Πολιτικη & Οικονομια

Χάρης Δούκας: Ποιος είναι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων

Η ακαδημαϊκή πορεία και το όραμα για την Αθήνα

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας
Ο Χάρης Δούκας είναι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων © EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Χάρης Δούκας: Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων - Η ακαδημαϊκή πορεία και η προεκλογική εκστρατεία που οδήγησε σε εκλογική νίκη

Ο Χάρης Δούκας είναι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα αναλάβει το τιμόνι της πρωτεύουσας, αφού επικράτησε του Κώστα Μπακογιάννη με 56%, ανατρέποντας τα δεδομένα από τον α' γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023. 

Ο Χάρης Δούκας εμφανίστηκε ξαφνικά στα δημοτικά πράγματα της Αθήνας. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μόλις τον Αύγουστο και έκανε μία σύντομη προεκλογική εκστρατεία σχεδόν δύο μηνών, καταφέρνοντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αθηναίων. Με ένα καλογυρισμένο βίντεο συστηνόταν στους πολίτες, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του συνδυασμού του «Αθήνα Τώρα». 

Σε συνέντευξή του στην ATHENS VOICE, o Χάρης Δούκας είχε δηλώσει ότι η συζήτηση για αλλαγή στην Αθήνα, πρώτα από όλα, πρέπει να γίνει σε επίπεδο γειτονιάς«Υπάρχει μία εικόνα παραίτησης σε πάρα πολλές γειτονιές και δεν αναφέρομαι μόνο σε θέματα καθαριότητας. Αναφέρομαι σε θέματα ασφάλειας, αλλά και στην κατάσταση των σχολείων. Υπάρχουν περιοχές όπου οι μαθητές κάνουν μαθήματα σε κοντέινερ. Οι μετασχηματισμοί στις πόλεις πρέπει να ξεκινάνε από τις γειτονιές και να αγκαλιάζουν μετά όλη την Αθήνα. Καλά είναι τα “πάρκα τσέπης”, αλλά για εμάς το πράσινο δεν είναι χορηγία, είναι δικαίωμα. Δικαίωμα στην πόλη για να αλλάξουμε τη ζωή μας». Στην ίδια συνέντευξη δήλωνε ότι η υποψηφιότητά του δεν «ήρθε για να καταγράψει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα». 

«Στην Αθήνα χρειάζεται ένας δήμαρχος που αγαπά πάρα πολύ τη λογική της καθημερινότητας και των γειτονιών, ένας δήμαρχος που θα θελήσει να μετασχηματίσει τις πόλεις και τις γειτονιές για να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων και όχι ένας δήμαρχος ο οποίος θέλει μέσα από έργα βιτρίνας να διαμορφώσει μία εικόνα πλασματική, που ίσως αποτελέσει ένα βήμα για να κάνει μετά κάτι άλλο. Εγώ θέλω πέντε χρόνια να δουλέψω για την πόλη και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή», σημείωνε τον Σεπτέμβρη, μιλώντας στην ATHENS VOICΕ, όπου παρουσίασε τα τρία μέτρα για την πράσινη μετάβαση της Αθήνας. 

«Πρόκειται για απλές, άμεσες παρεμβάσεις» εξηγεί ο Χάρης Δούκας. «Στόχος μας είναι μέσα στην πενταετία να φυτέψουμε 25.000 δέντρα, δηλαδή 5.000 δέντρα τον χρόνο, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε το οξυγόνο στην Αθήνα. Εμείς λέμε ότι μπορούμε να μειώσουμε σε βάθος πενταετίας 5 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία. Λέμε ότι μπορούμε σε βάθος πενταετίας να δώσουμε καθαρή ενέργεια με σχεδόν μηδενικό κόστος για 50.000 ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά. Μιλάμε για πράσινη ενέργεια. Πράσινη ενέργεια δεν είναι ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο που φτιάχνει μία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία για να βγάλει λεφτά παράγοντας φωτοβολταϊκή ενέργεια. Πράσινη μετάβαση είναι πώς εγώ μπορώ με ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη μου, να έχω ένα μέρισμα σε μία ενεργειακή κοινότητα, και άρα την ενέργεια που χρειάζομαι να την παράγω σε ένα μεγάλο ποσοστό ο ίδιος και να μη χρειάζομαι ενεργειακές εταιρείες, ρήτρα αναπροσαρμογής και επιδόματα από την εκάστοτε κυβέρνηση».

Ο Χάρης Δούκας παρουσίασε τις 12 δεσμεύσεις του συνδυασμού «Αθήνα Τώρα»
Ο Χάρης Δούκας είναι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Χάρης Δούκας - Ένας ακαδημαϊκός στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας

Ο Χάρης Δούκας είναι Καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 12/05/1980. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ΕΜΠ, με θέμα τα συστήματα αποφάσεων για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ασχολείται με την ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Η ενέργεια και το περιβάλλον αποτελούν βασικά πεδία της δραστηριότητάς του, υποστηρίζοντας τη χάραξη βιώσιμων ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών, με όρους συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης, ώστε η σχεδιαζόμενη παρέμβαση να γίνεται «κτήμα» όλων των πολιτών. Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει, έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα, έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας σχέδια δράσης και παρεμβάσεις για την ενέργεια και το κλίμα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και την ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνιών και διαδικτύου. Τα συστήματα που αναπτύσσει υποστηρίζουν την χάραξη πολιτικών κινητοποίησης της κοινωνίας και την υλοποίηση βιώσιμων δράσεων, που στηρίζουν συμμετοχικά σχήματα και μπορούν να δημιουργήσουν πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό πλούτο που να μας αφορά όλους.

Για τη δράση και το έργο του έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα »»» Χάρης Δούκας

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ