Πολιτικη & Οικονομια

Πολυτεχνείο, the day after

Τι είπαν ανήμερα όσοι δεν είχαν προλάβει να τα πουν τις προηγούμενες μέρες

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 505
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81575-182456.jpg

«Προς τιμήν της επετείου της εξεγέρσεως του Νοεμβρίου, αι ημέτεραι πολιτικαί δυνάμεις της χώρας εκινήθησαν αποφασιστικώς εις δύο επίπεδα: Την απόδοση τιμών και εκτιμήσεων δια την λαμπράν επέτειον και την διατύπωσιν απόψεων περί των πολιτικών εξελίξεων». Θα μπορούσε να ξεκινά έτσι μια αναδρομή μερικών από όσα ειπώθηκαν ανήμερα της επετείου, την περασμένη Τρίτη, για να συμπληρωθεί η εικόνα – εφόσον κατά ορισμένους «η χούντα δεν τελείωσε το ΄73». Αλλά ας μην το παρατραβήξουμε. Πάμε λοιπόν σε μια ιδιότυπη πορεία δηλώσεων που έγιναν ανήμερα της επετείου.


«Τιμή και δόξα» (Τι είπαν ανήμερα όσοι δεν είχαν προλάβει να τα πουν τις προηγούμενες μέρες).

n

Η Σταυρούλα Ξουλίδου είναι βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., υπεύθυνη Παιδείας. Ιδού το σχόλιό της για το Πολυτεχενείο: «Το σύνθημα “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” συνεχίζει να είναι επίκαιρο καθώς η ελληνική κοινωνία βιώνει ξανά μια νέα χούντα, τη χούντα του μνημονίου».

image

Ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος επέλεξε να αναφερθεί στα της Παιδείας: «Πιστεύω ότι όσον αφορά στο χώρο της Παιδείας, όλα τα κόμματα μπορούν να καθίσουν κάτω και να βρουν μια κοινή συνισταμένη. Να μη βγαίνει κάθε υπουργός και κυβέρνηση και να παίζουν μπιλιάρδο στην πλάτη των μαθητών».

image

Η περιφερειάρχης κ. Δούρου επέλεξε να δώσει μια ποιητικο-δραματική διάσταση στο μήνυμά της: «Ψωμί, όπως άποροι, άστεγοι, αυτόχειρες έξι χιλιάδες...»

image

Ο Νίκος Βούτσης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας στεφάνι στο Πολυτεχνείο, επανέφερε την κομμένη ατάκα περί χούντας στην ανακοίνωση του κόμματος: «Δεν ξεχνάμε λοιπόν την αμερικανοκίνητη χτούντα» κ.λπ. κ.λπ.

image

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, από την άλλη, δεν μάσησε τα λόγια του: «Είναι εντελώς άδικη και ύποπτη (σ.σ. Η κριτική για τη γενιά του Πολυτεχνείου) και γίνεται... από κάτι περίεργους τύπους, γλύφτες της εξουσίας, γλίτσες, πελατάκια, τσόλια».

image

Και ο Σπύρος Λυκούδης: «Όποιος νομίζει σήμερα ότι μπορεί να ταυτίζει τα προβλήματα που έχει η ελληνική δημοκρατία του παρόντος χρόνου με τη χούντα του 1973... είναι πολιτικός εγκληματίας».

Κι ενώ το επίπεδο παρεμβάσεων πύκνωνε δραματικά όσο βράδιαζε, σε ένα άλλο επίπεδο, πολιτικά πρόσωπα τιμούσαν την επέτειο, δίνοντας τη δική τους διάσταση στα των πολιτικών πραγμάτων.

«Θα τον τρελάνουμε το φίλο, σίγουρα ναι». (Λόγια πολιτικών ανδρών για τις εξελίξεις...)

image

Νότης Μαριάς, ευρωβουλευτής των ΑΝ.ΕΛ.: «Με κατηγορούν (σ.σ. δηλ. ο Π. Καμμένος και οι άλλοι) για αχάριστο τη στιγμή που εγώ τα καλοκαίρια ήμουν στη Βουλή όταν άλλοι έκαναν μπάνια ή όταν το χειμώνα πήγαιναν για σκι στην Ελβετία».

image

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης θέλησε να ασκήσει την καθημερινή κριτική του στην κυβέρνηση: «Αυτά τα προβλήματα έχουν ως βάση την εφαρμοζόμενη πολιτική εκ μέρους της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ο ιός Έμπολα. Είναι η επιλογή της κυβέρνησης... Είναι μέσα στο σχεδιασμό. Άρα δεν είναι τίποτα τυχαίο».

image

Μέσα στο γενικό ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων του Γκίκα, υπήρξε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Γιακουμάτος που τον υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι για τις δόσεις ΕΝΦΙΑ έφταιξε η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης: «Όλους βάζω (σ.σ. στις ευθύνες). Και τον κ. Χαρδούβελη και τον εαυτό μου, όλους. Με την καλή έννοια, στο φουκαρά τώρα τον Γκίκα, ο οποίος δουλεύει, θα φορτώσουμε τις αμαρτίες;».


Είναι ολοφάνερο ότι το Πολυτεχνείο ζει. Και του χρόνου!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ