Πολιτικη & Οικονομια

Οικονόμου: Σε δύο χρόνια άκυρες οι παλιές ταυτότητες - Από 25 Σεπτεμβρίου η έκδοση των νέων

Μέσω αίτησης στο gov.gr η διαδικασία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι νέες ταυτότητες

Οικονόμου: Σε δύο χρόνια άκυρες οι παλιές ταυτότητες - Από 25 Σεπτεμβρίου η έκδοση των νέων μέσω αίτησης στο gov.gr

Για το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων μίλησε, σε συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Οικονόμου, στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, ενώ σε δύο χρόνια από σήμερα, τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν πια οι παλιές ταυτότητες.

Νέες ταυτότητες: Με αίτηση μέσω gov.gr η διαδικασία

Αναφορικά με τη διαδικασία έκδοσης, αναμένεται να ακολουθηθεί διαδικασία ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov.

Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα και ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση και θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας. Το κόστος θα ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Για τις αντιδράσεις των φωτογράφων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σχολίασε ότι πρόκειται για μια λογική διαμαρτυρία και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους επίλυσης.

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι οι νέες ταυτότητες δεν θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες.

Με απαρχαιωμένους όρους του 1961 οι υπάρχουσες ταυτότητες

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου είπε ότι οι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με απαρχαιωμένους όρους του 1961. O υπουργός προσέθεσε ότι οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν νόημα καθώς σε δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Μίλησε, μάλιστα, για πολιτικά παιχνίδια που εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές ευαισθησίες, ενώ κάλεσε την εκκλησία να «αποκρούσει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σφαίρα του σκοταδισμού».

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου:

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv6hxt4dvu0p)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ