Πολιτικη & Οικονομια

Συμφωνία με Τουρκία για προσωρινή βίζα: Τα 10 νησιά που θα μπορούν να επισκέπτονται οι Τούρκοι με διαδικασίες express

Ζήτημα μεγάλης σημασίας για τη γείτονα χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H ΚΥΑ για την πληρωμή ιδιοκτητών καταλυμάτων και τουριστικών γραφείων
H ΚΥΑ για την πληρωμή ιδιοκτητών καταλυμάτων και τουριστικών γραφείων © Getty Images/ Unsplash+

Βίζα σε Τούρκους πολίτες: Ποια ελληνικά νησιά αφορά - Ζήτημα μεγάλης σημασίας για την Τουρκία

Στη συμφωνία που επετεύχθη για τη χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες, ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέψεις τους στα ελληνικά νησιά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση του σήμερα (7.12) με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά, ενώ υπενθύμισε όσα συμφωνήθηκαν στις προηγούμενες συναντήσεις και τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών είναι η τρίτη μέσα σε μικρό διάστημα.

«Η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της ΕΕ ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο 10 νησιά μας που είτε έχουν προσφυγικές δομές είτε έχουν σύνδεση ακτοπλοϊκή με την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Μητσοτακης. Τόνισε ακόμα ότι: «Οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις. Οι δύο χώρες όμως βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Οι διαφορές μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να αναζητούμε λύσεις».

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan

Μετά και από το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Επιτρόπου Μετανάστευσης, η βίζα θα χορηγείται για επισκέψεις στα παρακάτω νησιά του ανατολικού Αιγαίου:

  • Λήμνος
  • Λέσβος
  • Χίος
  • Σάμος
  • Λέρος
  • Κάλυμνος
  • Κως
  • Ρόδος
  • Σύμη
  • Καστελόριζο

Με βάση τη συμφωνία η βίζα θα χορηγείται επί τόπου με την άφιξη των Τούρκων πολιτών και θα έχει διάρκεια 7 ημερών. Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφωνήσει πως η συμφωνία θα έχει διάρκεια ενός έτους και στη συνέχεια η ισχύ της θα επανεξεταστεί.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxi4ywrbo2qx)

Καιρίδης για χορήγηση βίζας: Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας

Όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 η συμφωνία για τη βίζα «είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού». Συμπλήρωσε επίσης ότι πρόκειται για συμφωνία η οποία γίνεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Δημήτρης Καιρίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα στην εκπομπή GPS του Θάνου Σιαφάκα | 06.12.23

«Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια “παρέκκλιση” από το Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει, λόγω Πύλου (…), η γραμμή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία εκφράζεται και με περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό εδώ, στη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (…) και με πρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως με το ζήτημα της βίζας. Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά.

«Αφορά νησιά τα οποία δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου. Και η Ρόδος θα συμπεριλαμβάνεται, αλλά νησιά που δεν έχουν τα τσάρτερς, που δεν έχουν τις διεθνείς πτήσεις, που δεν έχουν παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο, όπως η Λέσβος για παράδειγμα, έχουν πάρα πολλά να ωφεληθούν», επεσήμανε, σημειώνοντας τα νησιά που αφορά η συμφωνία, ήτοι Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο.

Η Ελλάδα έχει διαβεβαιώσει για την ορθή εφαρμογή του μέτρου από την Ελληνική Αστυνομία, διότι πάλι θα δίνεται βίζα, πάλι θα γίνεται έλεγχος, απλώς θα γίνεται επιτόπου στα ελληνικά νησιά, ανέφερε.

Δείτε περισσότερα για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ