Πολιτικη & Οικονομια

Η κακοκαιρία Daniel αλλάζει την ατζέντα του πρωθυπουργού για τη ΔΕΘ

Έμφαση στην πολιτική προστασία και την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
© MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Οι πλημμύρες, αλλά και οι πυρκαγιές θέτουν στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας το ζήτημα της πολιτικής προστασίας

Αλλάζει την ατζέντα της ΔΕΘ το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στη ΔΕΘ, ανεβάζοντας ψηλά στις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη το ζήτημα της πολιτικής προστασίας και της αναδιοργάνωσης όλου του κρατικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε αυτά τα δύο θέματα θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Εξάλλου, ο ίδιος έχει τονίσει ότι το κράτος έχει υποχρέωση σε όλες του τις εκφάνσεις να γίνεται σε όλα τα επίπεδα όλο και περισσότερο ανθεκτικό.

Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ελέω της κλιματικής αλλαγής, να επικαιροποιηθεί όλος ο σχεδιασμός πολιτικής προστασίας, αλλά και να αναδιοργανωθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός που συμβάλλει στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών είτε αυτές προέρχονται από καταστροφικές πυρκαγιές, είτε από πλημμυρικά ή άλλου είδους καταστροφικά φυσικά φαινόμενα.

Την κύρια ευθύνη και το βάρος αυτής της αναδιοργάνωσης αναμένεται να επωμιστούν, εκτός από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Μεταφορών και Υποδομών, αλλά και το υπουργείο Άμυνας.

Από το βήμα της ΔΕΘ, αναμένεται να γίνουν συγκεκριμένες αναφορές και στα μέτρα πρόληψης για τις υπόλοιπες φυσικές καταστροφές που μπορεί να πλήξουν τη χώρα και απαιτούν την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Μέτρα που θα έχουν στο επίκεντρό τους την ασφάλεια του πολίτη, την ενίσχυση των υποδομών, κρατικών και ιδιωτικών, αλλά και την ενεργή εμπλοκή και των συντονισμό των περιφερειών, των δήμων και της κοινωνίας των πολιτών έναντι της κλιματικής αλλαγής και των φαινομένων που προκαλεί.

Αναδιοργάνωση του Δημοσίου και των ΟΤΑ

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η αναδιάρθρωση κρίσιμων κρατικών δομών ξεκινάει από τον δημόσιο τομέα, που καλείται να δώσει σε βάθος χρόνου καλύτερα στελέχη. Ως εκ τούτου, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει αναλυτικά για την ανάγκη αναδιοργάνωσης του Δημοσίου, με την εισαγωγή νέων διαδικασιών πρόσληψης, αξιολόγησης και χρηματικής επιβράβευσης για την αποτελεσματικότητα ή αντίστοιχα ποινών για την αναποτελεσματικότητα των στελεχών.

Ετερος βασικός στόχος που μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα είναι η αναμόρφωση της διακυβέρνησης των ΟΤΑ, όπως φάνηκε και από την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, όταν είπε πως οι στόχοι των δήμων θα αναρτώνται πλέον δημόσια και ανάλογα τα αποτελέσματα θα λαμβάνουν χρηματοδότηση.

Τέλος, και οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές αναμένται να κυριαρχήσουν στην ομιλία του πρωθυπουργού. Ήδη, ο σχεδιασμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχουν συζητηθεί ήδη στην πολιτική σκηνή και η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει το επικαιροποιημένο πλάνο της με το σχέδιο πολιτικής προστασίας «ΑΙΓΙΣ» συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δις ευρώ.

Σημειώνεται πως αναμένεται εντός των επόμενων ωρών επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Βόλο και τη Μαγνησία, ενώ κλιμάκιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης -υπό τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο- βρίσκεται ήδη στην περιοχή και διαβεβαιώνει πως θα κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες για να δοθούν οι αποζημιώσεις.

Με πληροφορίες από Καθημερινή, ΣΚΑΪ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ