Πολιτικη & Οικονομια

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα είναι πάντα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών

Υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών, η διαχρονική θέση της Ελλάδος

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα είναι πάντα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλάει από το βήμα της 27ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

«Ο δυτικός και ο αραβικός κόσμος θα πρέπει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για να λύσουν τις διαφορές του», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης

«Η Ελλάδα συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο και με το Ισραήλ και είναι αξιόπιστη από την πρώτη στιγμή με τη στάση αρχής που έχει λάβει για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή», διαμήνυσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης την Τρίτη (24/10) από το βήμα της 27ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.

Γεραπετρίτης: Πρέπει να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των κρατών να αμύνονται σε επιθέσεις

«Εμείς πάντοτε θα είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των κρατών να αμύνονται σε επιθέσεις, στο όριο το οποίο ορίζει το Διεθνές Δίκαιο». Μάλιστα, κατέστησε σαφές πως η τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν.

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα καταδίκασε κάθε μορφή τρομοκρατίας, βίας και απάνθρωπης μεταχείρισης και τόνισε πως δεν είναι δυνατό να υπάρχει η οποιαδήποτε ομηρία, στο μέτρο που χρησιμοποιείται ο άνθρωπος ως μέσο εκβίασης μεταξύ των κρατών, και να στοχοποιούνται άμαχοι.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι η χώρα μας τάχθηκε υπέρ της εξασφάλισης ανθρωπιστικών διόδων και βοήθειας σε όλους τους ευάλωτους, καθώς και ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί σε μια διεθνή διάσκεψη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή όλων των ισχυρών παικτών και των ενδιαφερόμενων μερών.

Υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών, η διαχρονική θέση της Ελλάδος

Σκιαγραφώντας τον ρόλο της Ελλάδας στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, επανέλαβε τη διαχρονική θέση της Ελλάδας για το Μεσανατολικό υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επεσήμανε επίσης ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική θα παραμείνει εξωτερική πολιτική αρχών. Δεν πρόκειται να καταστεί ούτε συγκυριακή ούτε συναλλακτική, ξεκαθάρισε και ανακοίνωσε πως υπάρχει ενδεχόμενο να ξαναταξιδέψει σύντομα στη Μέση Ανατολή.

Εστιάζοντας περαιτέρω στη Μέση Ανατολή, είπε ότι είναι μια μεγάλη δοκιμασία για όλους μας, διότι πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο βρίσκεται στην αιχμή της εξωτερικής πολιτικής όλων των χωρών του δυτικού και του αραβικού κόσμου.

Οι πέντε σύγχρονες προκλήσεις και τα κοινά τους χαρακτηριστικά

Οι μεγάλες προκλήσεις του σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη είναι:

  • η κλιματική κρίση
  • η επισιτιστική ανασφάλεια
  • η επιθετικότητα
  • η δημόσια υγεία
  • η μετανάστευση

Οι πέντε σύγχρονες προκλήσεις έχουν τρία κοινά χαρακτηριστικά, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δεν έχουν τόπο και χρόνο, βιώνουμε την κατάρρευση των βεβαιοτήτων και οι οικουμενικές κρίσεις δεν αντιμετωπίζονται με οικουμενικές λύσεις.

Ο συμβιβασμός έχει καταντήσει μια βρώμικη λέξη

Επικαλούμενος τη φράση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ότι «ο συμβιβασμός έχει καταντήσει να είναι μια βρώμικη λέξη», ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε πως έχουμε δυσκολία στο να μπορέσουμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε για προβλήματα τα οποία είναι κοινά».

«Δυσκολευόμαστε να τηρούμε μια διαβουλευτική στάση απέναντι στα πράγματα για να βρίσκουμε λύσεις που θα είναι ωφέλιμες. Οφείλουμε να είμαστε διαβουλευτικοί. Να αντιμετωπίζουμε τα θέματα με περίσκεψη και κυρίως να βάλουμε μέσα στη σκέψη μας και το αύριο, όχι μόνο το σήμερα ή το χθες», υπογράμμισε.

Γεραπετρίτης: Ο δυτικός και ο αραβικός κόσμος θα πρέπει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι

Στη συζήτηση που ακολούθησε μαζί με τον πρώην βοηθό υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ και τον Ντέιβιντ Χάρις, στρατηγικό σύμβουλο στο Henry Jackson Society του Λονδίνου, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως είναι σημαντικό να φέρουμε τις δυτικές και τις αραβικές χώρες στο ίδιο τραπέζι για να περιοριστεί η απώλεια ανθρώπινων ζωών. «Χρειαζόμαστε μετριοπάθεια και διάλογο», επεσήμανε.

Παράθυρο ευκαιρίας Ελλάδας και Τουρκίας για ανάπτυξη καλών γειτονικών σχέσεων

Τέλος, ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως είμαστε αναγκασμένοι από τη γεωγραφία να προσπαθήσουμε να ζήσουμε μαζί, με όρους ευημερίας και ειρήνης.

«Είναι πεποίθησή μας η προσπάθεια ανάπτυξης καλών γειτονικών σχέσεων με την Τουρκία, στη βάση του αλληλοσεβασμού. Υπάρχουν πράγματα στα οποία οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν», σημείωσε και αναφέρθηκε σε θετικά μέτρα τα οποία η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν από κοινού να λάβουν, όπως για παράδειγμα στον τομέα της οικονομίας, της πολιτικής προστασίας και στη μετανάστευση.

«Ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας και για τις δύο χώρες να συζητήσουν καλή τη πίστει, διότι έχουμε δύο νέες κυβερνήσεις, με μια πρόσφατη εντολή, έχουμε δύο ηγέτες οι οποίοι από κοινού θέλουν να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις και θα αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία προκειμένου να χτίσουμε μια κατάλληλη σχέση».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ