Πολιτικη & Οικονομια

Το ιστορικό των διασπάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ - Από τη ΔΗΜΑΡ και τη Λαϊκή Ενότητα μέχρι τη σημερινή κρίση

Ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο - Οι δύο μεγάλες ρήξεις μέσα σε 13 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΣΥΡΙΖΑ
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι διασπάσεις που προηγήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτή που έρχεται

Ο κύβος ερρίφθη για τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ με τις πρώτες αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών, αφοτού ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης, να είναι γεγονός και με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σάββατο να προβλέπεται να είναι «εκρηκτική».

Aπό την πρώτη στιγμή, η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε ότι δημιούργησε τριγμούς στο κόμμα, έπειτα από μια αρκετά έντονη προεκλογική περίοδο.

Πριν λίγες εβδομάδες, αίσθηση προκάλεσε η αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθησε ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ αποκορύφωμα αποτέλεσε η σημερινή ανακοίνωση αποχώρησης του Πάνου Σκουρλέτη - ο οποίος είχε εξάλλου προταθεί για διαγραφή από τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη - και του Νίκου Βούτση.

Την ίδια ώρα, η τάση «Ομπρέλα», με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναμένεται και αυτή να ανακοινώσει την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει εντός του Σαββατοκύριακου.

Μέσα σε 13 χρόνια, έχουν λάβει χώρα δύο μεγάλες διασπάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ - και όλα δείχνουν ότι είμαστε ενώπιον της τρίτης.

Η ΔΗΜΑΡ

Το 2008 τη θέση του Αλέκου Αλαβάνου στην ηγεσία του κόμματος αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Στις εκλογές της επόμενης χρονιάς, συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 4,60% και εξέλεξε 13 βουλευτές, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως μεγάλη αποτυχία.

Τον Ιούνιο του 2010, κατά τη διάρκεια του 6ου Συνεδρίου του Συνασπισμού, η «Ανανεωτική Πτέρυγα» του κόμματος, με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη, αποχώρησε ιδρύοντας τη Δημοκρατική Αριστερά. Τον Φώτη Κουβέλη ακολούθησαν και άλλοι τρεις βουλευτές, οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος πίσω από αυτή την αποχώρηση ήταν η στάση απέναντι στο ενδεχόμενο χρεωκοπίας, καθώς η ΔΗΜΑΡ έκρινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε αντιευρωπαϊκές και λαϊκίστικες θέσεις.

Το ιστορικό των διασπάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ - Από τη ΔΗΜΑΡ και τη Λαϊκή Ενότητα μέχρι τη σημερινή κρίση

Οι συγκεκριμένες κινήσεις αποτέλεσαν ιστορικό γεγονός για τον ΣΥΡΙΖΑ: επρόκειτο για την πρώτη διάσπαση του κόμματος και τα μέλη αυτά θεωρούνταν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο ίδιος ο Τσίπρας χαρακτήρισε τις αποχωρήσεις ως «παραδοξότητες».

Το επεισοδιακό 2005 και οι αποχωρήσεις Λαβαζάνη & Κωνσταντοπούλου

Το 2015 ήταν μια επεισοδιακή χρονιά από όλες τις απόψεις για τη νεοεκλεγείσα στις αρχές του έτους κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: διαπραγματεύσεις, δημοψήφισμα, capital controls, τρίτο μνημόνιο, παραίτηση και ανακήρυξη νέων εκλογών, και φυσικά η μεγάλη διάσπαση του κόμματος.

Μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και αφού ακολούθησε η παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη από υπουργός Οικονομικών, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε το «όχι» των Ελλήνων στους δανειστές και επέστρεψε με το τρίτο μνημόνιο στα μέσα του Ιουλίου. Η επίτευξη συμφωνίας προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, με αποτέλεσμα 47 βουλευτές να διαφοροποιηθούν κατά την ψήφισή της στη Βουλή.

Στις 20 Αυγούστου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τις παραιτήσεις τόσο του ιδίου ως πρωθυπουργού όσο και της κυβέρνησής του και έτσι προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου 2015.

Παράλληλα, 25 βουλευτές και ένας ευρωβουλευτής, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αποχώρησαν από το κόμμα και σχημάτισαν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπό τον τίτλο «Λαϊκή Ενότητα». Επικεφαλής τέθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, γραμματέας ο Στάθης Λεουτσάκος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Δημήτρης Στρατούλης και εκπρόσωπος τύπου ο Κώστας Ήσυχος.

Τις επόμενες ημέρες προσχώρησαν στο κόμμα 53 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ανήκαν κυρίως στην Αριστερή Πλατφόρμα και στην Κομμουνιστική Τάση.

Το ιστορικό των διασπάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ - Από τη ΔΗΜΑΡ και τη Λαϊκή Ενότητα μέχρι τη σημερινή κρίση

Από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποχώρησαν και άλλοι τρεις βουλευτές, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Νάντια Βαλαβάνη και ο Κωστής Δερμιτζάκης, οι οποίοι εντάχθηκαν επίσης στη Λαϊκή Ενότητα, όπως επίσης και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής.

Αργότερα, αποχώρησε και η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, παραμένοντας ανεξάρτητη και μετέπειτα εντασσόμενη στο ΜέΡΑ25.

Στην πορεία, η Ζωή Κωνσταντοπούλου σχημάτισε το δικό της κόμμα, την Πλεύση Ελευθερίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.