Πολιτικη & Οικονομια

Υφυπουργός Δικαιοσύνης: «Δικαίωμα και υποχρέωση για τη δίωξη των εγκλημάτων έχει μόνο το κράτος»

Ο I. Μπουγάς στο OPEN για τη σύλληψη των τριών ανδρών στην Αλεξανδρούπολη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιωάννης Μπουγάς, υφυπουργός Δικαιοσύνης
Ιωάννης Μπουγάς, υφυπουργός Δικαιοσύνης © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Μπουγάς: Πώς σχολίασε τη σύλληψη των τριών «πολιτοφυλάκων» στην Αλεξανδρούπολη - Όσα είπε στο OPEN

Για τη σύλληψη των τριών ανδρών στην Αλεξανδρούπολη με την κατηγορία ότι κρατούσαν παράνομα μετανάστες σε τρέιλερ μίλησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας σε παρέμβασή του στο OPEN. «Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία γενική παραδοχή ότι προνόμιο, δικαίωμα αλλά και υποχρέωση για την έρευνα, τη δίωξη και τιμωρία των εγκλημάτων έχει μόνο το κράτος» τόνισε.

Διευκρίνισε πάντως ότι «υπάρχει διάταξη στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που δίνει τη δυνατότητα, το δικαίωμα σε κάθε πολίτη, εφόσον διαπιστώνει ότι διαπράττεται γνήσιο αυτόφωρο έγκλημα δηλαδή βρίσκεται εν το πράττεσθαι η παράνομη πράξη, να συλλάβει τον δράστη με σκοπό όχι να τον κρατήσει παράνομα, αλλά να τον ακινητοποιήσει προσωρινά έως ότου σπεύσουν οι αρμόδιες Αρχές και υλοποιήσουν την προσαγωγή ή σύλληψή του».

Κάτι τέτοιο ωστόσο, όπως υπογράμμισε «είναι μία εξαιρετική διάταξη και χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στην εφαρμογή της, διότι μπορεί εύκολα να αποτελέσει το στήριγμα για καταχρήσεις και υπερβολές που μπορεί να είναι σκόπιμες ή μη».

Μπούγας: «Το έγκλημα του εμπρησμού» θα περιληφθεί σε νέα νομοθεσία 

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης τόνισε μάλιστα με έμφαση ότι πρέπει «να είμαστε όλοι ψύχραιμοι και να βλέπουμε με την λογική και τη νηφαλιότητα που απαιτούν οι περιστάσεις όσα συμβαίνουν αυτές τις δύσκολες μέρες για τη χώρα μας».

Κλείνοντας, ο κ. Μπούγας αναφέρθηκε στις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης γενικότερα στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στις οποίες περιλαμβάνεται όπως είπε και «το έγκλημα του εμπρησμού».

Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις του κ.Μπουγά στο OPEN:

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv1fu0p8n17d)

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους τρεις συλληφθέντες

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την πρόταση από τον Εισαγγελέα χθες, Πέμπτη (24.08), το κατηγορητήριο που αποδίδεται στους τρεις συλληφθέντες για την κράτηση και μεταφορά εντός τρέιλερ 13 μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα αφορά τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα σε συνδυασμό με αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και συναυτουργία και έκθεση σε κίνδυνο, ενώ τον αλλοδαπό ιδιοκτήτη του οχήματος που εμφανίζεται σε βίντεο να έλκει το τρέιλερ βαρύνει και η κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Σε ό,τι αφορά στους 13 μετανάστες, συριακής και πακιστανικής καταγωγής, αποδίδεται η κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού με κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και παράνομη είσοδο.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον Έβρο - Οι πολίτες "συλλαμβάνουν" μετανάστες

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ