Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η Ευρώπη να αποφασίζει ποιος μπαίνει στην Ε.Ε. και όχι οι διακινητές

Τι είπε για την κλιματική κρίση και την οικονομική διακυβέρνηση στη σύνοδο των MED9

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους υπόλοιπους ηγέτες των MED9
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η δήλωση του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της MED9

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής EUMED-9 στη Μάλτα, στάθηκε σε τρία σημεία: στην κλιματική κρίση, στο μεταναστευτικό και στην οικονομική διακυβέρνηση.

Για την κλιματική κρίση, αρχικά ευχαρίστησε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο για την υποστήριξή τους στην Ελλάδα. Είπε ότι είχαμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με έντονες πυρκαγιές και πλημμύρες και επισήμανε ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει τη Μεσόγειο με δυσανάλογο τρόπο.

«Θα πρέπει να μας κάνει να δράσουμε άμεσα. Χαίρομαι που συμφωνείτε με το περιεχόμενο της επιστολής που σας έστειλα που λέει ότι πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για πιο ολοκληρωμένη συνεργασία και σε θέματα πρόληψης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvvjt5bn2229)

«Να διασφαλίσουμε ισορροπία μεταξύ της ατζέντας μας για την μακροπρόθεσμη άμβλυνση του προβλήματος και τη βραχυπρόθεσμη λύση των συνεπειών από την κλιματική κρίση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοια ισορροπία», σημείωσε και έθιξε το θέμα των ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Επισήμανε ότι όταν προκύπτουν τέτοιες καταστροφές σε ορισμένες χώρες, το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται και έφερε ως παράδειγμα τη Λιβύη όπου είχαν 20.000 θανάτους από την ίδια κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα.

Μεταναστευτικό: « Η Ευρώπη να αποφασίζει ποιος μπαίνει στην Ε.Ε. και όχι οι διακινητές»

Για το μεταναστευτικό, δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε ότι πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη και όχι οι διακινητές να αποφασίσουν ποιοι θα μπαίνουν στην Ε.Ε. και ποιοι όχι.

«Είναι πιο ασφαλές να μπορέσουν τα κράτη να διασφαλίσουν ότι οι βάρκες δεν θα ξεκινούν από τις ακτές προς τη Μεσόγειο για να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία και στη θέσπιση κριτηρίων για τους αιτούντες άσυλο. «Να έχουμε κοινή γραμμή», είπε και σημείωσε πως πρέπει «να παρέχουμε και τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να έρθουν να βοηθήσουν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ευρώπης αλλά με τους δικούς μας όρους».

Για την οικονομική διακυβέρνηση τόνισε πως δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που επιτάσσουν δημοσιονομικές προσαρμογές που οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση.

«Να επιστρέψουμε στην πρόταση της Επιτροπής που δίνει ευελιξία στα κράτη να μπορούμε να διαμορφώνουμε τη δική μας δημοσιονομική προσαρμογή και να έχουμε επενδύσεις για να υπερασπιστούμε την αυτονομία μας», είπε μεταξύ άλλων.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε τα καλύτερα στην Κύπρο για την επόμενη συνάντησή τους και είπε ότι η σημερινή σύνοδος ήταν επιτυχής και παραγωγική μορφή συνεργασίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ