Πολιτικη & Οικονομια

Η νέα «φρουρά» Κασσελάκη και οι παλιοί γνώριμοι που επανέρχονται στο προσκήνιο

Συγκρότηση της ηγετικής ομάδας με «φόντο» τις συγκρούσεις

Ηλένα Κρητικού
Ηλένα Κρητικού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η νέα «φρουρά» Κασσελάκη και οι παλιοί γνώριμοι που επανέρχονται στο προσκήνιο
Κασσελάκης για ΟΑΚΑ: Ο Καραμανλής έκρυψε τις μελέτες και ο Μητσοτάκης έχασε το manual της χώρας © Nick Paleologos/ SOOC

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρόσωπα που ο Στέφανος Κασσελάκης επιλέγει για τη νέα ηγετική ομάδα και οι παλιοί γνώριμοι επανεμφανίζονται στο προσκήνιο

Εν μέσω σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο «πόλων» στον ΣΥΡΙΖΑ, που μέρα με τη μέρα αποκρυσταλλώνονται και παίρνουν όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους, ο Στέφανος Κασσελάκης προχωρά στην επιλογή των προσώπων που θα αποτελέσουν τη νέα ηγετική ομάδα· το επιτελείο του και την ομάδα «κρούσης» κατά της κυβέρνησης μέσα κι έξω από τη Βουλή.

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι:

  • Ο Γιώργος Τσίπρας αναλαμβάνει καθήκοντα διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
  • Χρέη διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου αναλαμβάνει ο Μανώλης Καπνισάκης
  • Η Δώρα Αυγέρη αναλαμβάνει χρέη εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
  • Ο Σωκράτης Φάμελλος θα παραμείνει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιοι θα αναλάβουν θέσεις τομεαρχών

Μετά τις πρώτες ανακοινώσεις, που αφορούσαν τον πυρήνα του κόμματος, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις επαφές και τις συζητήσεις προκειμένου να καταλήξει στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια της «σκιώδους κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαίνεται πως «κλειδώνουν» οι εξής τομείς:

  • Τομεάρχης Άμυνας ο Ευάγγελος Αποστολάκης
  • Τομεάρχης Εξωτερικών η Ρένα Δούρου
  • Τομεάρχης Υγείας η Αθηνά Λινού
  • Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής ο Γιώργος Καραμέρος
  • Τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής ο Βασίλης Κόκκαλης
  • Τομεάρχης Τουρισμού η Κατερίνα Νοτοπούλου

Διεργασίες για Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο

Επιπλέον, οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμεί να αξιοποιήσει τον Αλέξη Χαρίτση, αν όχι και τον Νάσο Ηλιόπουλο, που είχαν συνταχθεί με την Έφη Αχτσιόγλου.

Έπειτα από την άρνηση της ιδίας να συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στο νέο ηγετικό σχήμα, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συμπεριλάβει -στο όνομα της ενότητας- κάποιον εκ των δύο, είτε στην τρίτη θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου -θέση που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει ο Νάσος Ηλιόπουλος-, είτε αναθέτωντας το «χαρτοφυλάκιο» της Οικονομίας στον Αλέξη Χαρίτση. 

Σε ό,τι αφορά τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένεται είτε να παραμείνει ο Διονύσης Καλαματιανός, είτε να τον διαδεχθεί η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Θεοδώρα Τζάκρη, με μια αντιστροφή ρόλων μεταξύ τους. Στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει ο Νίκος Παππάς. Αντιπρόεδρος στη Βουλή θα προταθεί η Όλγα Γεροβασίλη.

Η νέα «φρουρά» Κασσελάκη και οι παλιοί γνώριμοι που επανέρχονται στο προσκήνιο
Σωκράτης Φάμελλος και Στέφανος Κασσελάκης © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Επιστροφή - έκπληξη

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες για την «επιστροφή» του Νίκου Κοτζιά.

Αν και ακόμη τίποτα δεν είναι βέβαιο, το τελευταίο 24ωρο η φημολογία περί επιστροφής του πρώην υπουργού Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ «φουντώνει».

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εφόσον οι συζητήσεις ευοδωθούν, ο Νίκος Κοτζιάς θα αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στο πλευρό του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «Πράττω» είχε παραιτηθεί από το αξίωμα του μετά τη διαφωνία που είχε με τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ο υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και «αρχιτέκτονας» της Συμφωνίας των Πρεσπών το 2018 με την οποία η Ελλάδα αναγνώρισε τη γειτονική χώρα με το όνομα Βόρεια Μακεδονία.

Επανεμφάνιση Καμμένου

Καθώς παλιοί γνώριμοι που είχαν αποστασιοποιηθεί ή τεθεί στο περιθώριο επανακάμπτουν (αυτή τη φορά στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη), δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος αποφάσισε να δηλώσει την παρουσία του, με τον... απαράμιλλα βδελυρό τρόπο του. 

Ο πρώην σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα, που μετά τη διάλυση των ΑΝΕΛ πλέον ιδιωτεύει, αφού ανέβασε μια φωτογραφία του με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, στη συνέχεια προχώρησε σε μια ανάρτηση για το πώς εξολοθρεύουν τα τρωκτικά στα πλοία, σε έναν -όχι και τόσο έμμεσο- παραλληλισμό με το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και στο βάθος... Πολάκης

Σε ό,τι αφορά τη σεναριολογία ότι ο παρ' ολίγον αποπεμφθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Παλάκης, θα αναλάβει κομβικό ρόλο, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως θα έχει αρμοδιότητα συντονισμού των τομεαρχών του κόμματος.

Παράλληλα, δε, θεωρείται βέβαιο πως θα πάρει «πράσινο φως» για σκληρό ροκ έναντι της κυβέρνησης μέσα στη Βουλή· ίσως για να «εξισορροπήσει» τον νηφάλιο λόγο του Σωκράτη Φάμελλου.

Ήδη, οι τοποθετήσεις του έχουν «απελευθερωθεί», μετά τη σύντομη «αυτολογοκρισία» στην οποία είχε εξαναγκαστεί για να αποφύγει τη διαγραφή, και πλέον επέστρεψε δριμύτερος.

Χθες, εκτόξευσε ένα «πρόσεξε μην πάρεις τα βουνά» κατά του καθηγητή Γρηγόρη Γεροτζιάφα που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ούτε ο πρώτος και -όπως όλα δείχνουν- ούτε ο τελευταίος που εγκαταλείπει το κόμμα, καθώς δεν το αναγνωρίζει πια.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvtujsh8nrvl)

Διαξιφισμοί και παραιτήσεις

Τα τελευταία 24ωρα σημειώνονται αλλεπάλληλες παραιτήσεις μεσαίων και μικρομεσαίων στελεχών σε τοπικές οργανώσεις, αλλά και «επώνυμων», όπως ο διευθυντής της κομματικής εφημερίδας «Αυγή» Σπύρος Ραπανάκης και ο πρώην πρύτανης Ευριπίδης Στεφάνου που άφησε αιχμές για «πολακικούς τραμπουκισμούς».

Οι επικρίσεις εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν περνούν απαρατήρητες, αλλά ούτε και αναπάντητες.

Αν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να μην τον αγγίζουν τέτοιου είδους τοποθετήσεις, η «φρουρά» των έμπιστων αναλαμβάνει να στείλει το μήνυμα: «Σε όποιον δεν αρέσει ο νέος πρόεδρος να ανοίξει την πόρτα και να φύγει· δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι...»

Υπό το κλίμα που διαμορφώνεται, τα «στοιχήματα» δεν αφορούν τόσο το εάν θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ κορυφαία στελέχη που έχουν εκφραστεί εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά το πότε. 

Δεδομένου ότι η ημερομηνία του Έκτακτου Συνεδρίου, που είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο, δεν έχει επαναβεβαιωθεί, δεν αποτελεί έκπληξη η σεναριολογία περί αναβολής. 

Δεν θα ήταν παράλογο, σημειώνουν αναλυτές, να θεωρηθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα ήθελε να έχει τον έλεγχο του κόμματος πριν πάει σε Συνέδριο, όπου αναμένεται να βγουν τα «μαχαίρια».

Υπό αυτήν την έννοια, όσοι τον αντιμάχονται μπορεί να πιέζουν για επιτάχυνση του «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» στο όνομα της Αριστεράς, αλλά ίσως θα πρέπει να περιμένουν. Ή και όχι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ