Πολιτικη & Οικονομια

Η πρώτη συνέντευξη Κασσελάκη: «Είμαι αριστερός - Να μην ασχολείται μαζί μου ο Μητσοτάκης»

Δήλωσε ενθουσιασμένος για το γεγονός ότι θα πάει στρατό

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Στέφανος Κασσελάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: H πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του

Ενωτικός απέναντι σε όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δήλωσε υπέρ νέων μελών, εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αρχή της συνέντευξης, αναφορικά με τη νέα κακοκαιρία στη Θεσσαλία, καταλόγισε μεγάλη ανεπάρκεια στην αυτοδιοίκηση και στην κεντρική κυβέρνηση.

«Ο μηχανισμός της ΝΔ απέτυχε να σώσει ζωές. Δεν είναι άτυχος ο Βόλος, δεν είναι κάθε 16.000 χρόνια τέτοια βροχή. Υπάρχει κλιματική κρίση, αλλά δεν έχουμε επενδύσεις στην πρόληψη και την προστασία του πολίτη», είπε. Προανήγγειλε, εξάλλου, ότι θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα τον Βόλο.

Στο σημείο αυτό, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι θα πρέπει «να ασχολείται με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, παρά με εμένα» και λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «έχει ζωές στα χέρια του». Μετέπειτα, ανέφερε ότι «δεν έχω ακούσει συγγνώμη για τον κ. Μητσοτάκη που αποκάλεσε "εθνική εξαίρεση" τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι τοξικοί όσοι κατηγορούν άλλους για τοξικότητα».

Σε ερώτηση για την απουσία του από τη Βουλή, θεωρεί πως δεν αποτελεί πρόβλημα: «Είναι και μια ανακούφιση για εμένα που υπάρχει ο κ. Φάμελλος γιατί είναι τόσο το έργο που πρέπει να έχουμε έναν πραγματικό επιστήμονα. Εγώ θα είμαι έξω στην κοινωνία, πρέπει να φέρουμε τη δική μας ΚΟ από τους κλειστούς διαδρόμους της Βουλής μέσα στην κοινωνία».

Για το άρθρο 16, είπε ότι είναι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά υπέρ της σύμπραξης με ξένα πανεπιστήμια.

«Είμαι αριστερός»

Ως κεντρικό του πρόταγμα, ο κ. Κασσελάκης έθεσε μια «σύγχρονη πατριωτική Αριστερά», η οποία μέσω της διάδρασης με την κοινωνία θα χτίσει μέσα στα επόμενα χρόνια κυβερνητικό πρόγραμμα.

Στη συνέχεια, ανέφερε σχετικά με το επικοινωνιακό χάρισμα αλλά και την «έλλειψη πολιτικότητας» που του καταλογίζουν: «Η υποψηφιότητά μου άρχισε από τις θέσεις μου. Ήμουν ο μόνος από τους υποψήφιους που έβαλε στον κόσμο θέσεις ξεκάθαρες. Θέσεις που πήρε ο κόσμος, τις εμπλούτισε, τις συμπληρώνει. Ο κόσμος άρχισε όχι μόνο να πατάει like στο Facebook, αλλά να με παροτρύνει να κατέβω. Δεν είχα σχέδιο από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να κατέβω πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην ερώτηση αν είναι αριστερός, απάντησε θετικά και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο η Αριστερά είναι πρώτα στάση ζωής και αξιακός κώδικας, και μετά πολιτική. «Στην καπιταλιστική οικονομία που ζούμε σήμερα πρέπει να έχουμε πολιτικές με ανθρωποκεντρικό πρόσημο και όχι ο καθένας στη μόιρα του και "εσύ ευθύνεσαι για το αποτέλεσμα», είπε. 

Νέα στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ - «Όχι» σε διάσπαση

Έπειτα, ο κ. Κασσελάκης κατέδειξε την αποτυχία της απλής αναλογικής - ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ της - για την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ.

Δήλωσε υπέρ νέων στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι χρειάζονται νέες νοοτροπίες στο κόμμα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Όσον αφορά για την επόμενη μέρα στο κόμμα, είπε: «Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει όχι μόνο να είναι ενωμένη, αλλά και να μεγενθυνθεί. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει γείωση στην κοινωνία, τα νέα μέλη να συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτικής. Θα σεβαστώ 100% και το καταστατικό μας και τα συλλογικά όργανα. Τα μέλη του κόμματος πρέπει να συμμετέχουν σε αυτά. Πρέπει να δώσουμε φωνή στην κοινωνία. Τα όργανα έχουν τεράστιο ρόλο να παίξουν, αλλά πρέπει να διευκολύνουν την παραγωγή πολιτικής από τη βάση».

Στη συνέχεια, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ενωτικός, αναφέροντας ότι «ξεσκονίζει» το βράδυ των εκλογών και ότι «σε μια εκλογική διαδικασία υπάρχει θέση για οργή». 

«Από εκεί και πέρα, πρέπει όλοι να είμαστε νηφάλιοι για τους λόγους που είμαστε στην πολιτική. Αν ενδιαφερόμαστε για τον πολίτη, πρέπει να δείξουμε σύνεση και ψυχραιμία. Εγώ είμαι ανοιχτός σε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως ονόνοματος, να συνομιλήσουν μαζί μου», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τον Νίκο Φίλη, τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχω ήδη ζητήσει από τον κ. Φίλη να τον δω δυο φορές, πιστεύω θα βρεθούμε από εβδομάδα».

Παράλληλα, σε ερώτηση για πιθανές διαγραφές, αν και δεν απάντησε ξεκάθαρα, δήλωσε ότι είναι ανοιχτός και ότι δεν αισθάνεται ιδιοκτήτης, αλλά υπηρέτης του κόμματος. «Όχι» είπε και στο σενάριο της διάσπασης.

Για το συνέδριο είπε: «Θα συνεδριάσουν πρώτα τα όργανα και θα δούμε».

Οικονομία

Σε ερώτηση σχετικά με την ακρίβεια, δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ολιγοπώλια στην Ελλάδα. Στο ρεύμα είναι γνωστό ότι υπάρχει ολιγοπώλιο και δεν έχουμε κάνει αποκέντρωση της παραγωγής. Υπάρχουν λύσεις: μια από αυτές μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ. Ας αρχίσει η κυβέρνηση να το κάνει σε μερικές περιοχές που έχουν πληγεί. Να δοκιμάσουμε πιλοτικά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα καύσιμα».

Για την επενδυτική βαθμίδα, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε ότι αυτή έγινε «στους ώμους του απλού πολίτη» και ότι είχε αποτέλεσμα «τη φτωχοποίηση του Έλληνα», ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «κατάφερε να κρατήσει το κοινωνικό δίχτυ».

Στον αντίποδα, προέταξε το κοινωνικό κράτος: «Ο κ. Μητσοτάκης πάει να ιδιωτικοποποιήσει το δημόσιο αντί να το φτιάξει. Αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούμε από το μέλλον των παιδιών μας. Το να έχουμε σύνεση στις επενδύσεις που κάνουμε, να φτιάξουμε το κοινωνικό κράτος, αυτό έχει και δημοσιονομικό κέρδος. Εγώ θέλω ένας νέος, μια νέα να έχουν λύση στην στέγη τους. Πώς είναι δίκαιο αυτό; Στέγη, αποκέντρωση, δίκαιη μετάβαση και κοινωνικό κράτος».

Πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη φορολογία για τη στήριξη του κοινωνικού κράτος, καθώς «οι επενδύσεις που θα γίνουν θα μπορέσουν να σώσουν χρήματα από το μέλλον»

Μάλιστα, προχώρησε και σε ένα σχόλιο για τον υφυπουργό Οικονομικών: «Ο κ. Θεοχάρης όσο και προσιτός και φιλικός να έχει υπάρξει προς εμένα, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει λάθος. Θα έλεγα στον κ. Θεοχάρη να προσέχει λίγο παραπάνω τι εξαγγέλλει και τι λέει».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ότι είναι υπέρ της πάγιας ελληνικής θέσης ότι στη Χάγη θα πρέπει να συζητηθεί μόνο η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, πρόσθετοντας ότι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι τιμή μου που θα πάω στρατό»

Τέλος, ρωτήθηκε αν σκοπεύει να πάει στρατό και πώς αισθάνεται για αυτό. «Εννοείται ότι θα πάω και είναι τιμή μου να πάω. Είμαι πολύ χαρούμενος. Θα είμαι. Θα πάω σύντομα, εφόσον συνεδριάσουν τα όργανα. Θα ήθελα ει δυνατόν να είναι σε ακριτικό νησί ή στην παραμεθόριο. Είμαι ενθουσιασμένος για την μελλοντική μου στρατιωτική θητεία».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.