Πολιτικη & Οικονομια

Σαμαράς: Ο γάμος ομοφύλων δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα, ούτε υποχρεωτικό, θα το καταψηφίσω

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση από τον πρώην πρωθυπουργό

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάμος ομόφυλων: O Αντώνης Σαμαράς για το νομοσχέδιο
Γάμος ομόφυλων: O Αντώνης Σαμαράς για το νομοσχέδιο © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Γάμος ομόφυλων: O πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καταψηφίζει το νομοσχέδιο

«Η παράταξη μας δεν θα έπρεπε να φέρει το νομοσχέδιο αυτό προς ψήφιση» είπε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξέθεσε το ιδεολογικό πλαίσιο των διαφωνιών του με την μεταρρύθμιση, που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια αναφέροντας ότι πρόκειται για μία «θεμελιώδη ανατροπή του οικογενειακού δικαίου».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz5td28hxug1)

«Προφανώς θα το καταψηφίσω», είπε ο πρώην πρωθυπουργός αναφέροντας ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών «δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι υποχρεωτικός. Αν θέλει μία χώρα να το κάνει, αν θέλει όχι. Άρα ξεκινάει από ένα ψέμα».

«Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και από την κοινωνία», σχολίασε.

Μάλιστα επικαλέστηκε φράση του υπ. Επικρατείας κ. Σκέρτσου πως η απλή αλλαγή στο σύμφωνο θα έλυνε το πρόβλημα των παιδιών αλλά θα διατηρούσε την διαφορετική αντιμετώπιση των ανηλίκων.

«Τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών κατοχυρώνονται πλήρως με το σύμφωνο συμβίωσης. Ο γάμος προσφέρει το δικαίωμα της τεκνοθεσίας. Δεν μιλάμε μόνο για το δικαίωμα δύο ενηλίκων, αλλά και το δικαίωμα των ανηλίκων και στους δύο γονείς» επιχειρηματολόγησε προσθέτοντας ότι ακούει το επιχείρημα για τα παιδιά που σήμερα δεν έχουν έναν από τους δύο γονείς.

«Αυτές τις περιπτώσεις τις στερεί η μοίρα, όχι η Πολιτεία» τόνισε για να προσθέσει: «Όταν το κράτος δίνει παιδιά στην επίβλεψη δύο μανάδων ή πατεράδων, τους αφαιρεί οριστικά το δικαίωμα σε μάνα και πατέρα παραβιάζοντας το δικαίωμα των παιδιών».

Ως προς τα παιδιά που ζουν ήδη σε περιβάλλον από ομόφυλα ζευγάρια, σημείωσε ότι «αυτό μπορεί να καλυφθεί με μία απλή συμβολαιογραφική πράξη, ή με μία προσθήκη στο σύμφωνο συμβίωσης δηλαδή στο υπάρχον νομικό πλαίσιο».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz5t8dr7bi4h)

Σαμαράς: Καταργείται η πυρηνική οικογένεια

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι με το ν/σ καταργείται η πυρηνική οικογένεια, ενώ χαρακτήρισε προσχηματικό το επιχείρημα για την ισότητα στο γάμο λέγοντας πως θα μπορούσε να λυθεί με μια νομοτεχνική παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο.

Υποστήριξε επίσης ότι κάποιοι θα προσφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας να απαλειφθούν οι έννοιες «πατέρας» και «μητέρα» και να αντικατασταθούν από τις ουδέτερες λέξεις «Γονέας 1« και «Γονέας 2», επικαλούμενοι την έννοια της συμπεριληπτικότητας. «Γίνεται ήδη στη Γαλλία, αλλά και σε κάποια έντυπα σχολείων της Ελλάδας, πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο».

Σχετικά με την παρένθετη μητέρα, σχολίασε: «Σίγουρα κάποιος θα το διεκδικήσει στα δικαστήρια. Με ποια λογική θα επιτρέψουμε την παρένθετη μητέρα στα ετερόφυλα ζευγάρια και θα την απαγορεύσουμε στα ομόφυλα; Παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια που χωρίς λόγους υγείας θα μετατρέπουν την μητρότητα σε επάγγελμα και εμπόριο. Το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα να συμβούν αυτά που δεν προβλέπει».

Σαμαράς για την ΝΔ: Δεν έχουμε καμία υποχρεώση να το ψηφίσουμε

Πάμε στην παράταξή μας. Βουλευτές μας έκαναν αποχή. Είναι στην παράταξή μας ο γονέας 1 και γονέας 2; Και τι θα κάνει η παράταξή μας όταν έρθει στο Συμβούλιο η τελική έκθεση αυτού του Κανονισμού. Άκουσα να λένε πως ο γάμος των ομοφύλων είναι δέσμευση της παράταξης. Καμία δέσμευση δεν έχουμε λάβει, καμμία αντίρρηση να δεχθούμε τα δικαιώματα, έχουμε κάνει πολλά για τους ΛΟΑΤΚΙ. Σε καμμία κοινωνία κάποιο «θέλω» δεν μπορεί να γίνεται και δικαίωμα», είπε.

Η αντίδραση Μαξίμου στην ομιλία Σαμαρά

«Κανένα σχόλιο». Με αυτές τις δυο λέξεις το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στη Βουλή.

Παρακολουθήστε ζωντανά την συζήτηση στην βουλή για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια:

Η διαδικασία κορυφώνεται με την ονομαστική ψηφοφορία απόψε το βράδυ. Προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ