Πολιτικη & Οικονομια

Μπακογιάννης - Δούκας: Διαξιφισμοί για Μεγάλο Περίπατο, αντιπλημμυρικά, κάμερες, έργα

Όλα όσα έγιναν στο debate για τον Δήμο Αθηναίων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπακογιάννης - Δούκας: Διαξιφισμοί για Μεγάλο Περίπατο, αντιπλημμυρικά, κάμερες, έργα
To Debate Κώστα Μπακογιάννη - Χάρη Δούκα ©Dimitris Kapantais / SOOC

Liveblog: Το debate μεταξύ του Κώστα Μπακογιάννη και του Χάρη Δούκα για τον Δήμο Αθηναίων

Σε ήπιους τόνους γενικά, αλλά χωρίς να λείψουν οι αιχμές διεξήχθη το debate των δύο υποψηφίων για τον Δήμο Αθηναίων, Kώστα Μπακογιάννη και Χάρη Δούκα, λίγες μέρες πριν τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής 15 Οκτωβρίου.

Οι πρώτοι «διαξιφισμοί» αφορούσαν την ασφάλεια στις γειτονιές της Αθήνας. Ο Κώστας Μπακογιάννης είπε «ναι» στην τοποθέτηση καμερών σε 750 σημεία της Αθήνας, καθώς δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε γειτονιά. «Δεν είναι προτεραιότητά μου» απάντησε ο Χάρης Δούκας για τις κάμερες, τασσόμενος υπέρ της ενίσχυσης της δημοτικής αστυνομίας. «Θα έπρεπε να είναι προτεραιότητά σας» ανταπάντησε ο κ. Μπακογιάννης.

Η επόμενη αντιπαράθεση είχε να κάνει με τα αντιπλημμυρικά έργα. Ο Κώστας Μπακογιάννης επισήμανε ότι χαρτογραφήθηκαν τα 41 σημεία επικινδυνότητας και αντιμετωπίστηκαν κάποια, ωστόσο υπογράμμισε το πρόβλημα των αρμοδιοτήτων που δεν έχει ο Δήμος Αθηναίων, όπως για παράδειγμα τα φρεάτια που δεν τελούν όλα υπό την ευθύνη του. 

Ο Χάρης Δούκας έκανε λόγο για «ανοχύρωτη πόλη» και υπογράμμισε πως ο ίδιος από τη θέση του δημάρχου Αθηναίων θα αναλάβει την ευθύνη να καθαρίσει τα φρεάτια «με τις υπηρεσίες και θα προχωρήσω όλες τις μελέτες και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, δεν θα ρωτήσω τον περιφερειάρχη, είναι θέμα ζωής». 

Σε ό,τι αφορά, δε, τον Μεγάλο Περίπατο, στις αναφορές του Χάρη Δούκα περί «Βατερλώ», ο Κώστας Μπακογιάννης παραδέχθηκε ότι υπήρξαν λάθη και προκλήθηκε ταλαιπωρία, ωστόσο «το τελικό έργο αποζημιώνει. Είναι ο πρώτος πράσινος δρόμος της πόλης. Πολλά δέντρα, χώρος για άτομα με αναπηρία, έχει μειωθεί κατά 25% η ρύπανση». Ο Χάρης Δούκας υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός στο ζήτημα του Μεγάλου Περιπάτου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Βασιλίσσης Όλγας, κάνοντας λόγο για κλείσιμο που αποφασίστηκε χωρίς μελέτη και σχέδιο και «έκοψε την Αθήνα στα δύο», για να δεσμευθεί ότι εάν εκλεγεί ο δρόμος θα ανοίξει.

Η συνέχεια της αντιπαράθεσης συνεχίστηκε για τα έργα στο Πάρκο Δρακόπουλου, τον Λόφο Στρέφη, την Ακαδημία Πλάτωνος και το μετρό των Εξαρχείων, για τα οποία ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε τη θέση του Χάρη Δούκα, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να τοποθετηθεί. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ που έχει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ πλέον κατηγόρησε τον Κώστα Μπακογιάννη ότι για τις αποφάσεις αυτές δεν έκανε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, για να ξαναθέσει το ερώτημα ο δήμαρχος Αθηναίων προς τον Χάρη Δούκα με την επισήμανση ότι ο δήμαρχος πρέπει να παίρνει θέση απέναντι στα ζητήματα. «Κάποιοι αντιδρούν σε αυτά. Εσείς με ποιους είστε;»

Αντιπαράθεση και για το ζήτημα της ανακύκλωσης σημειώθηκε στο τέλος του debate, όταν ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι δεν έχουν επιτευχθεί ούτε κατά προσέγγιση οι στόχοι (4% αντί 24% ανέφερε), κάτι το οποίο διέψευσε ο Κώστας Μπακογιάννης (μίλησε για 10%) και επισήμανε ότι «έχει μπει το νερό στο αυλάκι».

Δέσμευση τιμής να μείνει στον Δήμο Αθηναίων είτε χάσει, είτε κερδίσει, έδωσε στο κλείσιμο του debate ο Κώστας Μπακογιάννης.

Δεν είναι τρίτος γύρος εκλογών οι αυτοδιοικητικές κάλπες, όποιος συμφωνεί μαζί μας θέλουμε να μας στηρίξει, τόνισε ο Χάρης Δούκας.

Αναλυτικά το debate σε liveblog:

Οι όροι του debate

Η τηλεμαχία θα έχει διάρκεια μιάμιση ώρα. Τον συντονισμό θα κάνει ο Γιώργος Κουβαράς, ενώ τις ερωτήσεις προς τους δύο υποψήφιους δημάρχους θα απευθύνουν ο συντονιστής, η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του ΕΡΤNEWS, Λίδα Μπόλα, και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μάκης Προβατάς.

Οι όροι διεξαγωγής του debate αποφασίστηκαν σήμερα, Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, σε συνάντηση που είχαν τα επιτελεία των δύο υποψηφίων με τα στελέχη του ενημερωτικού τομέα της ΕΡΤ.

Οι δύο υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν σε επτά θεματικές ενότητες, εκ των οποίων η μία δεν θα έχει προκαθορισμένο θέμα.

Οι ενότητες στις οποίες θα κληθούν να απαντήσουν οι δύο υποψήφιοι είναι οι εξής:

  1. Λειτουργία της πόλης
  2. Ασφάλεια
  3. Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα
  4. Υποδομές/Ανάπτυξη
  5. Κοινωνική πολιτική
  6. Πολιτισμός
  7. Ελεύθερη ενότητα

Οι δημοσιογράφοι θα υποβάλουν 14 ερωτήσεις, διάρκειας έως 30 δευτερόλεπτα η καθεμιά. Η χρονική διάρκεια κάθε απάντησης θα είναι έως δύο λεπτά. Κάθε δημοσιογράφος θα έχει δικαίωμα υποβολής μιας συμπληρωματικής ερώτησης (follow up).

Ερωτήσεις (έως τρεις) θα μπορούν να υποβάλουν και οι δύο υποψήφιοι μεταξύ τους. Επίσης, οι Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν έως πέντε παρεμβάσεις, ενάμισι λεπτού η καθεμιά, όποτε το επιλέξουν.

Στο τέλος της τηλεμαχίας, οι δύο υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα μιας συνολικής τοποθέτησης, χρονικής διάρκειας έως δύο λεπτών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ