Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης - Μόντι: Στρατηγική σχέση σε άμυνα και ασφάλεια, διπλασιασμός διμερούς εμπορίου

Σε ποιους τομείς ενισχύονται οι δεσμοί Ελλάδας - Ινδίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μητσοτάκης - Μόντι: Στρατηγική σχέση σε άμυνα και ασφάλεια, διπλασιασμός διμερούς εμπορίου
Στιγμιότυπο από τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Μόντι © ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Μητσοτάκης - Μόντι: Οι δύο πρωθυπουργοί συνομολόγησαν ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε στρατηγική σχέση για θέματα άμυνας και ασφάλειας, ενώ εξέφρασαν την πρόθεση διπλασιασμού του διμερούς εμπορίου και ενίσχυση των οικονομικών δεσμών

Συμφωνία στρατηγικής σχέσης σε σειρά τομέων, μεταξύ των οποίων για θέματα άμυνας και ασφάλειας, συνομολόγησαν κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Παρασκευής (25/8) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντα Μόντι.

Η συνεργασία Ελλάδας - Ινδίας θα ενισχυθεί ευρέως, ειδικότερα όμως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, ο Ινδός πρωθυπουργός επισήμανε, κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι θα υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας των στρατιωτικών σχέσεων, καθώς και των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και σε ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της κυβερνοασφάλειας.

Παράλληλα, οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με τον Ναρέντα Μόντι να σημειώνει ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου.

Σύμφωνα με τον Ινδό πρωθυπουργό ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου με την Ινδία θα μπορούσε να επιτευχθεί έως το 2030.

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα θέματα άμυνας και ασφάλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον από κοινού σεβασμό του Δικαίου της θάλασσας που σχετίζεται και με τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σημαντική στιγμή στην πορεία σχέσεων των χωρών μας».

«Αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας σε στρατηγική σχέση [...] είμαστε πολύ εγγύτερα από την απόσταση που μας χωρίζει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπάρχει η βάση για ευρύτατο πεδίο διμερούς συμπόρευσης: σε οικονομία, πολιτισμό, τουρισμό, μέχρι την από κοινού άμυνα, καθώς και στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής» πρόσθεσε.

Μητσοτάκης - Μόντι: Στρατηγική σχέση σε άμυνα και ασφάλεια, διπλασιασμός διμερούς εμπορίου
© Aris Oikonomou / SOOC

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον στόχο απευθείας αεροπορικής σύνδεσης των δύο χωρών. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ινδία έχει πλέον τα χαρακτηριστικά «ενός πραγματικού ασιατικού γίγαντα», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα αποτελεί τη «δυναμική ανατολική πύλη της Ευρώπης», κάτι που μπορεί να αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για διηπειρωτική συνεργασία, που θα μπορούσε να «σφραγιστεί» και με μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ινδίας - ΕΕ. 

Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ναρέντα Μόντι να επισκεφθεί την Ινδία και απηύθυνε συγχαρητήρια για την επίτευξη της «κατάκτησης» του νότιου πόλου της Σελήνης από την ασιατική χώρα.

Μητσοτάκης - Μόντι: Στρατηγική σχέση σε άμυνα και ασφάλεια, διπλασιασμός διμερούς εμπορίου
© ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο Ινδός πρωθυπουργός, κατά την έναρξη των δηλώσεών του, εξέφρασε συλλυπητήρια για τις απώλειες ζωών εξαιτίας των πυρκαγιών στην Ελλάδα και στη συνέχεια μίλησε για «μια φιλική σχέση ανάμεσα στην Ινδία και την Ελλάδα».

Ο Ναρέντα Μόντι υπογράμμισε ότι μετά από ένα μεγάλο χάσμα 40 ετών, οι δύο χώρες βρίσκονται πλέον πολύ κοντά, έχουν μια «κανονική φιλική σχέση» και ως φίλοι «αντιλαμβανόμαστε ο ένας τα αισθήματα του άλλου και τα σεβόμαστε».

Εκτός της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, ο Ινδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ενίσχυση των σχέσεων αφορά ζητήματα υποδομών, Παιδείας, αγροτικής παραγωγής, νέων αναδυόμενων τεχνολογιών και δεξιοτήτων, πολιτισμού.

Σημείωσε δε ότι σήμερα υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Ανέφερε, ακόμη, ότι συμφωνήθηκε να υπογραφεί μια συμφωνία για την κινητικότητα και τη μετανάστευση.

Τέλος, ο Ναρέντα Μόντι ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ινδίας για την προεδρία στην G20.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ