- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το μεγάλο πρόβλημα του φορολογικού νομοσχεδίου
Με μάλλον αυθαίρετο τρόπο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως επαγγελματίες ενός επαγγέλματος
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η εξίσωση όλων των ελεύθερων επαγγελμάτων και η αίσθηση της φορολογικής δικαιοσύνης
Φοροδιαφεύγουν πάρα πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες; Ναι. Όταν το 71% δηλώνει εισοδήματα μικρότερα όσων παίρνουν τον κατώτατο μισθό, είναι φανερό ότι ο όγκος της φοροδιαφυγής είναι τεράστιος.
Είναι θεμιτό να ορίζεται ένα κατώτατο ύψος εισοδημάτων για ένα επάγγελμα; Ναι. Επειδή ο έλεγχος δεν είναι δυνατόν να τους αγγίξει όλους, ένα πλαφόν κάτω από το οποίο μια δήλωση μοιάζει με κοροϊδία δεν είναι καθόλου κακή ιδέα.
Το μεγάλο πρόβλημα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είναι ότι προσπαθεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι τα «ελεύθερα επαγγέλματα» δεν είναι ένα επάγγελμα αλλά πολλά επαγγέλματα με τεράστιες διαφορές και σε ό,τι έχει να κάνει με τα έσοδα των επαγγελματιών.
Με μάλλον αυθαίρετο τρόπο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως επαγγελματίες ενός επαγγέλματος και τους επιβάλει ένα τεκμαρτό εισόδημα το οποίο κάπως συνδέει με τον κατώτατο μισθό σε μια φιλότιμη αλλά καταδικασμένη προσπάθεια να συγκρίνει μήλα με τενεκεδένια κουτιά. Είναι τόσο αυθαίρετος ο τρόπος που το επιβάλει που κάποιος πονηρός μπορεί να σκεφτεί ότι η κυβέρνηση απλώς ψάχνει να βρει έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, αδιαφορώντας για ένα στοιχείο που είναι απολύτως απαραίτητο στη δημιουργία φορολογικής συνείδησης: την αίσθηση της φορολογικής δικαιοσύνης. Δυστυχώς αίσθηση φορολογικής δικαιοσύνης με (από τη φύση τους άδικους) κεφαλικούς φόρους δεν δημιουργείται.
Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τις διαφορές που έχει το επάγγελμα ενός γιατρού από το επάγγελμα ενός καθηγητή αγγλικών που κάνει ιδιαίτερα. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τις διαφορές στα εισοδήματά τους όπως και τη δυνατότητα που έχουν να τα αυξήσουν. Είναι λοιπόν πέρα από κάθε λογική και στο ένα επάγγελμα και στο άλλο να επιβάλεις το ίδιο τεκμαρτό εισόδημα.
Το ίδιο παράλογες είναι και οι τριετίες σε όλα ανεξαιρέτως τα επαγγέλματα. Για κάποιο λόγο στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι μετά από 9 χρόνια στη δουλειά ένας ταξιτζής αυξάνει τα εισοδήματά του με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να το κάνει ένας δικηγόρος, λες και δεν καταλαβαίνουν ότι το ένα είναι επάγγελμα καριέρας ενώ το άλλο δεν είναι.
«Μα το τεκμαρτό θα είναι μαχητό» μπορεί να πει κάποιος καλόπιστος συμπολίτης που δεν θα ξέρει ότι αυτό το δικαίωμα θα το έχουν μόνο όσοι είναι άνεργοι, νοσηλεύονται, είναι φυλακή ή σπουδάζουν. Που δεν θα ξέρει ότι αν κάποιος έχει όντως χαμηλότερο εισόδημα αλλά δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω, θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει φόρους που δεν του αναλογούν ή να μπλέξει οικιοθελώς στα καφκικά γρανάζια του φοροελεγκτικού μηχανισμού.
Προφανώς πολλοί από τους συμπολίτες που διαμαρτύρονται για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το κάνουν εκ του πονηρού, καλομαθημένοι στην ιδέα ότι η φορολόγηση είναι ένα σπορ που δεν τους αφορά. Αλλά υπάρχουν και αυτοί που στ’ αλήθεια αδικούνται την ώρα που είναι εύκολο να μην αδικηθούν με έναν απλό και σε επαφή με την πραγματικότητα διαχωρισμό ανάμεσα σε ελεύθερα επαγγέλματα που καμία σχέση δεν έχουν μεταξύ τους. Εκτός αν, πέρα από την αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση έχει και έναν άλλο στόχο που τον κρατάει κρυφό: τη μείωση του αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών σε ποσοστά που να πλησιάζουν κάπως αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης. Αυτό από μόνο του δεν είναι απαραιτήτως κακό (μάλλον το αντίθετο) αλλά και πάλι, η εξίσωση όλων των ελεύθερων επαγγελμάτων δεν μοιάζει ο καλύτερος τρόπος για να γίνει. Και μπράβο τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό οι 42 κατηγορούμενοι
Χάρης Δούκας: «Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η έμφυλη ισότητα αποτελεί σταθερή προτεραιότητά μας»
Έκτακτα μέτρα και παροχές roaming για τους πολίτες που βρίσκονται σε χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής
«Μην μας δηλητηριάσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Παπαχρήστου, και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσίασαν τον απολογισμό και τις στρατηγικές προτεραιότητες
«Η αποστολή στην Κύπρο είναι αμυντική και ειρηνική», είπε μεταξύ άλλων
Καλώς ή κακώς η ελληνική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο είναι μονόδρομος. Κι από τους τρόπους παρουσίας, το να στέλνεις φρεγάτες για να προστατεύσεις την Κύπρο είναι μάλλον ο προτιμότερος
Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 κατηγορούμενοι
Μια συζήτηση για όλα με τη βουλεύτρια Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Οι δύο πρόεδροι ζητούν επίσημη ενημέρωση και χάραξη της εθνικής γραμμής
«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ως προς αυτά τα προγράμματα, ενώ ήμασταν ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Συζήτηση για Ιράν και Λίβανο με έμφαση στη σταθερότητα της περιοχής
«Ο homo economicus δεν είναι homo sapiens», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Εντός του 2026, 5.000 μόνιμες προσλήψεις και 3.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
«Δεν θα εγκαταλείψουμε όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Διαβεβαιώσεις για επάρκεια προϊόντων , με πάνω από 500 έλεγχους σε λίγα 24ωρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.