Πολιτικη & Οικονομια

Επίθεση της κυβέρνησης σε Ανδρουλάκη για το «όχι» του ΠΑΣΟΚ στα μη κρατικά πανεπιστήμια

Μαρινάκης: «Εκπροσωπεί τον πιο γνήσιο αναχρονισμό» καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Επίθεση κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ για την καταψήφιση του νομοσχεδίου

Στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε επίθεση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με αφορμή την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πει αρχικά ότι δεν θα στεκόταν εμπόδιο στην ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι είναι μόνο στα λόγια προοδευτικός ενώ στην πράξη είναι «εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού» που ψάχνει «ασόβαρες δικαιολογίες».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czblanmxbd2x)

Επίθεση της κυβέρνησης σε Ανδρουλάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ευθεία επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μέσω συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι». Αφού τον εγκάλεσε για παλινωδία στο θέμα των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αντέτεινε ότι η κυβέρνηση μάχεται με τα προβλήματα χωρίς ίχνος αλαζονείας. 

Ο κ. Βορίδης σημείωσε πως «υπάρχει μια παλινωδία εκεί, ένα "ναι, όχι, ίσως, αλλά"». Με την ταυτόχρονη διαπίστωση ότι σήμερα τα ελληνόπουλα πηγαίνουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, τα πτυχία τους αναγνωρίζονται και έχουν πλήρη επαγγελματική δικαιώματα, ο Μ. Βορίδης διερωτήθηκε: «Τι μάς λέει ο κ. Ανδρουλάκης; Να μην δίδεται η δυνατότητα για φοίτηση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει λογική σε αυτό;». Με τη διευκρίνιση, εξάλλου, ότι το παρόν νομοσχέδιο αφορά μόνο σε παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων νομίμως λειτουργούντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μ. Βορίδης τόνισε επίσης, «σε αυτά λέει "όχι" ο Ανδρουλάκης».

Σύμφωνα, πάντως, με την προσέγγισή του, απαιτείται, σε δεύτερο χρόνο, και η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για εκείνους τους ιδιώτες που θα ήθελαν, αυτοτελώς, να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και έκλεισε τη σχετική αναφορά του με την εκτίμηση ότι θα έλθουν παιδιά από το εξωτερικό να σπουδάσουν στη χώρα μας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czbikr5gzgrt)

Δεν ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη κάνει γνωστό πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πει αρχικά ότι δεν θα στεκόταν εμπόδιο στην ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης εξήγησε ότι το κόμμα θα καταηφίσει το νομοσχέδιο γιατί είναι αντίθετο στην εμπορευματοποίηση ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την πως παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα προόδου και επίλυσης των προβλημάτων.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ένας πρωθυπουργός που, προχθές το βράδυ σε συνέντευξή του, είπε ότι "τα δύσκολα της ακρίβειας είναι πίσω”, είπε ο κ. Ανδρουλάκης, είναι μακριά από την επώδυνη πραγματικότητα, που βιώνει ο ελληνικός λαός. Είναι πρωθυπουργός εικονικής πραγματικότητας. Δεν μπορεί όλα να γίνονται μόνο για την επικοινωνία».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czbfx0hp9775)

«Δεν απαγορεύουμε. Ρυθμίζουμε. Αυτό είναι η Σοσιαλδημοκρατία, δεν απαγορεύει, ρυθμίζει. Τι ρυθμίζει; Να υπάρχει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε όλη την Ευρώπη το 85-90% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει να το ενισχύσουμε με πόρους, εξοπλισμό, προσωπικό και έρευνα. Παράλληλα, να υπάρξουν κάποια μη κρατικά μη κερδοσκοπικά - και το υπογραμμίζω - με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια» είπε και συμπλήρωσε:

«Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά, -γιατί αυτό κάνουν με το franchising - στο Λεκανοπέδιο. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη προχθές να δηλώνει πως αν δεν βγάλουν κάποια πανεπιστήμια καλούς γιατρούς, αυτοί δεν θα βρουν δουλειά. Μα, σοβαρά; Δηλαδή η αγορά θα ρυθμίσει το ακαδημαϊκό επίπεδο; Εμείς λέμε Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό. Εν ολίγοις, τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ