Πολιτικη & Οικονομια

Νέα αλλαγή στο ρεύμα: «Τίτλοι τέλους» στους έναντι λογαριασμούς το 2024

Ξεκινούν οι μηνιαίες καταμετρήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Τίτλοι τέλους» στους έναντι λογαριασμούς το 2024
«Τίτλοι τέλους» στους έναντι λογαριασμούς το 2024 © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Ρεύμα: Τέλος στους έναντι λογαριασμούς από το 2024 - Ξεκινούν  οι μηνιαίες καταμετρήσεις

Την έναρξη των καταμετρήσεων των «ρολογιών» ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ σε μηνιαία βάση, αποκάλυψε ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη. Με τον τρόπο αυτό θα καταργηθούν οι έναντι λογαριασμοί ρεύματος με κατά προσέγγιση χρεώσεις και θα γίνει πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών.Ο ΔΕΔΔΗΕ «έχει το προσωπικό για καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κάθε μήνα και υπάρχει λόγος που το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η καταμέτρηση γίνεται σε 4μηνιαία βάση, με αποτέλεσμα ένας πάροχος ο οποίος εκδίδει μηνιαίους λογαριασμούς, να χρειάζεται να εκδίδει τρεις έναντι λογαριασμούς πριν τον επόμενο εκκαθαριστικό.

Σε μηνιαία βάση η καταμέτρηση των «ρολογιών» ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ από τις αρχές του 2024
Σε μηνιαία βάση η καταμέτρηση των «ρολογιών» ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ από τις αρχές του 2024 © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως για τρεις μήνες ο πελάτης πληρώνει για ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που κατά προσέγγιση έχει καταναλώσει και μόνο τον επόμενο μήνα πληρώνει με βάση την πραγματική κατανάλωση του συνολικού 4μηνου.

Το ίδιο ισχύει και για τους πελάτες της ΔΕΗ που λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό, ενώ στην περίπτωση των έγχαρτων λογαριασμών της δημόσιας επιχείρησης (που είναι διμηνιαίοι), οι έναντι και οι εκκαθαριστικοί εναλλάσσονται.Πλέον από τους πρώτους μήνες του 2024 η καταμέτρηση θα γίνεται κάθε μήνα, προκειμένου οι καταναλωτές να πληρώνουν ακριβώς όσα καταναλώνουν και ότι «φουσκωμένους» λογαριασμούς που εξορθολογίζονται κάθε τετράμηνο.

Γιατί προστέθηκε η χρωματική σήμανση στα τιμολόγια

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα τιμολόγια, τόνισε πως με το παρόν σύστημα, τα συνολικά διαθέσιμα τιμολόγια που προσφέρουν οι πάροχοι υπερβαίνουν τα 130. «Με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία είμαστε υποχρεωμένοι να αφήνουμε τους παρόχους ελεύθερους να κάνουν εμπορική πολιτική. Δηλαδή, να έχουν αυτά τα 130 και πλέον διαφορετικά τιμολόγια... Και η ΡΑΑΕΥ μας πρότεινε να τα εντάξουμε σε τρεις κατηγορίες» επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Επί της ουσίας, όπως εξήγησε, δεν αλλάζει ο αριθμός των τιμολογίων, αλλά το πώς κατηγοριοποιούνται και το γεγονός ότι προστέθηκε η χρωματική σήμανση για τη διευκόλυνση των καταναλωτών. Στην πράξη, μπλε είναι τα σταθερά τιμολόγια, κίτρινα τα κυμαινόμενα, πορτοκαλί τα δυναμικά, και σε αυτά προστέθηκε από την Πολιτεία το πράσινο, ειδικό τιμολόγιο, στο πλαίσιο του οποίου η τιμή χρέωσης kWh, από 1.1.2024, θα ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του παρόχου και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ. Η εν λόγω τιμή θα είναι «κλειδωμένη» για ολόκληρο τον μήνα, με πάγιο που δεν θα ξεπερνά τα 5 ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ