- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κωστής Χατζηδάκης στο Eurogroup: Επείγουσα ανάγκη η κοινή ενεργειακή πολιτική
Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών - Η παρέμβασή του
Κωστής Χατζηδάκης: Επείγουσα ανάγκη η κοινή ενεργειακή πολιτική στην ΕΕ - Ο υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.
«Η ενεργειακή κρίση αναδεικνύει με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη μιας πραγματικά κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στην ενέργεια. Οι ανάγκες της οικονομίας το επιβάλλουν». Αυτό σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συμμετείχε χθες και σήμερα, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN στις Βρυξέλλες, μιλώντας για το θέμα του αντίκτυπου των τιμών ενέργειας στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Στην παρέμβασή ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες: Ο πρώτος είναι κοινός προγραμματισμός για τα ενεργειακά δίκτυα με κέντρα παραγωγής γεωγραφικά κατανεμημένα. Και ο δεύτερος είναι ο ενιαίος οικονομικός σχεδιασμός για να υπάρχουν οικονομίες κλίμακας και να σταματήσει το φαινόμενο της έμμεσης υπονόμευσης των σχεδίων μιας χώρας από άλλες.
Χατζηδάκης: Να προωθηθεί η ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι σκόπιμο να προωθηθεί η ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης με τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτο, Ισραήλ), τονίζοντας ότι πέρα από την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με εκπροσώπους του ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στην ανάγκη ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, ανεξαρτήτως των νέων δημοσιονομικών κανόνων που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Και σημείωσε ότι «μετά την οδυνηρή εμπειρία της περασμένης δεκαετίας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε με την πολιτική μας το ΔΝΤ μακριά από την Ελλάδα. Ήδη είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε ένα τελείως διαφορετική ανοδική πορεία, πράγμα που καταγράφεται και στις ίδιες τις εκθέσεις του ΔΝΤ».
Η ημερήσια διάταξη συμπεριελάμβανε επίσης παρουσίαση από τη βελγική Προεδρία του προγράμματος εργασιών της για το πρώτο εξάμηνο του έτους στον τομέα των οικονομικών και δημοσιονομικών, καθώς επίσης και συζήτηση για τον οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Επιπλέον, οι υπουργοί υιοθέτησαν συμπεράσματα σχετικά με την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης (Annual Sustainable Growth Survey -ASGS), την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης (Alert Mechanism Report - AMR) και τη σύσταση για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης για το 2024.
Στο περιθώριο των συνεδριάσεων ο υπουργός πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με την νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κα Νάντια Καλβίνιο, με την οποία συζήτησαν για τις προτεραιότητες της νέας Προέδρου στην Τράπεζα. Η κα Καλβίνιο δεσμεύτηκε στον κ. Χατζηδάκη να υποστηρίξει πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αναθεωρητικές και αυθαίρετες οι τουρκικές θέσεις για τα ελληνικά νησιά», αναφέρουν πηγές του Υπουργείου
«Για συμπαράταξη αμοραλιστών και απελπισμένων», κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο Νίκος Καρανίκας
Το βίντεο συνοδεύεται με τους στίχους του τραγουδιού «Αστυνομία» του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου
Tόνισε ότι δεν πιστεύει στις λογικές εσωτερικού διχασμού
Ταχύτερες συντάξεις, εξάλειψη γραφειοκρατίας και άμεση πρόσβαση στο ασφαλιστικό ιστορικό
«Οι σκοποί και οι αρχές του Χάρτη βρίσκονται υπό βαθιά πίεση», τόνισε ο Γκουτέρες
Μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν καθαριστεί και βαφτεί όλοι οι σταθμοί
Σφοδρή κριτική για τη στάση του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης την περίοδο 2019-2023
Δύο νέες εγκύκλιοι για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη
Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Απριλίου
H δέσμευση της εταιρίας για την επόμενη ημέρα
Ο πρωθυπουργός μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία από την πρόσφατη νοσηλεία της συζύγου του στον «Ευαγγελισμό»
Τι αναφέρει το policy paper του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών
Η είσοδος δύο νέων κομμάτων αλλάζει τις ισορροπίες στην αντιπολίτευση και πιέζει το ΠΑΣΟΚ
Περιοδεία στο νησί της Κρήτης πραγματοποιεί η υπουργός Πολιτισμού
Το πιο αποκαλυπτικό στοιχείο αυτής της νέας πολιτικής επανεμφάνισης δεν είναι τελικά όσα λέγονται, αλλά όσα αποφεύγονται επιμελώς
Συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με την Φιλανδή ομόλογό του
Ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς εκτίμησε ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα επιχειρήσει αρχικά να χτίσει πάνω στην Αριστερά
Στο «Attica Green Expo 2026» η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να πείσει πως ως άλλος Σαούλ είδε το φως οδηγημένος από την ίδια την κοινωνία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.