Σχεδόν 32 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2023
«Φτερά» στα ταξιδιωτικά έσοδα
Τουρισμός: 32 εκατομμύρια επισκέπτες στην Ελλάδα το 2023 - Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος
Τα 32 εκατομμύρια άγγιξε ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα μας την περιόδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2023.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 17,3% και διαμορφώθηκε σε 31.97 εκατομ. ταξιδιώτες, έναντι 27, 25 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Πόσα χρήματα άφησαν στην Ελλάδα οι τουρίστες το 2023
Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να εμφανίσουν αύξηση κατά 15,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και να ανέλθουν στα 20,1 δισ. ευρώ.
Οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 11,0% και διαμορφώθηκαν στα 10.9 δισ. ευρώ, καθώς και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 18,4%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 8.41,4 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 8 ,9 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 11,9%, καθώς και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ, που εμφάνισαν αύξηση κατά 7,1% και διαμορφώθηκαν στα 2,06 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 8,7% και διαμορφώθηκαν στα 3,5 δισ. ευρώ, καθώς και αυτές από τη Γαλλία κατά 11,6%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,4 δισ. ευρω από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3,2 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν επίσης κατά 15,1% και διαμορφώθηκαν στα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 22,8% και διαμορφώθηκαν στα 31,4 εκατ. ευρώ.
Πού κυμάνθηκε η ταξιδιωτική κίνηση στα αεροδρόμια
Όσον αφορά στην ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 12,5%, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 34,5%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε σε 19.285,5 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 15,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 20,9% και διαμορφώθηκε σε 12.,7 εκατ . ταξιδιώτες.
Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 11,0%, και αυτή από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ, αυξήθηκε κατά 23,7%.
Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 8,7% και διαμορφώθηκε σε 4,7 εκατ . ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 4,0% και διαμορφώθηκε σε 1,8 εκατ ταξιδιώτες.
Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ 27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 2,9% και διαμορφώθηκε σε 4,5 εκατ. ταξιδιώτες, καθώς και αυτή από τις ΗΠΑ κατά 31,3% σε 1,37 εκατ. . ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 5,9% και διαμορφώθηκε σε 33,2 χιλ. ταξιδιώτες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ρόλο «πυροσβέστη» παρενέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον «Άγιο Σάββα» με αφορμή τα εγκαίνια εννέα ανακαινισμένων χειρουργικών αιθουσών
«Η κυβέρνηση ικανοποιεί τα 20 από τα 27 αιτήματα των αγροτών», σημειώνει ο υπουργός
«Δεκάδες αρχίζουν τις ύβρεις προς εμένα για ένα ανύπαρκτο γεγονός» σημειώνει ο υπουργός Υγείας
Όπως φαίνεται, η παρακώλυση συγκοινωνιών μπορεί να είναι και απολύτως νόμιμη άμα την κάνεις με τρακτέρ
Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ
«Αν έψαχνα για θεσούλες δεν θα έμπαινα σε ένα κόμμα στο limit down», σημείωσε ο ευρωβουλευτής
Στην πεντάδα των φθηνότερων στεγαστικών
Παραπέμπουν σε διάλογο με Χατζηδάκη και Τσιάρα
Τι απαντάει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 μετά τις δηλώσεις του για χρήση ναρκωτικών ουσιών
Θα εξεταστεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της πρόκλησης και διαφήμισης ναρκωτικών ουσιών ή κάποιο άλλο αδίκημα
«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να κοπεί η χώρα στα δύο»
Έρευνα για ενδεχόμενα αδικήματα
Αλλαγές επί τα βελτίω, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δαιμονοποιεί οτιδήποτε συνιστά μαζική κινητοποίηση των πολιτών» σημειώνει ο ευρωβουλευτής
Οι οργίλες επιθέσεις στο όνομα της διεθνοδικαιικής καθαρότητας, όταν δεν είναι πονηρές είναι φοβερά αφελείς
Δείτε αναλυτικά τις 6 παρεμβάσεις - Barcode σε όλα τα ελληνικά προϊόντα
Η ανακοίνωση του κόμματος
Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία των συστημικών δυνάμεων να βάλουν τη χώρα σε ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης· διαφορετικά, τα άκρα καραδοκούν.
«Όσοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, να το κάνουν», τόνισε ο υφυπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.