- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης για τους λογαριασμούς ρεύματος Δεκεμβρίου
Οι ενισχύσεις για νοικοκυριά, ευάλωτους καταναλωτές και αγρότες
Τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών, ευάλωτων καταναλωτών και αγροτών για τον Δεκέμβριο
Τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε σήμερα (30/11) το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Για τον Δεκέμβριο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:
- Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση παραμένει η ίδια με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
- Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
- Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 60 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.
Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση παραμένει η ίδια με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25 ευρώ /MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.
Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, το Δεκέμβριο, ξεπερνά συνολικά τα 34,7 εκατ. ευρώ.
Οι νέες αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2024
Νέες αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ με το νέο έτος. Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2024, τα νέα τιμολόγια θα χωρίζονται σε τέσσερις διακριτές κατηγορίες με διαφορετικά χρώματα (Μπλε, πράσινο, κίτρινο και πορτοκαλί).
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.Σκυλακάκης ανέφερε ότι «έχουμε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό που δίνει στους προμηθευτές την ελευθερία να προσφέρουν όσα τιμολόγια θέλουν και να έχουν όποια εμπορική πολιτική θέλουν. Και το κάνουν. Αυτό δημιούργησε το εξής αντικειμενικό θέμα, έχουμε πολλά διαφορετικά τιμολόγια και ο καταναλωτής βρίσκεται σε αδυναμία να διαπιστώσει ποιο είναι καλύτερο για αυτόν, ποιος είναι ο φθηνότερος».
Πώς θα ξεχωρίσουν οι καταναλωτές ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής
Στη συνέχεια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στους χρωματισμούς που θα έχουν τα νέα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. «Το πράσινο τιμολόγιο είναι ομοιόμορφο, ίδιο για όλους τους προμηθευτές. Συνεπώς σε αυτό το τιμολόγιο όποιος είναι φθηνότερος την 1η του μήνα θα φαίνεται. Οι καταναλωτές παρακολουθώντας τις τιμές σε αυτό το τιμολόγιο θα έχουν μια εικόνα για το πώς κινείται η αγορά και θα μπορούν να κάνουν την επιλογή τους. Γενικότερα η αγορά του ηλεκτρισμού έχει την εξής δυσκολία: δεν ξέρεις την τιμή όταν ξεκινάει ο μήνας.
»Εδώ υπάρχουν τρία τιμολόγια με βάση την αδυναμία να ξέρουμε την τιμή του επόμενου μήνα. Το ένα τιμολόγιο είναι η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής δηλαδή δεν ξέρεις την τιμή του επόμενου μήνα, παίρνεις ένα τιμολόγιο με περιθώριο κέρδους του προμηθευτή σου και ό,τι τιμή βγει. Αυτό το τιμολόγιο δεν έχει αντιστάθμιση κάποιου ρίσκου που αναλαμβάνεις γιατί αν πάει πιο ψηλά η τιμή θα την πληρώσει ο καταναλωτής, αν πάει πιο χαμηλά θα την γλιτώσει ο καταναλωτής.
»Η δεύτερη κατηγορία τιμολογίων είναι τα σταθερά τιμολόγια. Τι είναι; Παίρνεις ένα τιμολόγιο για έναν χρόνο στο οποίο ξέρεις την τιμή και το τιμολόγιο αυτό αν ανέβουν οι τιμές θα σου βγει φθηνότερο, αν πέσουν οι τιμές θα σου βγει ακριβότερο και έχει μέσα ένα κόστος αντιστάθμισης αυτής της υπηρεσίας ότι σου δίνει μια σταθερή τιμή» περιέγραψε.
Τα 4 χρώματα στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος
Τέσσερις διακριτές κατηγορίες τιμολογίων θεσπίζονται λοιπόν από 1η Ιανουαρίου 2024 , οι οποίες θα προσφέρονται από όλους τους προμηθευτές ανεξαιρέτως.
- Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση και σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης.
- Το ειδικό κοινό τιμολόγιο, με πράσινη σήμανση, στο οποίο ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν.
- Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια, με κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται, σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
- Στα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται, με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη ευφυούς μετρητή.
Σημειώνεται πως η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας γίνεται οποτεδήποτε και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή λόγω της πρόωρης αποχώρησης του πελάτη, εκτός των περιπτώσεων διακοπής σύμβασης τιμολογίου σταθερής τιμής.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αντιπαράθεση με φόντο τα επεισόδια
Η ομιλία του στα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης
Τρίτη η Καρυστιανού, τέταρτο το ΠΑΣΟΚ
Η αναφορά θεωρείται ότι περιέχει σαφείς πολιτικές αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα
Το κόμμα που ο ίδιος δημιούργησε πριν δυο χρόνια
48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις σε Παλαιό Φάληρο, Άλιμο και Γλυφάδα
«Αγαπάμε το ΠΑΣΟΚ; Ας το αποδείξουμε»
Καταβολή επικουρικών συντάξεων σε δύο κύματα
Στη δημοσιότητα οι «300+1» υπογραφές που κατατέθηκαν μαζί με την Ιδρυτική Διακήρυξη
Νέα παρέμβαση μετά τις αντιδράσεις για τα περί συνεργασίας με την ΕΛΑΣ
«Η ΕΛΑΣ μάζεψε ό,τι ρετάλι υπάρχει από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Αιχμηρή απάντηση στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων που άνοιξε θέμα συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα
Τι ισχύει για τις λαϊκές αγορές
Σφοδρή κριτική του άλλοτε στενού του συνεργάτη
Μετά τις αναφορές του πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ για τη δημοσιογραφία
Έφερε ως παράδειγμα τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023 στον Δήμο Αθηναίων
Να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ κατά του δημοσιεύματος - Απάντηση του εκδότη σε υψηλούς τόνους
Το ακραίο τοξικό κλίμα που επικρατεί στον δημόσιο λόγο, αποτελεί βασικό παράγοντα της απογοήτευσης και της αποστροφής του εκλογικού σώματος από την κάλπη
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τα μέτρα για ακρίβεια, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.