλακής αυτές οι οποίες δίνονται από τα κόμματα της αριστεράς για ένα ζήτημα που είναι σε επίπεδο κοινωνίας λυμένο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ