- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Προς μπαράζ αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ - Το έντονο παρασκήνιο εν όψει Κεντρικής Επιτροπής
Νέο κύμα και διαξιφισμοί μετά το άρθρο - «αντίο» του Γ. Σταθάκη
ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος άνοιξε την «πόρτα» της εξόδου ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει μπαράζ αποχωρήσεων ακόμη και πριν από την Κεντρική Επιτροπή
Κινούμενη άμμος για τον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους δύο μήνες. Μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, οι εξελίξεις βαθαίνουν την κρίση στην Κουμουνδούρου, με κορυφαία στελέχη να βρίσκονται με το ένα πόδι έξω από το κόμμα. Κρίσιμη καμπή, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου αναμένεται να γραφεί το τέλος για τουλάχιστον δύο πρώην υπουργούς, τον Γιώργο Σταθάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο Γιώργος Σταθάκης έχει προαναγγείλει ήδη την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού με άρθρό του στο news247.gr αποχαιρέτησε ήδη το κόμμα, αφήνοντας αιχμές στον νέο πρόεδρο και τη διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος μετά τις Εθνικές και Αυτοδιοικητικές Εκλογές, στρέφοντας το βλέμμα στο επόμενο κρίσιμο ορόσημο, αυτό των Ευρωεκλογών του 2024. Είχε σημειώσει, άλλωστε, ότι η «Αριστερά δεν χωρά στο κόμμα Κασσελάκη, Παππά, Πολάκη».
Στον κύκλο των αποχωρήσεων και η Ομπρέλα, η οποία φέρεται να έχει λάβει ήδη την απόφαση για την πορεία της εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μερικά από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω. Ανάμεσά τους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - που ήδη από τη Δευτέρα (6.11) άφησε ανοιχτό το παράθυρο για την αποχώρησή του -, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο Δημήτρης Βίτσας. Ενδεχόμενη παραμονή τους στο κόμμα μετά τις εργασίες του Σαββατοκύριακου, θα αποτελεί έκπληξη και για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα γίνει εισήγηση για τις διαγραφές στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου;
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν θα υπάρξει ή όχι εισήγηση από την Επιτροπή Δεοντολογίας στην Κεντρική Επιτροπή για τις διαγραφές παραμένει έως και αυτήν την ώρα άγνωστο. Βέβαια, δεν αποκλείεται το ζήτημα να συζητηθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής. Την ίδια ώρα, για πολλούς αναμένεται η Κεντρική Επιτροπή να καταλήξει για το ζήτημα των διαγραφών σε κάποιου είδους διατύπωση «πολιτικής αποδοκιμασίας» των τοποθετήσεων που έχουν γίνει από τον Νίκο Φίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Δημήτρη Βίτσα. Πάντως, φαίνεται ότι τα στελέχη της Ομπρέλας δεν βάζουν στο τραπέζι ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στο Action24, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην Κεντρική Επιτροπή θα συζητηθεί το θέμα των συμπεριφορών, τονίζοντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχει θέμα συνύπαρξης στον ΣΥΡΙΖΑ». Το παρασκήνιο παραμένει έντονο, καθώς οι προεδρικοί επιδιώκουν να μην υπάρξει σύγκρουση στο κόμμα, ζητώντας ανασκευαστικές δηλώσεις από τους υπό διαγραφή. Μάλιστα, σύμφωνα με το Mega, αυτήν τη στάση μετέφερε στους ευρωβουλευτές ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλες. «Ας κάνουν ανασκευή, αλλιώς δεν κάνω πίσω για τις διαγραφές», φέρεται να τους είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ομπρέλας εκτός ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αρχικά θα δημιουργηθεί μια κίνηση, που στη συνέχεια θα μετεξελιχθεί σε κόμμα, εν όψει ευρωεκλογών. Μία πρώτη αίσθηση αυτής της πορεία φάνηκε να δόθηκε στην εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.