Πολιτικη & Οικονομια

Με θετικό πρόσημο αξιολόγησαν την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα οι τουρκικές εφημερίδες

Θέση στα περισσότερα πρωτοσέλιδα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ερντογάν: Το θετικό πρόσημο των τουρκικών εφημερίδων - Θέση στα περισσότερα πρωτοσέλιδα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή (7.12) επίσκεψη εργασίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, με την κυβέρνηση να εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των επαφών. Το θετικό κλίμα ήταν φανερό και κατά τις κοινές δηλώσεις των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους. 

© Μιχάλης Καραγιάννης / Eurokinissi

Η 7ωρη παραμονή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί θέμα συζήτησης στον τουρκικό Τύπο σήμερα.

Νέα περίοδος στις ελληνινοτουρκικές σχέσεις

Η Hurriyet αναφέρει στον τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «100 χρόνια μετά τη Λωζάνη. Ερντογάν και Μητσοτάκης καθόρισαν τον οδικό χάρτη». Η εφημερίδα να φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο και το θέμα της χορήγησης βίζας σε Τούρκους για 10 νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και στην παρουσία του Peanut στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η εφημερίδα Milliyet στο πρωτοσέλιδό της χρησιμοποιεί τη φράση που ανέφερε και ο Τούρκος πρόεδρος στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό περί «ανέμου ειρήνης στο Αιγαίο». Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του Αντ1, όπως αναφέρει και η εφημερίδα, οι Έλληνες αστυνομικοί που φρουρούσαν τον Τούρκο πρόεδρο, την ώρα που έφευγε του ζήτησαν αναμνηστική φωτογραφία και εκείνος δεν τους χάλασε το χατήρι.

Η εφημερίδα Sabah γράφει «για την ειρήνη ας γίνουμε παράδειγμα στον κόσμο» ενώ η Cumhuriyet αναφέρει πως «Τελείωσαν οι εκλογές, ξεκίνησε η περίοδος της θετικής διάθεσης».