- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Π. Μαρινάκης για γάμο ομόφυλων: Πλέον δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού
«Η Νέα Δημοκρατία βγαίνει πιο δυνατή παρά την αποχή κάποιων»
Π. Μαρινάκης στην ΕΡΤNEWS για γάμο ομόφυλων: Η κυβέρνηση λύνει παθογένειες δεκαετιών – Πέρασε ένα νομοσχέδιο που έχει αξία
Μιλώντας για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε στην εκπομπή «Νewsroom» και στους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ ότι «πέρασε ένα νομοσχέδιο που έχει αξία. Ισότητα στον πολιτικό γάμο. Πλέον δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Όπως δήλωσε όλοι οι πολίτες είναι ίσοι και θα παύσουν να είναι αόρατοι. «Η πράξη θα απαντήσει στις ανησυχίες όλων όσοι διαφωνούν. Δεν υπάρχει ζήτημα αμφίσβήτησης του ιερού ρόλου του πατέρα ή της μητέρας. Δεν υπάρχουν ζητήματα γονέα 1 και γονέα 2 ή παρένθετης μητέρας», επισήμανε.
Μαρινάκης: Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας
«Η κυβέρνηση νομοθέτησε με τη ψήφο και άλλων κομμάτων και αυτό είναι μια καλή στιγμή για το Κοινοβούλιο» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης. Ερωτηθείς για τους βουλευτές που επέλεξαν την αποχή ή την καταψήφιση δήλωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία βγαίνει πιο δυνατή. Δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση των βουλευτών. Αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα είναι η πιο αρραγής. Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «πυρήνας της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση της οικογένειας, η μητέρα, ο πατέρας και τα παιδιά και όλα όσα με τα οποία έχουμε μεγαλώσει».
Σχολιάζοντας την στάση του ΚΚΕ δήλωσε ότι «δεν τον εκπλήσσει» ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κρατάει την μεγάλη εικόνα ότι υπερψήφισε το νομοσχέδιο, κάνοντας ωστόσο αναφορά στην απουσία Πολάκη.
Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ καυτηρίασε το μεγάλο ποσοστό αποχής και την στάση που κράτησε «λέγοντας ότι έχει κρατήσει τις παθογένειες του’ 80».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Π. Μαρινάκη στην ΕΡΤ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λίγο στα ομόφυλα ζευγάρια, γιατί είναι και φρέσκο. Είναι μία σημαντική τομή, είναι ένα νομοσχέδιο, που, όπως λέει και η Κυβέρνηση, το έχετε πει κι εσείς, λύνει ζητήματα. Ήταν αόρατοι άνθρωποι, αόρατα παιδιά, που πλέον θα έχουν και τους γονείς τους. Είχε, όμως, και αποχές και καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, κοντά στους 50 βουλευτές. Και μάλιστα, κ. Υπουργέ, και 4 συνάδελφοί σας. Εκτός του κ. Βορίδη 3 Υφυπουργοί επέλεξαν την αποχή. Χαλάει αυτό την εικόνα της Κυβέρνησης; Δημιουργεί ζητήματα ότι Υφυπουργοί μέλη της Κυβέρνησης δεν ψηφίζουν ένα νομοθέτημα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολύ σύντομα να πω για το νομοσχέδιο, για το τι συνέβη τις προηγούμενες ημέρες και για να σας απαντήσω και για τους συναδέλφους μου Υφυπουργούς, αλλά και για τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Πέρασε ένα νομοσχέδιο που έχει αξία. Έχει αξία όπως και όλα τα υπόλοιπα νομοσχέδια και πολύ μεγαλύτερη αξία για τους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται. Ισότητα στον πολιτικό γάμο και πλέον δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Παιδιά τα οποία αυτή τη στιγμή και μέχρι προχθές υπήρχαν, μεγάλωναν με δύο άνδρες ή δύο γυναίκες και ήταν «αόρατα». Αυτό ρυθμίζει το νομοσχέδιο, τίποτα περισσότερο. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις εύλογες ανησυχίες και βουλευτών μας και συμπολιτών μας και η πράξη θα απαντήσει στις ανησυχίες τους. Εμείς δεν θα κατηγορήσουμε ποτέ έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να διαφωνεί με ένα νομοσχέδιο, μπορεί να έχει αντιρρήσεις. Η ίδια η πραγματικότητα θα απαντήσει στις ανησυχίες. Ούτε ζήτημα υπάρχει αμφισβήτησης του ιερού όρου, του ρόλου, του πατέρα ή της μητέρας. Δεν υπάρχουν ζητήματα γονέα 1 και γονέα 2, δεν υπάρχουν ζητήματα παρένθετης μητέρας, όπως τα πρότεινε ενδεχομένως η Αντιπολίτευση. Ο νόμος δεν λέει τίποτα από όλα αυτά και η πραγματικότητα θα απαντήσει στις εύλογες, εγώ θα πω, σε κάποιες περιπτώσεις ανησυχίες ακόμα και μελών μας, ακόμα όλων των πολιτών ή ενός μέρους της κοινωνίας. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι καλά τα λόγια για τον μεγάλο προοδευτικό χώρο, για την ατζέντα τη μεταρρυθμιστική, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης -και αυτό αποτυπώθηκε και στα εγχώρια και στα ξένα Μέσα- είχε το σθένος να εφαρμόσει ένα μέρος του Προγράμματός του, όπως κάνει και με το υπόλοιπο Πρόγραμμα, παρά ενδεχομένως και κάποιες εσωκομματικές αντιρρήσεις οι οποίες είναι θεμιτές και σε ένα θέμα μάλιστα που δεν υπήρχε κομματική πειθαρχία. Δεν ζύγισε πολιτικό κόστος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είδε ότι σε κάποιους ανθρώπους έπρεπε να αναγνωριστούν κάποια δικαιώματα και νομοθέτησε και θα πω σε αυτό προφανώς με την ψήφο βουλευτών άλλων κομμάτων. Και αυτό είναι μια καλή στιγμή για το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ένα κόμμα, όμως, δεν πρέπει να υπάρχει και αυτό που λέμε «ιδεολογική συνοχή»; Εγώ δεν θα πω για κομματική συνοχή, γιατί σας είπαν και από την Αντιπολίτευση σκέφτονται να κάνουν την πρόταση δυσπιστίας. Αυτό που έβλεπα εγώ στη Βουλή είναι ότι υπήρχε ένα μεγάλο μέρος της Ν.Δ. που υπερασπιζόταν σθεναρά το νομοσχέδιο, ως εμβληματικό το παρουσίαζε, αλλά υπήρχαν και πολλοί βουλευτές, καταμετρήθηκαν 52, οι οποίοι το παρουσίαζαν ως πολύ προβληματικό. Δεν είναι σαν να είναι δύο πρόσωπα μέσα στη Ν.Δ. αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, ήταν αναμενόμενο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και είναι έντονη η επιχειρηματολογία. Εγώ το έζησα και σε αυτά που κάποιοι είπαν ειρωνικά για «φροντιστήρια», ως Γραμματέας του κόμματος τα ζούσα καθημερινά, κάθε εβδομάδα, για όλα τα νομοσχέδια. Όταν είναι ένα θέμα, για το οποίο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία, προφανώς θα υπάρχουν και στο τέλος της ημέρας και εκφράσεις επιχειρημάτων από τη μία και από την άλλη πλευρά. Αυτό είναι κάτι που το περιμέναμε. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι η Ν.Δ. -γιατί πρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα- βγαίνει πολύ πιο ενωμένη συνολικά. Γιατί; Γιατί έχει την πιο συμπαγή, την πιο αρραγή Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν υπάρχουν βουλευτές δύο και τριών ταχυτήτων. Δεν σημαίνει ότι επειδή ένας βουλευτής υπερψήφισε ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που ήταν δεδομένο ότι δεν υπήρχε κομματική πειθαρχία, ότι είναι κάτι περισσότερο από έναν βουλευτή που καταψήφισε ή έναν βουλευτή που απείχε. Αυτό το ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση των βουλευτών. Αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα, που κάποιοι αμφισβητούν την ενότητά της και θα τη δουν και στα επόμενα και στα μεθεπόμενα νομοσχέδια, έχει δώσει τις πιο δύσκολες μάχες για τη χώρα. Έχει πάρει αντιδημοφιλείς αρχικά, αλλά σημαντικές στη συνέχεια αποφάσεις και την προηγούμενη τετραετία και αυτή την τετραετία. Είναι η πιο συνεκτική, η πιο αρραγής, η πιο ισχυρή Κ.Ο. για αποφάσεις που αφορούν όλους τους πολίτες. Και αυτό θα το δείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν θα υπάρχει κάποια ειδική αντιμετώπιση σε αυτούς τους βουλευτές που απείχαν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλίμονο αν υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση, από τη στιγμή που κατά παράδοση της παράταξής μας σε όλα τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Και να πούμε και κάτι, επειδή κάποιοι ειρωνεύονται τους βουλευτές που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο -επειδή έτσι εκείνοι έκριναν και κάποιοι άλλοι έκριναν ότι δεν έπρεπε να το ψηφίσουν και κάποιοι άλλοι έκριναν ότι έπρεπε να απέχουν- η Ν.Δ. στο σύμφωνο συμβίωσης είχε 19 «ναι». Γιατί είναι μια κεντροδεξιά παράταξη, υπάρχουν μέλη της Ν.Δ. που έχουν επιφυλάξεις σε αυτά τα νομοθετήματα. Το γνωρίζουμε αυτό. Ήρθαν 106 βουλευτές, λίγα χρόνια μετά και υπερψήφισαν τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία για παιδιά τα οποία δεν έπρεπε να είναι αόρατα και όχι για παρένθετες μητέρες και όλα αυτά που ακούστηκαν ως αυτά που δήθεν θα γίνουν. Υπερψήφισαν. Κάποιοι βουλευτές απείχαν, κάποιοι βουλευτές καταψήφισαν. Συνεχίζουμε, όπως ήμασταν και πιο δυνατοί. Και να σας πω και κάτι; Επειδή συμμετείχα σε αυτό τον διάλογο και σε συλλογικά Όργανα, πολύ πιο δυνατή βγαίνει η Ν.Δ. και κατάφερε και έλυσε μια εκκρεμότητα ιερή για κάποιους ανθρώπους, που όλους τους υπόλοιπους εμάς δεν μας αφορά. Ξέρετε, όλοι μας προερχόμαστε από παραδοσιακές οικογένειες και θέλουμε να δημιουργήσουμε ή δημιουργούμε, αντιστοίχως, παραδοσιακές οικογένειες. Πυρήνας της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση της οικογένειας και με όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, -μην τα πούμε όλα- η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, συνολικά τα επιδόματα. Και θα δείτε και τους επόμενους μήνες -το έχουμε ήδη προαναγγείλει- μια σειρά από πολύ σημαντικά μέτρα υπέρ αυτού που λένε «πυρηνική οικογένεια», εγώ θα πω η οικογένεια, ο πατέρας, η μητέρα, τα παιδιά και όλα όσα εμείς έχουμε μάθει και έχουμε μεγαλώσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν πάμε στα επόμενα νομοσχέδια, θέλετε να κάνετε και ένα σχόλιο για τη στάση των υπολοίπων κομμάτων, γιατί, για παράδειγμα, στο ΠΑΣΟΚ δεν έβαλαν κομματική πειθαρχία, στο ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν κομματική πειθαρχία, είχαν αποχές.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινώ από τα εύκολα. Κατ΄ αρχάς, εμένα δεν με εκπλήσσει η στάση του ΚΚΕ, γιατί λέμε για το ΣΥΡΙΖΑ, λέμε για το ΠΑΣΟΚ, λέμε για την άκρα Δεξιά. Αλλά κάποια στιγμή να δούμε στην πραγματικότητα ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι είναι προοδευτικοί και υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών. Εμένα δεν με εκπλήσσει. Εγώ που έχω τελειώσει δημόσιο Πανεπιστήμιο, η στάση του ΚΚΕ που καταψήφισε, δεν με εκπλήσσει. Δικαίωμα, προφανώς, είναι του κάθε κόμματος. Για το ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι δεν έχουμε να πούμε πάρα πολλά. Δυστυχώς, το επίπεδο είναι πάρα πολύ χαμηλό. Δηλαδή, μόνο και μόνο ο τρόπος που δικαιολογήθηκε ο πρώην Υπουργός, ο κ. Πολάκης, η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, τα μπρος-πίσω, κρατάμε τη μεγάλη εικόνα. Ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του υπερψήφισε. Εγώ δεν θέλω να τα μηδενίζω όλα. Αλλά από ένα σημείο και μετά, προφανώς δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν είμαι εγώ αυτός, ο οποίος θα κρίνει το πώς θα διαχειριστεί ένας Πρόεδρος ενός κόμματος τους βουλευτές του. Δυστυχώς, βέβαια, δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Δηλαδή, θέλω να πω είχαμε πάλι απειλές για πολιτικούς αντιπάλους, γιατί δεν είναι μόνο το θέμα της ισότητας στον γάμο.
Θα έρθω στο ΠΑΣΟΚ. Προφανώς, σημαντικό ότι τα 2/3 των βουλευτών του υπερψήφισε. Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι είναι λιγότερο το ποσοστό υπερψήφισης από ό,τι στους βουλευτές της Ν.Δ.. Και αναφέρομαι σε αυτό, άρα το 1/3 των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είχε βάλει, όμως, κομματική πειθαρχία ούτε το ΠΑΣΟΚ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και καλά έκανε. Και εμείς δεν βάλαμε κομματική πειθαρχία, γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να υπάρχει κομματική πειθαρχία. Αλλά όταν σηκώνεις το «λάβαρο», κάποιες φορές ακόμα και το μονοπώλιο ή θεωρείς ότι είσαι ο πρωταγωνιστής, η «μεγάλη προοδευτική παράταξη» και μέσα σε ένα μήνα ψελλίζεις τη στήριξή σου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έρχεσαι με το στανιό στη Βουλή να το υπερασπιστείς και μάλιστα μιλάς για κάθε άλλο θέμα, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς και το 1/3 της Κ.Ο. δεν το υπερψηφίζει και προαναγγέλλεις με αστείες προφάσεις -μην κοροϊδευόμαστε- καταψήφιση των μην κρατικών Πανεπιστημίων, τότε μάλλον δεν είσαι αυτός ο οποίος θα εκφράσει το μεταρρυθμιστικό κέντρο, τους ανθρώπους των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Δεν είσαι αυτό το οποίο θεωρείς μεγάλη προοδευτική παράταξη ή μάλλον έχεις κρατήσει τις παθογένειες του ΠΑΣΟΚ του ΄80, οι οποίες είναι πολλές αλλά -δεν θα τα συζητήσουμε τώρα- και τα πολύ σημαντικά βήματα που έγιναν τη δεκαετία του ’80. Και εμείς έχουμε παραδεχτεί ότι σε κάποια από αυτά δεν συμμετείχαμε ως παράταξη, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είσαι αποκλεισμένος από τον τραπεζικό δανεισμό; Ο Σταμάτης Βελεγράκης μιλά για τη νέα τάση στον επιχειρηματικό δανεισμό
Mε πρώτο σταθμό το Ρέθυμνο όπου θα μιλήσει για την ανάπτυξη του νομού
Tι είπε για τις δημοσκοπήσεις
Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ λένε οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ
«Παράθυρο» για νέες μειώσεις φόρων - Αναλυτικά οι αλλαγές
Στον τομέα δικαιωμάτων η Έλενα Ακρίτα
Η τοποθέτηση της Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου
Ποιες οικοδομές αφορά η απόφαση
«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Ήδη ήταν πολύ κοπιαστικό ψυχικά το προηγούμενο διάστημα για το τι θα κάνω», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
«Στόχος είναι να μάθει το παιδί κάποια βασικά πράγματα για να μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις που θα εμφανιστούν μπροστά του»
Πλατφόρμα για τον γονεϊκό έλεγχο θα φέρει περιορισμούς
Δεν φαίνεται ότι βρίσκεται κοινός τόπος μετά την πρόταση Χαρίτση
«Νομοτελειακά θα έχουμε ΚΟ στις επόμενες εκλογές», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
Ποια η προθεσμία για αλλαγές
Την Κυριακή η σύγκρουση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη
Πότε ξεκινά το Εορταστικό Ωράριο των καταστημάτων
Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί
Η αποτίμηση της Αντιπυρικής Περιόδου 2024
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.