Πολιτικη & Οικονομια

Πρόστιμο 561.000 ευρώ σε εταιρεία γαλακτοκομικών για αθέμιτη κερδοφορία στο βρεφικό γάλα

«Καμία πρακτική αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνει ανεκτή», δηλώνει ο Κώστας Σκρέκας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μωράκι πίνει το γάλα του από μπιμπερό
Βρεφικό Γάλα: Πρόστιμο 561.000 ευρώ σε εταιρεία γαλακτοκομικών (φωτογραφία αρχείου) © Unsplash / Lucy Wolski

Βρεφικό Γάλα: Πρόστιμο 561.000 ευρώ σε εταιρεία γαλακτοκομικών - Η δήλωση Κ. Σκρέκα

Πρόστιμο 561.000 ευρώ επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, στην ΦΡΗΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων, για παράβαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Στα ύψη η τιμή του βρεφικού γάλακτος στην Ελλάδα - Πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
© Unsplash / Getty Images

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, μετά από τους σχετικούς ελέγχους σε πλήθος κωδικών, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία σε εννέα από αυτούς, μεταξύ αυτών και κωδικοί που αντιστοιχούν σε προϊόντα βρεφικού γάλακτος, πέτυχε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από όσα επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία.

«Ό,τι λέμε, το εννοούμε. Σήμερα ανακοινώσαμε υψηλό πρόστιμο σε μία από τις πιο γνωστές εταιρείες που ειδικεύονται, μεταξύ άλλων, και στο βρεφικό γάλα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα. Καμία πρακτική αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνει ανεκτή. Η στήριξη της οικογένειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Η πάταξη της αισχροκέρδειας στο βρεφικό γάλα, όπως αποδεικνύεται και από τα νέα μέτρα που υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή, είναι καθήκον μας», δήλωσε σήμερα (23.1) ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. 

Βρεφικό γάλα: Τα μέτρα για τον εξορθολογισμό των τιμών - Πού κυμαίνονται τα πρόστιμα

Στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την ακρίβεια, περιλαμβάνεται και ο εξορθολογισμός στις τιμές του βρεφικού γάλακτος. Συγκεκριμένα:

  • Οι εταιρείες που εισάγουν, παράγουν και διανέμουν σε άλλες επιχειρήσεις τα παρασκευάσματα για βρέφη και τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, επανακαθορίζουν τις τιμές πώλησης από την 1η Μαρτίου 2024, ώστε να προκύπτει για την επιχείρηση μικτό κέρδος που δεν είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό της κόστος, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών.
  • Τα πρόστιμα ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, σωρευτικά ή διαζευκτικά, μπορεί να επιφέρουν κυρώσεις ως εξής:

- σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός της οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον,
- πρόστιμο από 5.000 έως 2.000.000 ευρώ και ανακοίνωση της επωνυμίας του παραβάτη και του επιβληθέντος προστίμου με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπονται.

Επιπλέον, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Αρχής Ελέγχου, επιβάλλονται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cykjvmzn50y1)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ