Πολιτικη & Οικονομια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει την Τετάρτη τη συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Μέσω συνέντευξης στην ΕΡΤ οι διευκρινίσεις για την τεκνοθεσία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δείτε Live την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ
Δείτε Live την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ομόφυλα ζευγάρια: Τι θα προβλέπεται για γάμο και τεκνοθεσία - Δεν θα αναγνωρίζεται για τα ζευγάρια ανδρών η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει την ερχόμενη Τετάρτη (10.1) μέσα από την επικείμενη συνέντευξή του στην ΕΡΤ,  τη δημόσια συζήτηση για το ζήτημα αναγνώρισης του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και το ζήτημα της τεκνοθεσίας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις για το τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο, αλλά και τον χρόνο που αυτό θα έρθει στη Βουλή. 

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, με κύριο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών των ζευγαριών που ήδη υπάρχουν και σήμερα δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε ένα ομόφυλο ζευγάρι, που σήμερα ήδη έχει ένα ή περισσότερα παιδιά, θα μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας και ο άντρας ή η γυναίκα που δεν είναι ο βιολογικός γονιός του παιδιού.

Ομόφυλα ζευγάρια: Διευκρινίσεις Μητσοτάκη για τον γάμο και τεκνοθεσία

Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν επίσης ότι στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση δεν θα αναγνωρίζεται ως δικαίωμα το νομοσχέδιο στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών, είναι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, π.χ. μέσω παρένθετης μητέρας, διότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη για αυτό. Συνεπώς, ο άνδρας ή ένα ζευγάρι ανδρών δεν θα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Ωστόσο, θα έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει. Αυτό άλλωστε, το δικαίωμα της υιοθεσίας, αναγνωρίζεται στη χώρα μας από το 1946 σε μόνους άντρες και προστατεύεται και από το Σύνταγμα, αλλά βέβαια στην Ελλάδα τόσο οι όροι αυτοί καθ’ αυτοί της υιοθεσίας είναι πολύ αυστηροί, αλλά και τα προς υιοθεσία παιδιά λίγα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

Νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο αναμένεται να καταθέσει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, επικοινώνησε σήμερα με τον πρόεδρο της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλο, δίνοντάς του οδηγία με το άνοιγμα της Βουλής, να κατατεθεί το νομοσχέδιο. 

Σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης στρέφεται κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της απόφασης που φέρεται να έλαβε ο πρωθυπουργός για «πάγωμα» του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σημειώνοντας: «όσο εκείνος θα αναβάλλει, θα διστάζει, θα κωλυσιεργεί, θα μετράει αντιδράσεις συντηρητικών βουλευτών του και θα καθησυχάζει τ’ αυτιά ακροδεξιών ψηφοφόρων του, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει». Μάλιστα, στην ανάρτησή του, ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «μας κάνετε να αισθανόμαστε β’ κατηγορίας πολίτες. Όταν ένας άνθρωπος διψά για ισότητα και συμπερίληψη, δεν του λες “περίμενε να εξηγήσω”, όπως δηλώσατε χθες».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη

«Δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς. Φοβάστε εσείς, δε φοβόμαστε εμείς. Το μόνο που έχετε να πείτε είναι το εξής: Ναι ή όχι στην ισότητα στον γάμο; Είστε αληθινά υπέρ, κ. Μητσοτάκη; Αν ναι, θα υπερψηφίσετε. Αν όχι, θα κρυφτείτε πίσω από τον κ. Βορίδη για άλλη μια φορά», αναφέρει σε άλλο σημείο της ανάρτησής του ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Μόλις επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, και του ζήτησα, με το που ανοίξει η Βουλή, να καταθέσουμε εκ νέου το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Μετά τη χθεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού να αναβάλει το δικό του νομοσχέδιο, είναι η μόνη μου επιλογή. Κι όσο εκείνος θα αναβάλλει, θα διστάζει, θα κωλυσιεργεί, θα μετράει αντιδράσεις συντηρητικών βουλευτών του και θα καθησυχάζει τ’ αυτιά ακροδεξιών ψηφοφόρων του, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει. Κύριε Μητσοτάκη, μας κάνετε να αισθανόμαστε β’ κατηγορίας πολίτες. Όταν ένας άνθρωπος διψά για ισότητα και συμπερίληψη, δεν του λες «περίμενε να εξηγήσω», όπως δηλώσατε χθες.

Δεν υπάρχει τίποτα να «εξηγήσετε» στον κόσμο σε σχέση με τον γάμο για όλους. Όπως δεν υπήρξε τίποτα να εξηγήσουν στις κοινωνίες τους στον καιρό τους, οι ηγέτες που προχώρησαν στην κατάργηση της δουλείας, στην ψήφο των γυναικών, στην ισότητα των φύλων, στον πολιτικό γάμο, στο σύμφωνο συμβίωσης.

Οι κοινωνίες ποτέ δεν είναι έτοιμες αν δεν είναι έτοιμοι οι ηγέτες τους. Δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς. Φοβάστε εσείς, δε φοβόμαστε εμείς. Το μόνο που έχετε να πείτε είναι το εξής: Ναι ή όχι στην ισότητα στον γάμο; Είστε αληθινά υπέρ, κ. Μητσοτάκη; Αν ναι, θα υπερψηφίσετε. Αν όχι, θα κρυφτείτε πίσω από τον κ. Βορίδη για άλλη μια φορά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ