Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 4 - 10 Ιανουαρίου 2024

2 βραβεία έλαβε η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor Things» στην 81η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 899
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2 βραβεία έλαβε η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor Things» στην 81η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών
© Rich Polk/Golden Globes 2024 / Getty Images

Τα νέα της εβδομάδας 4 - 10 Ιανουαρίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

36 άτομα απαρτίζουν την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Τόσοι είναι και οι καλεσμένοι του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες (δίχως παρατρεχάμενους), όπου θα πρέπει να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε Power Point.

30 λεπτά μάξιμουμ θα πρέπει να είναι η πλήρης διάρκεια της παρουσίασης με τη χρήση power point.

60 λεπτά θα είναι η διάρκεια της παρουσίασης του τομέα Οικονομικών.

61,40% έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2023 στον Δήμο Σπετσών.

10,36% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον ίδιο δήμο. Πριν τη διάσπαση.

35 ετών γίνεται φέτος το δημοφιλές πρόγραμμα Power Point της Microsoft. Ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία ότι αρχικά ήταν διαθέσιμο μόνο για υπολογιστές Macintosh.

5,60 ευρώ ανά χρήστη/μήνα είναι το κόστος συνδρομής για την απόκτηση της σουίτας Microsoft 365 Basic για Επιχειρήσεις, στην οποία περιλαμβάνεται και το PowerPoint.


28,17 εκατ. επιβάτες αφίχθησαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας κατά τη διάρκεια του 2023.

24% είναι το ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με το 2022.

10,2% αυξημένες ήταν οι αφίξεις ακόμη και σε σύγκριση με το «μαγικό» 2019. Πριν τον covid19, δηλαδή.

20,5 δισ. ευρώ ήταν τα συνολικά έσοδα της χώρας από τον τουρισμό.

33 εκατομμύρια ήταν οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας.


213% ακριβότερα από ευρωπαϊκές χώρες με πολύ υψηλότερους μισθούς πωλείται (κατά μέγιστο) το βρεφικό γάλα στη χώρα μας. Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας «θα ανακοινώσει μέτρα» αλλά δεν μας λέει τι έκανε όλους τους προηγούμενους μήνες που η αισχροκέρδεια έκανε πάρτι με ένα ανελαστικό αγαθό. 

25% μείωση της τιμής μέσω «συμφωνίας κυρίων» θα ζητήσει η κυβέρνηση για τις τιμές του βρεφικού γάλατος. Ωραία, έτσι απλώς θα αγοράζουμε το γάλα σε διπλάσιες τιμές από τους κουτόφραγκους. Όχι σε τριπλάσιες. Τους λιανίσαμε τους κερδοσκόπους.

1,90 έως 8 ευρώ πωλούνται τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού στα φυσικά φαρμακεία της χώρας.

48 λεπτά του ευρώ πωλούνται τα ίδια τεστ (ως μέρος πολυσυσκευασίας) στα ηλεκτρονικά φαρμακεία.  Οι τιμές δικαιολογούν πλήρως τη φράση «πω πω, φαρμακείο είστε, μωρ’ αδερφάκι μου».


1.818 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με covid-19, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

44% αύξηση παρουσίασαν οι εισαγωγές σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

22.513 εμβολιασμοί κατά της Covid 19 πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα 28/12/2023 - 4/1/2024.


5,75 ποσοστιαίες μονάδες είναι η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων στις ελληνικές τράπεζες.

6,25% είναι το μέσο επιτόκιο για νέα δάνεια.

0,5% το επιτόκιο που δίνουν οι τράπεζες για νέες καταθέσεις.

1,5 μονάδα είναι η μέση διαφορά στην Ευρωζώνη σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις και μόλις 0,67 για τα νοικοκυριά. Είμαστε γνωστοί κιμπάρηδες εδώ στην Ελλάδα και το γνωρίζει φυσικά και ο επόπτης, ο Γιάννης Στουρνάρας.


52,1% αυξήθηκαν κατά μέσο όρο τα ενοίκια στην Ελλάδα την πενταετία 2018-2023, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Μεσιτών E-Real Estates.

72,8% ήταν το ποσοστό ιδιοκατοίκησης το 2022.

53% ήταν η αύξηση στην Αθήνα που βρέθηκε στην πρώτη θέση από πλευράς αυξήσεων για το χρονικό διάστημα 2017-2022.

49,23% ήταν η αύξηση των ενοικίων στην Πάτρα για το ίδιο διάστημα, γεγονός που την έφερε στη δεύτερη θέση.


36,2 δικαστές ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους έχει η Ελλάδα και βρίσκεται στην πέμπτη θέση της σχετικής λίστας των ευρωπαϊκών χωρών. Προηγούνται οι Σλοβενία, Κροατία, Λουξεμβούργο και Ρουμανία.

3,4 δικαστές ανά 100 χιλιάδες κατοίκους έχει η Ιρλανδία και βρίσκεται στην τελευταία θέση. Τα αποτελέσματα και η ταχύτητα απονομής δεν σχετίζονται φυσικά επ ουδενί με τον αριθμό των δικαστών.


238 heavy metal μπάντες ανά εκατομμύριο κατοίκους έχει η Ελλάδα και βρίσκεται στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας, σύμφωνα με μια πηγή που αναφέρεται ως Encyclopaedia Metallum 2023.

905 heavy metal μπάντες ανά εκατομμύριο κατοίκους έχει η Φινλανδία και βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, πιθανότατα και του κόσμου. Ακολουθούν Σουηδία με 536 και Νορβηγία με 406.

5 αντίστοιχα συγκροτήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους έχει η ουραγός Αλβανία και ακολουθεί η Τουρκία με 8.

38 διαφορετικά είδη Heavy Metal έχει καταγεγραμμένα η Wikipedia. Προφανώς υπάρχουν πολλά περισσότερα. Από χριστιανικό μέχρι σατανιστικό και από Nintendocore (επηρεασμένο από τα video games) μέχρι Rap-metal.


2 βραβεία έλαβε η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor Things» στην 81η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών. Ειδικότερα, η ταινία βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία «Καλύτερη κωμωδία ή Μιούζικαλ» και η πρωταγωνίστριά της, Εμα Στόουν, έλαβε το βραβείο της Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας. Ασήμαντη λεπτομέρεια ότι το «Poor Things» δεν είναι κωμωδία.

4 υποψηφιότητες για Όσκαρ έχουν λάβει οι ταινίες του «Κυνόδοντας», «Ο αστακός» και «Η ευνοούμενη». Φέτος πολλοί ελπίζουν ότι θα κατακτήσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο.

2 Χρυσές Σφαίρες για την ταινία του «Τα παιδιά του χειμώνα» απέσπασε και ο έτερος Έλληνας σκηνοθέτης, Αλεξάντερ Πέιν (οικογενειακό όνομα Παπαδόπουλος). Ειδικότερα η ταινία του απέσπασε το βραβείο A΄ Ανδρικού Ρόλου σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ (Πολ Τζιαμάτι) και B΄ Γυναικείου Ρόλου (Ντα’ Βάιν Τζόι Ρούντολφ).


Verba volant

Νίνο (Στέφανος-Σακελλάριος Ξυπολιτάς)

«Από σήμερα είμαι καλοριφέρ 65 ετών, θα παντρευτώ μια μπανιέρα και θα υιοθετήσω ένα αρσενικό κλειδί μαζί της. Τι δεν γίνεται; 2024 έχουμε. Πού είναι το παράξενο;»
Ο λαοφιλής τραγουδιστής ξεμπροστιάζει μεν τη woke ατζέντα, αλλά μοιάζει να τη συγχέει με τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα. Ίσως χρειάζεται εξαέρωση για να κάνει σωστά τον διαχωρισμό.  

Στέφανος Κασσελάκης

«Ο “φιλελεύθερος” Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις παρομοίασε χιλιάδες συμπολίτες του με άλογα! Η ισότητα είναι το “κάρο”; Και η “σέλα” ποιος είναι; Το νομοσχέδιο που δεν φέρνει προς ψήφιση;»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρεξήγησε τη χρήση της παροιμίας «βάζει το κάρο μπροστά απ’ το άλογο» και τα έψαλε στον πρωθυπουργό. Πάλι καλά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χρησιμοποίησε την παροιμία «we have already eaten the camel and now there is the queue» ...

Κυριακή Μάλαμα 

«Με πειράζει το καράβι, δεν νομίζω».
Αυτή ήταν η απάντηση της βουλεύτριας Χαλκιδικής στην πρόταση του Προέδρου Κασσελάκη για «του νόου ας μπέτερ» στις Σπέτσες. Παραβλέπω την ασήμαντη λεπτομέρεια ότι για να πάει κανείς στις Σπέτσες απαιτείται μακρύς πλους διάρκειας 5 ολόκληρων λεπτών (από την Κόστα) και θεωρώ απλώς ότι η βουλεύτρια είπε με κομψό τρόπο στον πρόεδρο να βάλει και τα λεφτά για τις δραμαμίνες.  

Νίκος Μουτσινάς 

«Σε ενοχλεί που μπορώ να κυοφορήσω;»
Όχι καθόλου! Δεν θα είσαι ο πρώτος άλλωστε. Σύμφωνα με το μύθο, σε είχε προλάβει ο Δίας. Κυοφόρησε την κόρη του στο κεφάλι του και όταν ήρθε η ώρα, ο Ήφαιστος με ένα μεγάλο σφυρί χτύπησε το κεφάλι του πατέρα των Θεών και πετάχτηκε η Αθηνά πάνοπλη, φορώντας περικεφαλαία και κρατώντας μια ασπίδα. Μ’ έναν πόνο. Πιθανώς οξύ, λόγω του εξοπλισμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ