Πολιτικη & Οικονομια

Ζαχαριάδης: «Δεν αρκεί μόνο ο Κασσελάκης - Δεν κερδίζει ένα κόμμα αν έχει ένα φωτεινό πρόσωπο»

«Πρέπει να λειτουργούμε συλλογικά», είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κώστας Ζαχαριάδης
Ζαχαριάδης - ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν αρκεί μόνο ο Κασσελάκης» © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Κώστας Ζαχαριάδης: Το σχόλιο για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη

Για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επεισοδιακή διήμερη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας μίλησε στο Mega ο Κώστας Ζαχαριάδης, υπογραμμίζοντας ότι οι αναταράξεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του κόμματος για το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη έχουν πια ξεπεραστεί «και πορευόμαστε προς το συνέδριο του κόμματος».

Ζαχαριάδης - ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν αρκεί μόνο ο Κασσελάκης» 

«Σε κανένα δημοκρατικό κόμμα δεν υπάρχει αιώνιος πρόεδρος. Ο Στέφανος Κασσελάκη είναι πρόεδρος, έχει διαγράψει μία καθαρή, διπλή εκλογική νίκη από τη βάση του κόμματος. Κανένας δεν έχει εγείρει θέμα δυσπιστίας και πορευόμαστε προς το συνέδριο του κόμματος. Δεν υπάρχει σε κανένα κόμμα λευκή επιταγή, ούτε για πρόσωπα ούτε για όργανο», σημείωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης και πρόσθεσε ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία Κασσελάκη είναι να έχει θετικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές και να κάνει μία μεγάλη ανατροπή στις εθνικές εκλογές.

«Εμείς εκλέξαμε πρόεδρο και όχι μονάρχη. Πρέπει να λειτουργούμε συλλογικά, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που ορίζει το καταστατικό του κόμματος προκειμένου το κόμμα να πετύχει τους στόχους του. Δεν υπάρχει μονοπρόσωπη αρχή», είπε στην ίδια συνέντευξη ο Κώστας Ζαχαριάδης. 

Σε ό,τι αφορά τον στόχο της νίκης στις εκλογές, ο Κώστας Ζαχαριάδης σχολίασε ότι «δεν αρκεί μόνο ο Κασσελάκης, θέλει συλλογικότητα. Δεν κερδίζει ένα κόμμα αν έχει ένα φωτεινό πρόσωπο ή ένα πρωθυπουργήσιμο πρόσωπο. Είχαμε πρωθυπουργήσιμο πρόσωπο στις τελευταίες εθνικές εκλογές και χάσαμε. Γιατί χάσαμε; Γιατί μας έλειπαν πολλά άλλα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czajlnwj3ddl)

Κανονικά την Πέμπτη το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Με συμβιβασμό έληξε η Πολιτική Γραμματεία

Μετά από δύο ημέρες σκληρών δηλώσεων και πολλών συζητήσεων για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στο τιμόνι του κόμματος, η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έληξε με συμβιβασμό αργά το βράδυ της Τρίτης (20.2). 

 Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του κόμματος «μετά από εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία:

α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας,

β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο».

Στο πλαίσιο αυτό «το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Θα είναι συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την "Προοδευτική αντεπίθεση τώρα"», κατά την ανακοίνωση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czagfgc5epw9)

ΣΥΡΙΖΑ: Συμβιβασμός στην ΠΓ και τελεσίγραφο Κασσελάκη

Στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, από την πλευρά τους, σημείωναν ότι «η Πολιτική Γραμματεία επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του προέδρου του κόμματος και εκείνος από την πλευρά του εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Πολιτική Γραμματεία».

Κατά πληροφορίες ο πρόεδρος του κόμματος ανακάλεσε επιστολή που είχε αποστείλει στη συνεδρίαση της Δευτέρας με την οποία επέρριπτε ευθύνες στην Πολιτική Γραμματεία για την εικόνα του κόμματος, ενώ απέσυρε το «αίτημα» του για «λευκή επιταγή» μέχρι το 2027 (τις επόμενες εκλογές). Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι λειάνθηκαν προσωρινά οι αντιθέσεις ώστε να προχωρήσουν στο μεθαυριανό συνέδριο και να βαδίσουν ενωμένοι προς τις ευρωεκλογές όπου όλα θα ξανασυζητηθούν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czagx8ocxzzd)

«Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια» φέρεται πως είπε στην τοποθέτησή του στην ΠΓ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Στέφανος Κασσελάκης προσθέτoντας ότι: «Ή θα είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έως τις εθνικές εκλογές, ή πάμε σε αναβάθμισή μου στο συνέδριο».

Η στάση του αυτή φαίνεται πως πυροδότησε εκ νέου αντιδράσεις σε μερίδα μελών του οργάνου με κάποια από αυτά να φέρεται πως του απάντησαν: «Εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή». Άλλα στελέχη φέρονται να του είπαν ευθέως πως «θα κριθείς και εσύ στις ευρωεκλογές».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cza6b3cygcvt)

Στην ουσία, ο κ. Κασσελάκης ζητά από τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου να δεσμευθούν ότι δεν θα ζητήσουν την απομάκρυνση του, πιθανά μέσω πρότασης μομφής, σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό γιατί τον ίδιο και το κόμμα του.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα και αυτό δεν είναι δική μου μόνο διαπίστωση. Είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το Καταστατικό συνέδριο το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης. Δεν είναι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα σας πω: ωστόσο αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε» είπε.

Διαφορετικά διαμήνυσε πως θα υπάρξει εκ νέου προσφυγή στη βάση λέγοντας μεταξύ άλλων στην ομιλία του «αν δεν με εμπιστεύεστε, ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών». Συμπλήρωσε δε πως «σέβομαι τα όργανα, είμαι συλλογικός και τα σέβομαι παρότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα όργανο αν δεν σεβαστέ και οι ίδιοι τη διαδικασία και υπάρχουν συνέχεια διαρροές. Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια».

Νωρίτερα σε δηλώσεις του έξω από την Κουμουνδούρου, ο κ. Κασσελάκης σχολίασε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και θα το δείτε σύντομα». Μάλιστα, στράφηκε και κατά μερίδας ΜΜΕ λέγοντας ότι «επιτέλους αυτή η προπαγάνδα από όλα τα ΜΜΕ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ να τελειώνει».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ