Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: «Η μεταρρύθμιση για τον γάμο ομοφύλων συζητήθηκε νηφάλια στην ελληνική κοινωνία»

Πώς σχολίασε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο - Ο γάμος ομοφύλων και η επιστολική ψήφος

Την εισήγησή του έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγη ώρα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της Επιστολικής Ψήφου που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, αλλά το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που έρχεται σήμερα στη συνεδρίαση, μία ημέρα μετά την απόφαση που έλαβε για το ζήτημα η Ιερά Σύνοδος. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του εκφράζοντας την απορία του για τη στάση που τηρεί η αντιπολίτευση σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Επιστολική Ψήφο σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής. «Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία συναίνεσης. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη σε αυτή την ευκαιρία. Απορώ με τη σκόνη που σηκώθηκε για το θέμα αυτό. Πώς γίνεται να συμφωνούμε με την επιστολική στις Ευρωεκλογές και όχι στις Εθνικές Εκλογές; Ας υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και ας καταψηφίσουν την τροπολογία. Η συγκεκριμένη τροπολογία αν απορριφθεί σήμερα, θα επανέλθει μετά τις Ευρωεκλογές», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «μόνιμος κυβερνητικός στόχος η βελτίωση της καθημερινότητας. Η Ελλάδα πλέον αντί να φοβίζει, μαγνητίζει. Αυτό φάνηκε και στο Νταβός. Η επενδυτική βαθμίδα λειτουργεί ως ένα πρόσθετο κίνητρο». 

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, σημειώνοντας: «Στόχος μας είναι να ξεπεραστούν εσωτερικές αδυναμίες του συστήματος και οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται πολύ πιο γρήγορα». 

«Η πρόοδος μιας Οικονομίας και η ευημερία των πολιτών μιας κοινωνίας δεν μετριούνται αποκλειστικά με εισοδηματικούς όρους και μακροοικονομικούς δείκτες. Θέλουμε η ανάπτυξη του εισοδήματος να συνοδεύεται από περισσότερη ελευθερία, περισσότερη δικαιοσύνη, ισότητα και ασφάλεια, από  τη διαρκή εμβάθυνση της Δημοκρατίας που μειώνει τελικά τις διακρίσεις και τις ανισότητες. Τι νόημα έχει να αυξάνεται το ΑΕΠ της χώρας, χωρίς να μπορεί να ζει κάθε Έλληνας ή Ελληνίδα να ζουν ελεύθερα, ως Ευρωπαίοι πολίτες στην πατρίδα μας. Αντί να μένουν σε άλλες χώρες επειδή εδώ δεν αναγνωρίζονται βασικά δικαιώματα που αναγνωρίζονται επί δεκαετίες σε άλλα κράτη», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας - να θυμίσω - ανήκει πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, πολιτισμικά "εις τη Δύσιν". Οι αξίες μας είναι η μήτρα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού». 

Μητσοτάκης: Η εισήγηση στο Υπουργικό για τον γάμο ομοφύλων
Μητσοτάκης: Η εισήγηση στο Υπουργικό για τον γάμο ομοφύλων © TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ

Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

«Η ρύθμιση για την ισότητα στον πολιτικό γάμο έχει συζητηθεί ήδη εκτενώς από τους βουλευτές μας. Επιδιώκεται - κυρίως - η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί αυτή η μεταρρύθμιση συζητήθηκε νηφάλια στην ελληνική κοινωνία, χωρίς ακρότητες. Και η παράταξή μας κατέκτησε το μέτρο της διαβούλευσης, χωρίς το ισοπεδωτικό μέτρο της κομματικής πειθαρχίας. Σέβομαι όλες τις απόψεις, της παράδοσης, της εξέλιξης. Ακούστηκαν και φωνές που δεν είχαν ακουστεί, κυρίως των ομόφυλων γονέων που θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ ότι αν τους συμβεί κάτι το παιδί τους δεν θα καταλήξει σε κάποιο ίδρυμα, αλλά στον άλλο γονέα», είπε σχετικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο ο πρωθυπουργός. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τον γάμο ομοφύλων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. «Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς. Είναι κάτι που απαιτεί και η ευαισθησία της Δημοκρατίας μας, η οποία δεν επιτρέπει, άλλωστε, να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών και σίγουρα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Ένα θέμα ισότητας δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις και για υπερβολικές μεγενθύσεις. Έτσι υποδέχομαι την απόφαση της Εκκλησίας και τη σέβομαι απόλυτα. Η κυβέρνηση έχει δώσει πρακτικές λύσεις σε ανάγκες τού κλήρου που εκκρεμούσαν επί δεκαετίες. Ωστόσο, θέλω να είμαι σαφής: αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας, όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Και παλαιότερα με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές απόψεις: τον πολιτικό γάμο, τις ταυτότητες, την καύση των νεκρών. Η ζωή απέδειξε ότι οι αλλαγές αυτές ήταν ώριμες, δεν έβλεψαν ούτε την κοινωνία, ούτε τελικά τη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας. Είμαι σίγουρος ότι έτσι θα γίνει και τώρα». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cymv6xhtbcgx)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.