Χάρης Δούκας: «Αυτές είναι οι τρεις κατευθύνσεις των 100 πρώτων ημερών της θητείας μου»
«Την Πανεπιστημίου θα την αφήσουμε στην ησυχία της», σημειώνει
Χάρης Δούκας: Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων μιλά για το σχέδιο των πρώτων 100 ημερών της θητείας του
Ο Χάρης Δούκας θα ορκιστεί αύριο (28.12) νέος δήμαρχος Αθηναίων σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα, ο κ. Δούκας μίλησε στον Real Fm για τις τρεις βασικές κατευθύνσεις των 100 πρώτων ημερών της θητείας του, τον Μεγάλο Περίπατο, αλλά και τη Βασιλίσσης Όλγας.
«Η πρώτη από τις τρεις κατευθύνσεις είναι το κομμάτι της βιωσιμότητας, το πράσινο. Θέλω να αξιοποιήσω κάθε σπιθαμή γης, για να πρασινίσω την πόλη. Βεβαίως, θα δώσουμε τη μάχη για τον ελεύθερο χώρο. Δυστυχώς, η Αθήνα είναι μια τσιμεντούπολη και ο νέος, αστικός πολιτισμός μετριέται πλέον διαφορετικά, με το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο, και το ποσοστό ελεύθερου χώρου ανά κάτοικο. Δεύτερος βασικός πυλώνας είναι ένα νέο μοντέλο διοίκησης. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέλαβαν αντιδήμαρχοι ή εντεταλμένοι σύμβουλοι με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Από τις πρώτες μου, επίσης, δράσεις θα είναι ένας νέος κώδικας δεοντολογίας για τους αιρετούς, για να μπορούμε να έχουμε κανόνες και διαδικασίες και να είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα υποβαλλόμαστε σε ελέγχους και σε αξιολόγηση. Τρίτος πυλώνας είναι μια νέα σχέση με τον πολίτη, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο. Είχαμε πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές. Η αυτοδιοίκηση, όμως, πρέπει να έχει στόχο την επαφή με τον πολίτη στο μέγιστο βαθμό. Θέλω όλοι μαζί να παλεύουμε για τα μικρά που είναι όμως πολύ μεγάλα, που είναι η καθημερινότητα», δήλωσε ο Χάρης Δούκας.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε στον Μεγάλο Περίπατο, αλλά και τη βασιλίσσης Όλγας. «Την Πανεπιστημίου θα αφήσουμε στην ησυχία της. Έχω ζητήσει από τον εργολάβο να τελειώσουν επιτέλους τα έργα, κοντά στην Ομόνοια, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και να μπορέσουμε επιτέλους να απελευθερώσουμε χώρο και να αποσυμπιεσθεί η περιοχή εκεί και οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά και συνολικά η Αθήνα, γιατί είναι ένας πολύ κομβικός δρόμος. Για την Βασιλίσσης Όλγας, να θυμίσω ότι έκλεισε η Όλγας από μια απόφαση της δημοτικής αρχής, της αντίστοιχης επιτροπής ποιότητας, την οποία σεβάστηκε η κυβέρνηση και έκλεισε την Όλγας. Θα υπάρξει, λοιπόν, και δική μου απόφαση, η Όλγας να ανοίξει. Και ελπίζω, όπως σεβάστηκε την προηγούμενη απόφαση, να σεβαστεί και τη δική μου απόφαση η κυβέρνηση. Ρώτησα και τον εργολάβο της Βασ. Όλγας, εάν έχουν βρεθεί τελικά αρχαία στον δρόμο που αυτή τη στιγμή είναι όλος σκαμμένος και με ενημέρωσε ότι δεν έχει γίνει η αποκάλυψη αρχαίων στον δρόμο, προχωράει κανονικά η εργολαβία. Συνεπώς, μόλις αναλάβω τα καθήκοντα μου, η πρώτη μου απόφαση θα είναι να μου παραδοθεί η Όλγας για να την ανοίξω».
Ο Χάρης Δούκας ρωτήθηκε και για τα σχολεία της Αθήνας: «Στα περισσότερα σχολεία τα προβλήματα στις κτιριακές δομές είναι μεγάλα. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις. Το θέμα είναι από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα μου. Επισκέφθηκα πολλά σχολεία, στην Αχαρνών, στην Αγίου Μελετίου όπου είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα καθώς βρίσκεται εκεί ένα παλιό κτίριο. Πήγαν προσωρινά εκεί πριν πολλά χρόνια εκατοντάδες παιδιά και μένουν ακόμα εκεί. Προβλήματα έχει και το Καλλιτεχνικό Σχολείο. Θέλω πάρα πολύ να προχωρήσουμε γρήγορα σε βελτιώσεις. Σε άλλο σχολείο είχαν αποκαλυφθεί τα θεμέλια και ευτυχώς κινηθήκαμε γρήγορα ακόμα και τώρα που δεν έχουμε αναλάβει και είμαστε σε περίοδο μετάβασης και πήγαν τα συνεργεία. Είναι πολύ παλιά κτίρια. Χρειαζόμαστε πολύ μεγάλη βοήθεια και από τα αρμόδια υπουργεία και το Υπουργείο Παιδείας διότι χρειάζεται να κατασκευαστούν και νέα κτίρια. Θέλουμε και ανοιχτά σχολεία τα Σαββατοκύριακα με δραστηριότητες για τα παιδιά και θα προσπαθήσουμε γι' αυτό».
Επιπλέον, αναφέρθηκε και για την τροπολογία που αφορά την «Ανάπλαση ΑΕ». «Υπάρχει αποκλεισμός όλων των δημοτικών συμβούλων από το διοικητικό συμβούλιο και εγώ δεν θα είμαι πια πρόεδρος. Δεν τιμά κανέναν αυτός ο αποκλεισμός, είναι μια οπισθοδρόμηση συνολική για την αυτοδιοίκηση. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε με αυτονομία και ανεξαρτησία. Γι’ αυτό έδωσα μία μάχη, θα συνεχίσω να τη δίνω, δεν καταθέτω τα όπλα, θα προσπαθήσω να βρω κάθε νομική διέξοδο για να σταματήσει ο αποκλεισμός . Για τον οικονομικό έλεγχο, ήθελα να πω ότι είναι μία ΑΕ, και ήταν αυτονόητο ότι όταν θα παραλάμβανα μία ΑΕ θα έπρεπε να ελεγχθεί διαχειριστικά και οικονομικά. Θέλουμε λογοδοσία και διαφάνεια παντού. Υπάρχει κάποιος που φοβάται τον έλεγχο σε μία ΑΕ; Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι θα είμαι Δήμαρχος όλων των Αθηναίων και ότι επιδιώκω τη συνεργασία με τη προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη, με όλες τις δημοτικές παρατάξεις και βεβαίως με την Πολιτεία αλλά όχι με όρους υποταγής. Είμαστε ισότιμοι συνομιλητές και μας ενώνει ότι αγαπάμε όλοι μας την Αθήνα, συνεπώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών. Όμως, οφείλω να πω ότι σε όλη αυτή την περίοδο της δικιάς μου μετάβασης υπάρχουν μια σειρά από αποφάσεις που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, ναρκοθετούν την πορεία μου».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.