Πολιτικη & Οικονομια

Η «αριθμητική» για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή

Κορυφώνεται η διαδικασία στην Ολομέλεια - Δείτε live

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποια στάση θα τηρήσουν οι βουλευτές για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών
Ποια στάση θα τηρήσουν οι βουλευτές για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών ©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

O γάμος ομόφυλων ζευγαριών ψηφίζεται σε λίγη ώρα στη Βουλή - Πώς αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ψηφίζεται απόψε στη Βουλή και αυτή η ιστορική απόφαση έχει δημιουργήσει δύο μπλοκ μεταξύ των 300 βουλευτών, ανεξαρτήτως κομμάτων. Επιγραμματικά, υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Ωστόσο στους κόλπους των κομμάτων που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο υπάρχουν διαφωνούντες.

Η «αριθμητική» για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή

Ειδικά στην περίπτωση της ΝΔ οι φωνές που διαμαρτύρονται για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τα δικαιώματα των παιδιών τους δεν είναι λίγοι παρά το πολιτικό μασάζ των προηγούμενων ημερών. Για την ακρίβεια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περί τους 50 βουλευτές της ΝΔ είτε θα καταψηφίσουν είτε θα απέχουν.

Οι τελευταίες πληροφορίες λίγο πριν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής θέλουν να συγκεντρώνονται περί τα 110 «ναι» εκ μέρους της ΝΔ, περί τα 20 «όχι», ενώ στην επιλογή της αποχής που είχε υποδείξει ο πρόεδρος του κόμματος να στρέφονται περίπου 28 βουλευτές.

«O γάμος ομόφυλων δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα και θα το καταψηφίσω», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς

Ο παράγοντας Πολάκης

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας με τον Στέφανο Κασσελάκη να ξεκαθαρίζει ξανά χθες ότι για όποιον καταψηφίσει θα υπάρξουν συνέπειες. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι ο Παύλος Πολάκης προσανατολίζεται στην αποχή.

Μάλιστα, πριν από λίγες ώρες ο Παύλος Πολάκης έκανε ανάρτηση στα social media για να δείξει ότι βρίσκεται στην Κρήτη και κάνει επέμβαση σε συγγενικό πρόσωπό του. Πιθανότατα αυτό θα είναι και το επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, με τον οποίο ήδη εδώ και καιρό έχει τεταμένες σχέσεις. Οι πληροφορίες θέλουν να μην διαγράφεται ο Παύλος Πολάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να απομακρύνεται από επικεφαλής-συντονιστής των τομεαρχών του κόμματος.

Επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο έχει και η Νίνα Κασιμάτη, η οποία εξαπέλυσε βολές κατά του Γιάννη Ραγκούση έπειτα από τις πληροφορίες ότι εκείνος ζήτησε από τον πρόεδρο του κόμματος να διευκρινίσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για όσους καταψηφίσουν.

Το μέλος της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου, που παρακαθόταν με τους ακροδεξιούς Βορίδη, Άδωνι, Καρατζαφέρη —και από θέσεις...

Posted by Νίνα Γ. Κασιμάτη on Thursday, February 15, 2024

Ανδρουλάκης: «Ο Πρωθυπουργός ως μεταρρυθμιστής μιας μεταρρύθμισης που δεν στηρίζει το ίδιο του κόμμα»

«Για το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου είναι ταυτοτικά, είναι αξιακά. ‘Αλλωστε ήταν η παράταξή μας που εκσυγχρόνισε το Οικογενειακό Δίκαιο, καθιερώνοντας τον πολιτικό γάμο, επιτρέποντας το διαζύγιο, αποποινικοποιώντας την μοιχεία και κάνοντας πράξη την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής , Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για την ισότητα στο γάμο των ομόφυλων τονίζοντας ότι η στήριξη είναι πλήρης κι οχι α λα κάρτ.

«Στηρίζουμε επί της αρχής κάνοντας ένα βήμα δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης ενώ σημείωσε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στον πολιτικό γάμο κι είναι αυτό είναι και προς το συμφέρον των παιδιών. «Η Νέα Δημοκρατία, αντί να προχωρήσει σε έναν πραγματικό διάλογο με την κοινωνία, εξάντλησε την προσπάθειά της σε υποδείξεις. Ο Πρωθυπουργός ήθελε να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστής, μιας μεταρρύθμισης όμως που δεν στηρίζει το ίδιο του κόμμα και το οποίο διαχρονικά δεν τα «πάει» καλά με τα δικαιώματα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ .

Απάντησε στον Ακη Σκέρτσο πώς το σύμφωνο συμβίωσης επί ΣΥΡΙΖΑ, «πέρασε χάρη στις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, ήταν που υιοθετήθηκε καθώς μόνο 19 από τους 75 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το είχαν στηρίξει τότε. Ο κ. Μητσοτάκης ψήφισε, ως υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, το σύμφωνο συμβίωσης που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ »

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέβασε τους τόνους της κριτικής του πρός τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για την παραδοξότητα υπογραμμίζοντας : «… ο Υπουργός Επικρατείας όχι μόνο να μη στηρίζει ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, της οποίας είναι μέλος, αλλά φτάσαμε στο σημείο να το θεωρεί αντισυνταγματικό. Και παρόλα αυτά παραμένει μέλος της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που σύμφωνα με τον ίδιο, νομοθετεί παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Αφήστε λοιπόν τα μαθήματα».

Οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, αν και ο πολιτικός γάμος και τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα προνομιακό πεδίο για ένα προοδευτικό κεντρώο κόμμα, εν τούτοις σημαντική μερίδα των βουλευτών του αρνείται να υπερψηφίσει. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τον δρόμο της αποχής θα επιλέξουν 12 - 14 μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Υπέρ του νομοσχεδίου θα ψηφίσουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας που τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ των δικαιωμάτων που παρέχει στα ομόφυλα ζευγάρια. 

Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα υπερψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία περίπου 180 βουλευτών.

Η διαδικασία κορυφώνεται με την ονομαστική ψηφοφορία απόψε το βράδυ. Προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ