Πολιτικη & Οικονομια

Ήρθε η ώρα να πουλήσουν οι Γερμανοί τα νησιά τους - Η Bild «τρολάρει» την μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ

«Είμαστε ήδη τόσο χρεοκοπημένοι που χρειάζεται να δώσουμε το Ρίγκεν ή το Ζουλτ;»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ήρθε η ώρα να πουλήσουν οι Γερμανοί τα νησιά τους - Η Bild «τρολάρει» την μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ «Είμαστε ήδη τόσο χρεοκοπημένοι που χρειάζεται να δώσουμε το Ρίγκεν ή το Ζουλτ;»
Το εξώφυλλο της Bild που προτείνει την πώληση των γερμανικών νησιών © Bild

Ήρθε η ώρα να πουλήσουν οι Γερμανοί τα νησιά τους - Η Bild «τρολάρει» την μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ - Είμαστε ήδη τόσο χρεοκοπημένοι που χρειάζεται να δώσουμε το Ρίγκεν ή το Ζουλτ;»

«Γιατί δεν πουλάτε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες;», ήταν ο τίτλος της γερμανικής Bild το 2010,στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρούσε την Ελλάδα. Και σήμερα, 13 χρόνια μετά, κατά μεγάλη ειρωνεία και με τίτλο «Οι (πρώην) χρεοκοπημένοι Έλληνες αντεπιτίθενται - Χρεοκοπημένοι Γερμανοί πουλήστε τα νησιά σας», η ίδια εφημερίδα με αφορμή την κακή κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ, «αυτοτρολάρεται».

Την προηγούμενη εβδομάδα η Bild δημοσίευσε ένα άρθρο για την εποχή που η Γερμανία πρότεινε στην Ελλάδα να πουλήσει κάποια από τα νησιά της για να αποπληρώσει το αυξανόμενο χρέος. Σήμερα, όμως η Γερμανία είναι αυτή που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια δημοσιονομική παγίδα, την οποία η ίδια έστησε στον εαυτό της, όπως παρατηρούν ξένοι αναλυτές.

Ο τίτλος του πρόσφατου άρθρου έγραφε: «Χρεοκοπημένοι Γερμανοί, πουλήστε τα νησιά σας», ο υπέρτιτλος: «Οι (πρώην) χρεοκοπημένοι Έλληνες αντεπιτίθενται», και ο υπότιτλος: «Είμαστε ήδη τόσο χρεοκοπημένοι που χρειάζεται να πουλήσουμε το Ρίγκεν ή το Ζουλτ;».

«Παίρνεις κάρβουνο - Παίρνουμε την Κέρκυρα»

Η Γερμανία αυτή τη περίοδο παρουσιάζει ομοιότητες με την Ελλάδα της κρίσης και παρά το γεγονός ότι είναι ένα μέλος του G7, θα κληθεί να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας. Η Ελλάδα αντιθέτως συγκαταλέγεται στις χώρες που βλέπει την οικονομία της να βελτιώνεται, σε αντίθεση με το Βερολίνο, το οποίο καλείται να διαχειριστεί ένα κενό της τάξης των 60 δισ. ευρώ στον γερμανικό προϋπολογισμό.

Η Bild στο παρελθόν είχε γράψει δεκάδες επικριτικά άρθρα για την κακή κατάσταση της Ελλάδας αναφέροντας σε ένα από αυτά: «Αν πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες με δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να δώσουν κάτι σε αντάλλαγμα - π.χ. μερικά από τα όμορφα νησιά τους. Παίρνεις κάρβουνο. Παίρνουμε την Κέρκυρα».

Λαφαζάνης: Να πουληθεί η δημόσια περιουσία της Γερμανίας

Και μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα φιλοξένησε στο τελευταίο της άρθρο δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εκτιμά ότι «η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει έκτακτους φόρους τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις για να λύσει το πρόβλημα», με αφορμή τα προβλήματα στον γερμανικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Λαφαζάνης προβλέπει ακόμα ότι: «Αυτό θα προκαλέσει κρίση στη Γερμανία, αλλά τα χρήματα δεν θα συγκεντρωθούν διαφορετικά. Μια άλλη λύση θα ήταν να πουληθεί δημόσια περιουσία, όπως νησιά για να συγκεντρωθούν γρήγορα μεγάλα ποσά».

«Εάν οι Γερμανοί δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση θα μπουν αναγκαστικά σε εποπτεία της τρόικας. Τότε θα αναγκαστούν να βρουν λύσεις» συνεχίζει ο πρώην υπουργός και ολοκληρώνει, λέγοντας: «Η ζωή είναι εκδικητική. Η Γερμανία θα βιώσει τώρα όσα επέβαλε στην Ελλάδα. Η Γερμανία απειλεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε μια μακροχρόνια κρίση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ