Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων - Συνάντηση Μητσοτάκη-Ράμα
Τι είπαν οι δύο πρωθυπουργοί για το θέμα Μπελέρη
Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκε στα Τίρανα Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων για θέματα οικονομικής σύγκλισης - Τι συνέβη στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ράμα για Μπελέρη
Ολοκληρώθηκε στα Τίρανα Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στην οποία συμμετείχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Σύνοδος Κορυφής εστίασε σε θέματα οικονομικής σύγκλισης των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ και ενσωμάτωσής τους στην Ενιαία Αγορά, σε σχέσεις καλής γειτονίας και διμερή ζητήματα, καθώς και στην υποστήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η «Διαδικασία του Βερολίνου» πραγματοποιήθηκε ενόψει των τακτικών εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των υποψήφιων χωρών, και της συζήτησης για τη Διεύρυνση της ΕΕ, η οποία άρχισε στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα και αναμένεται να κορυφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε και κατ ίδιαν συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα με τον οποίο συζήτησε το θέμα Μπελέρη.
Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη ότι θα πρέπει αυτό το θέμα να επιλυθεί, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας να ορκιστεί, ως προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην ΕΕ.
Νωρίτερα το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Αυστηρό μήνυμα νωρίτερα μέσα στη μέρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την Αλβανία.
«Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης. Όμως θέλω να τονίσω ότι ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα, έστω και προφυλακισμένος, να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο.
Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε σταθεροί υπέρμαχοι της ανάγκης οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αναγνωρίζουμε όμως, ταυτόχρονα, ότι ο δρόμος αυτός είναι ένας δρόμος δύσκολος, ο οποίος απαιτεί από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στα Τίρανα.
«Και βέβαια, η μία αρχή η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την Ελλάδα, είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου. Ένας σεβασμός, ο οποίος πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας του οργανωμένου κράτους όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Είναι ένα δικαίωμα αναφαίρετο, το οποίο απορρέει από την αλβανική συνταγματική τάξη, ένα δικαίωμα, εξάλλου, το οποίο είναι απολύτως συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του κράτους δικαίου. Και είναι πολύ σημαντικό ο κ. Μπελέρης να ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας, έτσι ώστε να φύγει αυτή η σημαντική σκιά, η οποία αυτή τη στιγμή αναμφισβήτητα επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίλυση του θέματος Μπελερη είναι προϋπόθεση για να συμφωνήσει η Ελλάδα στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ.
«Θα επαναλάβω, και από εδώ, ότι η επίλυση αυτού του θέματος είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να κάνει κι αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζω κι εύχομαι το πρόβλημα αυτό να μπορέσει να επιλυθεί σε πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης, χωρίς να σκιάζει περαιτέρω τις σχέσεις μας των δύο κρατών», ανέφερε.
Σε ερώτηση αν θα συζητήσει το ζήτημα Μπελέρη με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα απάντησε: «Ναι, θα συζητήσω το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη με τον πρωθυπουργό Ράμα. Η θέση μας σχετικά με το θέμα αυτό είναι πολύ ξεκάθαρη: δεν έχω καμία πρόθεση, ούτε είναι δουλειά μου, να παρέμβω στις διαδικασίες της ανεξάρτητης αλβανικής Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο Φρέντι Μπελέρης έχει το δικαίωμα να ορκιστεί, ακόμη και αν παραμένει προφυλακισμένος. Θα το καταστήσω αυτό απολύτως σαφές στον Έντι Ράμα και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα αυτό με θετική διάθεση».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην εκδήλωση για τα 110 χρόνια από την ίδρυση του ΕΒΕΘ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα εδώ και 13 χρόνια
Σε τροχιά κλιμάκωσης οι κινητοποιήσεις
Κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών για οικονομία, μετανάστευση, γεωπολιτική και Ευρώπη
Έργα για την αποκατάσταση και ανάδειξή της
Διαφωνία για εκπροσώπηση και πρόσωπα με ποινικές εκκρεμότητες βάζει φωτιά στον διάλογο
Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogrou είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Θα γίνουν δύο συναντήσεις με τους αγρότες»
Ήπια ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για μάρτυρες, τηλεοπτική κάλυψη και ρόλους προσώπων
Οι φιλοδοξίες της και η συμμαχία του «προοδευτικού κόΖμου»
«Καλοπροαίρετα έκανε μια παρέμβαση την οποία θεώρησα άστοχη»
«Tο εμβόλιο είναι δοκιμασμένο 70 χρόνια»
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να πιέσουν για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους
Η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
Στο επίκεντρο το Ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής
Συγκρίνει το ΕΣΥ με το σύστημα υγείας των ΗΠΑ
Στο επίκεντρο Mercosur, εισαγωγές και αυξημένα κόστη παραγωγής
Εικοσιτετράωρη λειτουργία θερμαινόμενης αίθουσας και τηλεφωνικής γραμμής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.