Πολιτικη & Οικονομια

Παύλος Γερουλάνος: Η αδυναμία της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές είναι η πρόληψη και ο συντονισμός

Οι κυριότερες τοποθετήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ σε τηλεοπτική συνέντευξη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παύλος Γερουλάνος: Κριτική του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών - Οι αδυναμίες σε πρόληψη και συντονισμό.
Για τις αδυναμίες στη διαχείριση των πυρκαγιών μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος © Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Παύλος Γερουλάνος: Κριτική του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών - Οι αδυναμίες σε πρόληψη και συντονισμό

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η διαχείριση των πυρκαγιών.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και την Αναστασία Γιάμαλη, ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε εκτενώς στις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα, τις ευθύνες και τη διαχείριση της κατάστασης.

Οι κυριότερες τοποθετήσεις του Παύλου Γερουλάνου κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης:

– Η κλιματική αλλαγή αποτελεί δεδομένο, όμως η συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής γίνεται εδώ και 20-25, ίσως και 40 χρόνια. Από την ώρα που θα λάβεις ένα μέτρο, μέχρι την ώρα που θα λειτουργήσει σωστά, περνάει κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν περιμένεις να σωθεί η Ελλάδα από καλοκαίρι σε καλοκαίρι, αλλά μετά από 4-5 χρόνια πιστεύεις πως αν τα πράγματα είχαν μια σειρά, η κατάσταση σήμερα θα ήταν καλύτερη.

– Θεωρώ πως όλοι συμφωνούμε πως 2 πράγματα δεν έχουν πάει καλά αυτό το καλοκαίρι. Το ένα είναι η πρόληψη και το άλλο ο συντονισμός. Και στα 2 έχουμε μεγάλα προβλήματα. Ενώ ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα, καίγονται περισσότερα στρέμματα δάσους. Θα έπρεπε να ξέρουμε ότι έχουμε ελαττωματική πρόληψη και ελαττωματικό συντονισμό; Ναι, θα έπρεπε.

– Όταν έγινε το Μάτι, κλήθηκε από τον τότε Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, ο κ. Γκόλνταμερ -διευθυντής του Παγκοσμίου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών- και μας έδωσε ένα πόρισμα. Το πόρισμα αυτό, δείχνει από τότε όλες τις παθογένειες τις οποίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Μπορεί να τις αντιληφθεί κανείς και με γυμνό μάτι, αλλά όταν έρχεται ένας ειδικός και αναδεικνύει τα προβλήματα, είναι καλό να συντονιστούμε, ώστε να τα προλάβουμε. Γίνεται έτσι αντιληπτό, ότι η αγορά αεροπλάνων και πυροσβεστικών και η πρόσληψη 500 ακόμα πυροσβεστών, δεν θα κάνει διαφορά. Το να ρίχνουμε μηχανήματα και ανθρώπους σ’ ένα σύστημα το οποίο δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα πάει δεξιά ή αριστερά, δεν αποφέρει κανένα κέρδος για την κοινωνία.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν εκλέχτηκε για να βάλει προσωπικά στοιχήματα»

– Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή πίστεψε ότι αν αναλάβει την κατάσταση το Μαξίμου, όλα θα πάνε καλά. Ο κ. Μητσοτάκης κάθε τόσο λέει: «προσωπικό μου στοίχημα». Δεν εκλέχτηκε για να βάλει προσωπικά στοιχήματα. Εκλέχτηκε από τον ελληνικό λαό, για να συντονίσει μία Κυβέρνηση η οποία με τη σειρά της συντονίζει ένα ολόκληρο κράτος το οποίο πρέπει να λειτουργήσει. Τι σημαίνει προσωπικό στοίχημα; Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σοβαρευτεί επιτέλους και να καταλάβει ότι πρέπει να λειτουργήσει το κράτος. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά όταν εδώ και 4 χρόνια υπάρχει ένα πόρισμα το οποίο καταδεικνύει πως το πρόβλημα είναι η πρόληψη και ο συντονισμός, τι περιμένεις; Γιατί αγοράζεις μηχανήματα ή προσλαμβάνεις; Να αγοραστούν μηχανήματα, να γίνουν προσλήψεις, αλλά δεν είναι αυτή η λύση, γνωρίζουμε καλά ποιο είναι το πρόβλημα. Εκεί βρίσκεται η ουσία του θέματος και γι’ αυτό κάηκε για άλλη μια φορά η Ελλάδα.

Η αδυναμία της Κυβέρνησης για τις πυρκαγιές είναι η πρόληψη και ο συντονισμός

– Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι εκτός από τη φωτιά στα δάση, υπάρχει και μία φωτιά του εκφασισμού της κοινωνίας, που βρίσκει ανθρώπους κατατρεγμένους και τους ενοχοποιεί για τα πάντα. Δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο αυτό, αλλά παλιό και το παρατηρήσαμε γλαφυρά να εξελίσσεται στη θητεία του κ. Καμίνη στην Αθήνα. Μέσα στο κέντρο των Αθηνών υπήρχαν διάφορες ομάδες που έπαιρναν τον νόμο πάνω τους. Πότε συμβαίνει αυτό; Όταν υπάρχει απουσία κράτους, όταν υπάρχει μία αμέλεια ή μία ενσυνείδητη απουσία του κράτους στα βασικά προβλήματα, εκεί αναπτύσσονται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και θεριεύουν.

«Η απουσία του κράτους φαίνεται από την απουσία υπηρεσιών συντονισμού»

– Η απουσία του κράτους φαίνεται, όχι από την απουσία υπηρεσιών του κράτους, αλλά από την απουσία υπηρεσιών συντονισμού του κράτους. Όταν νιώθεις ότι γύρω σου επικρατεί χάος, είτε βρίσκεται εκεί ο αρμόδιος είτε όχι, ο πολίτης νιώθει εγκαταλελειμμένος. Η απουσία συντονισμού έχει οδηγήσει, πρώτον, στην έλλειψη πραγματικής αποσυγκέντρωσης εξουσιών πόρων και γνώσης και στην πλήρη συντονισμένη απουσία της κοινωνίας. Στην πραγματικότητα, εφόσον θέλεις να γίνει πραγματική δουλειά για την πρόληψη πρέπει ο καθένας να ξέρει τον ρόλο του, όπως υποτίθεται ότι μάθαμε τον ρόλο μας μετά τους μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα. Τότε γίνεται μια ενσυνείδητη προσπάθεια ώστε να μάθει ο καθένας τι ακριβώς πρέπει να κάνει σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αν δεν φτάσουμε εκεί την ελληνική κοινωνία, σας διαβεβαιώ ότι κάθε καλοκαίρι από εδώ και πέρα, θα βιώνουμε το αντίστοιχο δράμα που ζήσαμε φέτος.

– Διανύουμε σχεδόν τις μισές μέρες μέχρι τη ΔΕΘ οι οποίες θα είναι οι πρώτες 100 μέρες της Κυβέρνησης. Αν δείτε τις πρώτες 100 μέρες του κ. Μητσοτάκη και τις δεύτερες 100 μέρες του κ. Μητσοτάκη, θα παρατηρήσετε μία συναρπαστική διαφορά στην εικόνα. Συναρπαστική διαφορά μεταξύ της εικόνας που έδινε η ΝΔ τις πρώτες 100 μέρες πριν από 4 χρόνια και αυτής που δίνει σήμερα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ