Πολιτικη & Οικονομια

Χάρης Δούκας: Τα resolutions του νέου δήμαρχου της Αθήνας για το 2024

Μοιράζεται τις σκέψεις του στην Athens Voice κι εξηγεί όσα θέλει να αλλάξει στην πόλη

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 899
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χάρης Δούκας: Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων μιλάει στην Athens Voice

Χάρης Δούκας: Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων μιλάει στην Athens Voice για τις πρώτες του αποφάσεις, τα σχέδιά του για την Αθήνα και τις αλλαγές στην πόλη.

Από τη λίστα Χάρβαρντ με τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες και τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρωταγωνιστής των αυτοδιοικητικών εκλογών, πρωταγωνιστής στην πόλη ως νέος Δήμαρχος Αθηναίων. Στην πλατεία Κοτζιά, την ώρα που φωτογραφίζεται, άνθρωποι τον σταματούν για να του ευχηθούν «καλή επιτυχία» και «καλή χρονιά» και ο ίδιος κάνει μικρά διαλείμματα για να τους δώσει το χέρι και να τους μιλήσει για λίγα λεπτά. Μοιάζει να απορεί με τη μεγαλοπρέπεια του νέου του γραφείου και φαίνεται ότι θα επιδιώξει να βρίσκεται όσο περισσότερο μπορεί στον δρόμο. Ποιες είναι οι πρώτες αποφάσεις, οι προτεραιότητες, οι αλλαγές, τα σχέδια, η προσωπική ματιά, τα συναισθήματα, η πολιτική βούληση και τα όνειρα του Χάρη Δούκα για την πόλη που ζούμε και δημιουργούμε; Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων μοιράζεται τις σκέψεις του στην Athens Voice.

Χάρης Δούκας: Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων μιλάει στην Athens Voice

Χάρης Δούκας: Ο νέος δήμαρχος της Αθήνας μιλάει στην Athens Voice

Η δημοκρατία ξέρει και μπορεί να προστατεύει τον εαυτό της

Στο Σύνταγμα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς διοργανώσαμε μια ανοικτή, ελεύθερης πρόσβασης εκδήλωση με δύο πολύ ωραίους καλλιτέχνες που ενώνουν διαφορετικές γενιές, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, τους οποίους απόλαυσαν χιλιάδες κόσμου, και όλοι μαζί υποδεχθήκαμε τη νέα χρονιά. Όλα τα υπόλοιπα εμπίπτουν στη σφαίρα του μίσους, της εμπάθειας, της μισαλλοδοξίας. Η δημοκρατία ξέρει και μπορεί να προστατεύει τον εαυτό της.

Πότε και πού θα ξεκινήσει το άμεσο πρόγραμμα φύτευσης 25.000 δέντρων

Φιλοδοξούμε το πρώτο τετράμηνο του χρόνου να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων για το οποίο δεσμευτήκαμε προεκλογικά. Θα φυτεύσουμε περισσότερα από 1.000 δένδρα. Οι υπηρεσίες του δήμου μας έχουν προτείνει συγκεκριμένους χώρους και τις επόμενες μέρες θα καταλήξουμε πού θα τοποθετηθούν. Θέλω, επίσης, να σας πως ότι στις πρώτες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι και ο νέος κανονισμός δενδροφύτευσης. Και βεβαίως και μετεκλογικά επαναλαμβάνουμε ότι στόχος μας είναι να πορευτούμε με βάση τον κανόνα 3-30-300: Όταν ένας κάτοικος ανοίγει το παράθυρό του να βλέπει τουλάχιστον 3 δέντρα, η περιοχή του να έχει σκίαση από τα δέντρα κατά 30% και στα 300 μέτρα από το σπίτι του να υπάρχει ένα πάρκο.

Να αλλάξουμε πρώτα απ’ όλα εμείς οι ίδιοι

Η σημαντική αλλαγή, που ήδη έχουμε δρομολογήσει, είναι να αλλάξουμε πρώτα απ’ όλα εμείς οι ίδιοι, στον Δήμο. Χτίζουμε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, πιο διαφανείς στη λειτουργία μας και κυρίως να εδραιώσουμε μια νέα σχέση με τους πολίτες. Το δημοτικό συμβούλιο ψηφίζει τον Κώδικα Δεοντολογίας των Αιρετών, με συγκεκριμένους κανόνες λογοδοσίας και διαφάνειας. Επίσης, όλοι οι τομείς δράσεις του Δήμου έχουν πλέον ονοματεπώνυμο. Και οι 26 δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής μας παράταξης, είτε ως αντιδήμαρχοι είτε ως εντεταλμένοι σύμβουλοι, έχουν αναλάβει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και τομείς δράσεις. Το πιο σημαντικό είναι η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών. Οι δράσεις μας θα μπαίνουν στην κρίση τους, τους ζητάμε να συμμετέχουν στις αποφάσεις για τις γειτονιές τους και να είναι παρόντες στην υλοποίησή τους. Στις πρώτες μας δράσεις βρίσκονται σημαντικά, βασανιστικά προβλήματα της καθημερινότητας. Υπάρχουν, λοιπόν, δύο μέτωπα στα οποία ξεκινάμε τις παρεμβάσεις μας: Το πρώτο είναι οι δημόσιοι χώροι, η προστασία τους και η διασφάλιση της προσβασιμότητάς τους. Η δημοτική αστυνομία έχει σαφείς οδηγίες να τηρηθούν ευλαβικά οι κανονισμοί για τους χώρους κατάληψης από τραπεζοκαθίσματα, να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι για το παράνομο παρκάρισμα και να τηρηθούν τα προβλεπόμενα ωράρια για φορτοεκφορτώσεις. Το δεύτερο αφορά την καθαριότητα. Μέσα στον μήνα παραλαμβάνουμε το νέο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι επανασχεδιάζεται όλο το σύστημα αποκομιδής, με περισσότερα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, αποφεύγοντας μάλιστα τις ώρες αιχμής, ενώ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε πιλοτικά ολοκληρωμένα προγράμματα ανακύκλωσης σε κάποια διαμερίσματα.

Χάρης Δούκας: Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων μιλάει στην Athens Voice

Καμία πλατεία, καμία γειτονιά σκοτεινή

Δεν έχουμε την πολυτέλεια της επιλογής. Όλα τα μέτωπα είναι ανοικτά και με όλα πρέπει να αναμετρηθούμε. Όμως είναι επιτακτική ανάγκη να βελτιώσουμε άμεσα την κτιριακή υποδομή των σχολείων για να μην κάνουν τα παιδιά μάθημα σε επικίνδυνα κτίρια. Οι κρατικές χρηματοδοτήσεις δεν επαρκούν για τα έργα που χρειάζεται να γίνουν. Θα απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε μεγάλες εταιρείες ώστε να συνεργαστούμε μαζί τους και να συνεισφέρουν σε αυτήν την προσπάθεια στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης. Στις πρώτες μας προτεραιότητες είναι και να αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας στις γειτονιές του Δήμου. Υπάρχει ένα τρίπτυχο για τους δημόσιους χώρους που μπορεί να συμβάλει σε αυτό: Φωτεινοί-Καθαροί-Ζωντανοί. Αυτό σημαίνει καμία πλατεία και καμία γειτονιά σκοτεινή, σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσουμε και να καθαρίσουμε αυτούς τους χώρους ώστε να μη θεωρούνται εγκαταλελειμμένοι, να τους κάνουμε ελκυστικούς ώστε να γεμίσουν κόσμο. Να γίνουν οι πλατείες χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων και να φιλοξενούν δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει η δημοτική αστυνομία – πρέπει να είναι παρούσα στις γειτονιές.

Σχεδιάζουμε μαζί με τους πολίτες

Είναι αλήθεια ότι απευθυνθήκαμε στους πολίτες από την πρώτη στιγμή, καθώς εκείνοι γνωρίζουν τις αδυναμίες της πόλης καλύτερα από τον καθένα. Λάβαμε πάνω από 500 ιδέες και προτάσεις για μία καλύτερη, βιώσιμη και ανθεκτική Αθήνα. Δημοτικό Πανεπιστήμιο, Ανοικτά σχολεία στις γειτονιές, περισσότερες δωρεάν εκδηλώσεις για το κοινό, ήταν μερικές από τις προτάσεις που μας έστειλαν οι πολίτες, τις οποίες εντάξαμε στο πρόγραμμά μας με μεγάλη χαρά.

Πώς μπορεί να γίνει πράξη το πρόγραμμα «Στέγη για όλους»

Στην Αθήνα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Δυστυχώς δεν έχει καταγραφεί αξιόπιστα η υπάρχουσα κατάσταση. Κατά συνέπεια, ο πραγματικός αριθμός των εγκαταλελειμμένων κτιρίων είναι αδιευκρίνιστος – άλλοι τα υπολογίζουν 1.400 και άλλοι 11.000. Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, σε μια ολοκληρωμένη καταγραφή ώστε να ξέρουμε ποια κτίρια πρέπει να χαρακτηριστούν διατηρητέα. Τα υπόλοιπα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη στέγαση δημόσιων λειτουργιών ή να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας, προκειμένου να επιστρέψουν μόνιμοι κάτοικοι και νέα ζευγάρια σε γειτονιές του κέντρου. Θα συνεργαστούμε με την πολιτεία προκειμένου να δοθούν κίνητρα ανακατασκευής παλιών διαμερισμάτων, τα οποία θα διατεθούν ως κοινωνική κατοικία, με χαμηλό ενοίκιο.

Χάρης Δούκας: Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων μιλάει στην Athens Voice

Αθήνα 2024, Smart City

Θα αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μεταβεί ο Δήμος σε ψηφιακές υπηρεσίες και να αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μέσα στο 2024 θα τρέξουν οι διαγωνισμοί για μια σειρά από έξυπνες και ψηφιακές υπηρεσίες που έχει ανάγκη η πόλη. Η καθαριότητα είναι για εμάς βασική προτεραιότητα, για τον λόγο αυτό η υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης & Παρακολούθησης Υποδομών Καθαριότητας του Δήμου θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών που παρέχουμε. Το Ταμείο Ανάκαμψης μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε μία σειρά από ψηφιακά έργα, όπως Ψηφιακό Εποπτικό Κέντρο Επιχειρήσεων, Ψηφιακές Υπηρεσίες Έξυπνης Γειτονιάς, Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Μικροκινητικότητας και Σταθμών Φόρτισης, Προσωποποιημένο βοηθό πολιτών μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, Αναβάθμιση Δικτυακών Υποδομών Υπερυψηλών ταχυτήτων, Ολοκληρωμένο Σύστημα Εξοικονόμησης Πόρων Σχολικών Κτιρίων και Υποδομών. Τα συγκεκριμένα έργα θα είναι η αφετηρία, καθώς στην πορεία θα διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα έργα που στόχο θα έχουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών και δομών της πόλης, για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας της Αθήνας.

Θα διοργανώσουμε Hachathon για τους νέους και τις startups επιχειρήσεις

Έχουμε σκοπό να διοργανώσουμε Hachathon για τους νέους και τις startups επιχειρήσεις στο ψηφιακό Hub του Δήμου, το Innovathens, και εκεί να ζητήσουμε να δημιουργηθούν εφαρμογές για την ανακύκλωση, τη συμμετοχικότητα, την προσβασιμότητα, τις οποίες ο Δήμος θα επιβραβεύσει και θα αξιοποιήσει στην πορεία. Το ίδιο ακριβώς θα κάνουμε για να αναπτύξουμε εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στηριζόμαστε στα νέα παιδιά που σπουδάζουν στην Αθήνα μας και θέλουν να αναπτύξουν νέες εφαρμογές και εργαλεία που θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουν οι πολίτες την επόμενη μέρα.

Μεγάλο στοίχημα να γίνει η Αθήνα boomtown επιχειρηματικότητας

Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα: Η Αθήνα εκτός από τουριστική πόλη, να γίνει και ένα μεγάλο αστικό κέντρο καινοτομίας, όπου μεγάλες επιχειρήσεις θα αξιοποιούν το εργατικό δυναμικό της χώρας μας, με υψηλούς μισθούς. Ο Δήμος θα συνεργαστεί με όλα τα πανεπιστήμια της πρωτεύουσας για να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα και εργαλεία που θα κάνουν την Αθήνα βιώσιμη πόλη, μία πόλη που να αξίζει να ζεις και να εργάζεσαι.

Έχουμε δεσμευτεί για τη μείωση των δημοτικών τελών

Ο Δήμος Αθηναίων έχει υψηλά δημοτικά τέλη για τα νοικοκυριά. Βρίσκεται μεταξύ των ακριβότερων Δήμων της Αττικής και έχουμε δεσμευτεί για τη μείωση των δημοτικών τελών. Για να το πετύχουμε αυτό, βελτιστοποιούμε τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, δρομολογούμε μέτρα για να μειώσουμε το κόστος στους τομείς της καθαριότητας και του φωτισμού, προκειμένου να μειώσουμε τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη κατά τουλάχιστον 10%. Υπάρχουν όμως και άλλες σκέψεις, όπως για παράδειγμα περιοχές που βελτιώνουν τα ποσοστά ανακύκλωσης των απορριμμάτων να έχουν αντισταθμιστικό όφελος μειωμένα δημοτικά τέλη.

Χάρης Δούκας: Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων μιλάει στην Athens Voice

Να αποκτήσουν οι πολίτες το Δικαίωμα στην Πόλη

Αυτό έχει διπλή διάσταση. Το πρώτο είναι να μπορούν οι κάτοικοι της Αθήνας να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν, να συνδιαμορφώνουν τα σχέδια για τη γειτονιά τους, να είναι συνεργάτες και να ελέγχουν τους αιρετούς της περιοχής τους, να αγαπήσουν τη γειτονιά τους και να την προσέχουν. Ξέρετε, αυτό είναι ένα κομβικό σημείο στη σχέση της πόλης με τους πολίτες. Το δεύτερο είναι ένα πλέγμα μέτρων και έργων που θα κάνουν την πόλη βιώσιμη, λειτουργική και φιλική για τους κατοίκους της. Όπως καταλαβαίνεται πρόκειται για ένα καθημερινό στοίχημα για κάθε μία από τις 1.825 ημέρες της πρώτης μας θητείας στον Δήμο.

Το πρόγραμμα My City Every Week

Το My City Every Week είναι ένα πρόγραμμα που εμπλέκει μια μεγάλη μερίδα των πολιτών, των συλλόγων, των φορέων του πολιτισμού, τα πολιτιστικά ιδρύματα, τις επιχειρήσεις. Όλο αυτό θα αναλάβει να το συντονίσει ο Δήμος. Οι συνεργάτες μου εργάζονται πυρετωδώς για να μπορέσει να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Τι σκέφτηκα το βράδυ της εκλογής μου και τη μέρα της ορκωμοσίας μου

Σκέφτηκα ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Ότι έχω χρέος να δικαιώσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρέθηκαν στη δημοτική αγορά της Κυψέλης, όσους μας ψήφισαν και όσους μας πίστεψαν και όλους όσους αγαπούν την Αθήνα. Είναι καθήκον τιμής να κρατήσω την ελπίδα ζωντανή.

Χάρης Δούκας: Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων μιλάει στην Athens Voice

Οι πρώτες μέρες στο νέο μου γραφείο

Δεν έχω προλάβει να το σκεφτώ. Παρ’ ότι η σκληρή και πολύωρη δουλειά δεν μου είναι άγνωστη, αποδεικνύεται ότι πάντα μπορείς περισσότερο και καλύτερα…

Τι δεσμεύομαι ότι θα έχω προσφέρει στην Αθήνα όταν αποχωρήσω από τη δημαρχία

Την αντοχή της στις μεγάλες απειλές και την ανοιχτή της ματιά στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ